Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας την Κυριακή και ώρα 11πμ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας
Mε αφορμή το πρόσφατο σοβαρό τροχαίο ατύχημα καθώς και αλλά τροχαία θανατηφόρα δυστυχήματα στον ίδιο δρόμο καρμανιόλα Κυανή Ακτή Παντοκράτορα
Καλούμε τους συμπολίτες μας  να συμμετάσχουν  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 10 Μαρτίου και ΩΡΑ 11 πμ. στο τόπο του ατυχήματος (Κατσουλάρης- Πρώην εστιατόριο ΤΕΙ).

Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε  αλλά και να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον δρόμο  με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και ποδηλάτων.


ΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ:

- ΠΕΖΟΔΡΟMIO  –ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

-ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΙΩΤΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

-ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

-ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΜΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΤΑΝΕ

-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

-ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΣΑ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ

-ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΟΣΟ ΟΣΟ ΤO ΔΙΟΔΙO ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑΖΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ


Η οδική ασφάλεια στην πόλη μας πρέπει να αναχθεί σε κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. 
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2013 έγινε συγκέντρωση με πρόσκληση της δημοτικής παράταξης «Δημόσιος Χώρος». Το κάλεσμα έγινε με αφορμή ενός ακόμα τροχαίου, που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό νεαρού συμπολίτη μας. Το τροχαίο έγινε στο δρόμο Κυανή Ακτή – Παντοκράτορα, στην όμορφη αυτή περιοχή αναψυχής, πεζοπορίας και μπάνιου, η οποία για χρόνια τώρα είναι υποβαθμισμένη, σκοτεινή και εγκαταλειμμένη.
nikos
Στη συγκέντρωση αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα με απόλυτη, όπως εκτιμήσαμε, σύγκλιση των απόψεων που διατυπώθηκαν. Έγινε φανερό πως πίσω από την αθώα οδήγηση του κάθε συμπολίτη μας βρίσκονται τα συμφέροντα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, που η ανάπτυξή της συνέδεσε το κέρδος με το αίμα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παραγωγικό κλάδο, ακόμα και από την πολεμική βιομηχανία. Ιδιαίτερα το Ι.Χ., που γίνεται αντιληπτό ως δείκτης οικονομικής ευμάρειας και θετικό πολιτισμικό πρόσημο, νομιμοποιεί το έγκλημα και βαφτίζει την εξόντωση ανθρώπινων υπάρξεων «παράπλευρη απώλεια». Ο δρόμος στην Πρέβεζα θεωρείται πεδίο «ταξικής ουδετερότητας» και δεν προσεγγίζεται έντιμα δηλαδή πολιτικά από τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. Το «τροχαίο» δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό ζήτημα αλλά  σαν προσωπική τραγωδία – σε όποιον του τύχει και στην οικογένειά του.(Koυβίδης:τα ατυχήματα ειναι εγκλήματα). Η οδική ασφάλεια στην πόλη μας πρέπει να αναχθεί σε κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.
Γιατί; Στην πόλη μας και στους οικισμούς της υπαίθρου, σε πολλούς δρόμους, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχουν διαβάσεις, ούτε σηματοδότες. Καταπατούνται οι λιγοστοί πεζόδρομοι , ακόμα και της Αγοράς, χωρίς  έλεγχο, ενώ στους ποδηλατοδρόμους σταθμεύουν αυτοκίνητα. Η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία δεν έχουν ικανοποιητική παρουσία στην πόλη. Στη συγκέντρωση της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2013 εκτιμήθηκε πως, το χειρότερο, δεν είναι μόνο το θέμα αδιαφορίας των Αρχών, αλλά και η διάχυτη καταδικαστέα νοοτροπία και η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής των συμπολιτών μας. Πρέπει να σταματήσει η υποκριτική στάση, όλων όσοι θέλουν να επιδεικνύουν το κοινωνικό ενδιαφέρον τους.
Δημοσιεύουμε πιο κάτω, σε μορφή ψηφίσματος τις θέσεις των συμπολιτών που έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση της Παρασκευής.
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΠΕΖΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Οι Πρεβεζάνοι δημότες, που συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο, χθες 28 Φεβρουαρίου 2013, με αφορμή το νέο σοβαρό τροχαίο σε νεαρό περίοικο πεζό του δρόμου Αγίου Γεωργίου-Παντοκράτορα, με κάλεσμα της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΟΥΡΟΣ – ΖΑΛΟΓΓΟ»
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρατηρείται αύξηση της ανοχής των τοπικών Αρχών στην αυτοκινητική βία με έλλειψη ακόμα και της καλώς νοούμενης αστυνόμευσης, πράγμα που τις αφήνει έκθετες στη μομφή ότι υπηρετούν συμφέροντα των πολυεθνικών της αυτοκίνησης και της πετρελαϊκής ενέργειας,
  • Εκτιμώντας ως κοινωνικά απαράδεκτο το στερεότυπο αξίωμα λειτουργίας της κοινωνίας μας και του Δήμου μας σύμφωνα με το οποίο «πρώτα το αυτοκίνητο, μετά ο άνθρωπος», πράγμα που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και σε καθημερινές ταλαιπωρίες τα άτομα που χρήζουν βοήθειας (πεζοί, ηλικιωμένοι, μητέρες με αμαξάκια),
  • Κρίνοντας ως δείγμα διοικητικής αδιαφορίας την απουσία κάθε διαδικασίας για μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρομήσεις, εγκατάσταση στενώσεων ή/και μειωτήρων ταχύτητας, σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας και φωτισμού, αλλά και την παράλειψη του απλού ασπρίσματος των διαβάσεων, πράγμα που δείχνει περιφρόνηση προς τον πρεβεζάνικο λαό και τους επισκέπτες της πόλης
ΨΗΦΙΖΕΙ
−        Καλούνται οι τοπικές Αρχές να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους στο ζήτημα της τήρησης της τάξης στην πόλη μας, και, όπως έχουν καθήκον, να μην επιτρέπουν την κίνηση και τη στάθμευση οχημάτων στους πεζόδρομους της Αγοράς και της Παραλίας.
−        Καλείται ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή να μην καθυστερήσει ακόμα τη διοργάνωση της «Ημέρας Μνήμης των θυμάτων των Τροχαίων», όπως είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, συμπεριλαμβάνοντας στη διοργάνωση αυτή όλους τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς που προέβλεπε η σχετική εισήγηση.
−        Καλείται επίσης η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να προωθήσουν διαδικασίες για την ανάθεση μελέτης για κατάρτιση σχεδίου «ειρήνευσης» της πόλης με μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρομήσεις, μειωτήρες ταχύτητας, προσεκτική διαγράμμιση, φωτισμό και εγκατάσταση σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας.
−        Καλούνται οι δημότες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης των περιοίκων στο δρόμο Αγίου Γεωργίου-Παντοκράτορα την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στις 11 το πρωί με στόχο τη διαμόρφωση πρότασης για άμεση παρέμβαση ανακούφισης του δρόμου αυτού.