Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Άθλιες είναι οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα


images_3.jpg
Άθλιες είναι οι  συνθήκες κράτησης των 1380 μεταναστών στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ.  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Ζαχαριά, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, καθώς και τα μέλη της οργάνωσης Αχαρνών-Μενιδίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτη Ροδάκη και Γιάννη Δέδε, επισκέφθηκαν την Παρασκευή το πρωί το Κέντρο κράτησης  μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ οι κρατούμενοι παραμένουν άπλυτοι επί δύο μήνες, καθώς στο χώρο δεν υπάρχει σαπούνι ή άλλα είδη προσωπικής φροντίδας.Αντιμετωπίζουν το κρύο με σοβαρές ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια, τα πλυντήρια είναι κλειδωμένα, ενώ δεν υπάρχει καν απορρυπαντικό.
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περί τα 300 κρούσματα ψώρας, τα οποία αντιμετωπίζονται από την οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση, η οποία δουλεύοντας υπό δυσχερέστατες συνθήκες, και χωρίς χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης, είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται άνθρωποι των οποίων η υγεία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κράτησης. Ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν ή παρουσιάζουν φυματίωση, διαβήτη και νεφρικά προβλήματα, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν επίσης ψυχιατρικάπροβλήματα.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο για τα βαρύτερα περιστατικά είναι εξαιρετικά περιορισμένη και, όσοι μεταφέρονται, επιστρέφουν χωρίς να έχουν θεραπευτεί.
Η επικοινωνία των ανθρώπων αυτών με φίλους ή νομικούς συμπαραστάτες μπορεί να γίνει μόνο μέσω καρτοτηλεφώνων, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν χρήματα για τηλεκάρτες.
Πολλοί από τους κρατούμενους κρατούνται καταχρηστικά και χωρίς σκοπό (π.χ. αιτούντες άσυλο βρίσκονται μαζί με άτομα που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επαναπατρισμού).
 Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ανήλικος βρέθηκε να κρατείται μαζί με ενηλίκους, προκειμένου να σωφρονιστεί (!).