Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Πρώτα οι τοπικές κοινωνίες, μετά τα πρόσωπα...


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Ιωάννινα, η Περιφερειακή Σύσκεψη Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για πανελλαδική ανασυγκρότηση του τμήματος αυτοδιοίκησης του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ένας απολογισμός των δύο ετών του «Καλλικράτη», ο οποίος αποτέλεσε το... Μνημόνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκαν τα προβλήματα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία λαϊκών συσπειρώσεων και κοινωνικών συμμαχιών, σε συνδυασμό με την βελτίωση της λειτουργίας των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και εν συνεχεία να αναζητηθούν οι επικεφαλής και να γίνει συζήτηση για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκλεγμένοι/εκλεγμένες σύμβουλοι στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των επιπέδων (περιφέρεια, δήμοι, διαμερίσματα), καθώς και οι υποψήφιοι/ υποψήφιες με τις παρατάξεις, που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ήπειρο. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι/εργαζόμενες στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς στην Ήπειρο, που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θέλησαν να μετάσχουν στη διαδικασία.
Το «παρών» έδωσαν, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, όπως επίσης και οι άλλοι δύο Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρήστος Μαντάς και Όλγα Γεροβασίλη.
Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, το «παρών» έδωσε ομάδα 18-20 ατόμων, τα οποία και μετείχαν στις συζητήσεις και διαδικασίες.
Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε με τον βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Κώστα Μπάρκα, ο οποίος μας ανέφερε για τη σύσκεψη: «Ήταν μία ιδιαιτέρως χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το πως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και στην Ήπειρο σε αυτό το κομμάτι. Έγινε ένας απολογισμός του Καλλικράτη, ο οποίος οδήγησε, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τους Δήμους σε οικονομικό μαρασμό και χρεοκοπία και βάλαμε κάποιους άξονες για το πως θα κινηθούμε εμείς, ως χώρος, στη συνέχεια».
Ο γραμματέας της τοπικής επιτροπής Πρέβεζας του Συνασπισμού και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλίας Χάιδας, δήλωσε από την πλευρά του στο www.atpreveza.gr: «Εισηγητής ήταν ο Σπύρος Τσόγκας, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος στην ΚΕΔΕ. Έγινε ένας απολογισμός των δύο χρόνων από τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση και του πού βρισκόμαστε σε αυτό το χρονικό σημείο, μέσα στα πλαίσια πάντα μιας γενικότερης οικονομικής κρίσης, που έφεραν οι πολιτικές των Μνημονίων.
Με τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση, χτυπήθηκε το κοινωνικό κράτος και οι δομές πρόνοιας, μαζί με τη χρηματοδοτική υπόσταση της αυτοδιοίκησης. Περίπου 60% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις».
Επιπλέον, ο κ. Χάιδας πρόσθεσε: «Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θεωρούμε πως η κριτική μας στον Καλλικράτη, τον οποίο χαρακτηρίσαμε το Μνημόνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιώνεται. Δικαιώνεται γιατί μπαίνει ουσιαστικά και σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, που ήδη ξεκίνησε από την αυθαίρετη χωροταξική κατανομή των Δήμων. Για εμάς η δημοκρατία είναι βασικός πυλώνας και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ο πολίτης έχει την ανάγκη να αισθάνεται κοντά με την τοπική εξουσία και να μη θεωρεί πως κάποιοι... μακρινοί και απρόσωποι θα του λύσουν τα προβλήματα».
Αναφορικά με τα πρόσωπα που θα ηγηθούν του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε τοπικό, παραταξιακό επίπεδο, ο κ. Χάιδας ξεκαθάρισε: «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Θα πάμε με λογική, πρώτα να αναδιοργανώσουμε τις παρατάξεις μας, πρώτα να αναδείξουμε με μεγαλύτερη ένταση ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσουμε συσπειρώσεις των πολιτών και εν συνεχεία θα ορίσουμε επικεφαλής, επιδιώκοντας να φέρουμε κοντά μας και άτομα που δεν είναι αυστηρά του χώρου μας.
Πρέπει όμως να έχουμε το... νου μας, γιατί το μπλοκ εξουσίας έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση, ώστε να αναβληθούν οι επόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρότι ο Καλλικράτης ορίζει πως αυτές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014. Έχουν φαίνεται στο μυαλό τους... άλλα πράγματα».
 Πηγή www. atpreveza.gr