Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Βουλή: Απόρριψη «εξπρές» πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για κατώτερο εγγυημένο μισθό 751 ευρώ σε 400-500 χιλιάδες εργαζόμενους


#
Όχι στην αύξηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού στα 751 ευρώ για περίπου μισό εκατομμύριο εργαζομένους είπαν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού, την επαναφορά των διατάξεων του ν. 1876/90 για την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και τον ΟΜΕΔ, αλλά και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία ή να γίνει αποδεκτή απ' την κυβέρνηση, γιατί …συνεπαγόταν έξοδα για το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι το άρθρο 73 του Συντάγματος απαγορεύει τη συζήτηση μη κυβερνητικής πρότασης νόμου, τροπολογίας, ή προσθήκης, εφόσον συνεπάγεται οικονομική δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου!
Η απόρριψη «εξπρές» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προσδιόρισε την δαπάνη, αλλά ο λόγος αυτός ήταν αρκετός ώστε να απορριφθεί τυπικά η πρόταση.
Σε επίπεδο ουσίας ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η πρόταση νόμου απορρίπτεται καθώς η Βουλή, μόλις τη Τετάρτη υπερψήφισε διάταξη που εναποθέτει στον ΟΑΕΔ την ευθύνη της συνέχισης πολιτικών των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Ταυτόσημη υπήρξε και η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη.
ΣΥΡΙΖΑ, ΓΕΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ κοινός αγώνας
«Ο κατώτερος μισθός αφορά περίπου 400.000 με 500.000 εργαζόμενους, που εργάζονται καθαρά στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, καθιστώντας σαφές ότι το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα οικονομικό βάρος.
«Οι μόνοι που θα είχαν επιβάρυνση θα ήταν οι επιχειρήσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς κατώτερου μισθού. Η ΓΕΣΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους στην κυβέρνηση, έχουν πει ότι θέλουν να επανέλθει ο κατώτερος μισθός, ως εργαλείο για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και να επανεκκινήσει η οικονομία», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι ούτε η επανασύσταση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ θα συνεπαγόταν δαπάνη, καθώς «όπως μεταφέρθηκε η περιουσία τους χωρίς δαπάνη στον ΟΑΕΔ, έτσι θα μεταφερθεί ξανά πίσω».
Μνημονιακό «παρών» από ΠΑΣΟΚ
«Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το δεύτερο Μνημόνιο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια διάταξη με τρεις σειρές, διότι θα πρέπει κανένας να δει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποδέχτηκε τότε η κυβέρνηση την πρόταση από την τρόικα για τη μείωση των κατώτατων μισθών και την ανατροπή του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων» παρατήρησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος, τοποθετούμενος με ένα «παρών» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο κος Κουτσούκος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να συνεχίσει το έργο που διεκπεραίωναν ο ΟΕΕ και ο ΟΕΚ.
Η εποχή, τα βάρη και οι συνθήκες της ΔΗΜΑΡ
Αντίστοιχη υπήρξε και η τοποθέτηση του Θωμά Ψύρρα της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εργασιακές πρόνοιες της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο που το ορίζει η διεθνής συγκυρία, η ενδημκή κρίση και οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αν τοποθετήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ζητούμε να τα αλλάξουμε με μια μονοκονδυλιά, μάλλον μας λείπει η στοιχειώδης αίσθηση ενός ρεαλισμού (...) Είναι προτιμότερο η πρόταση νόμου να μην τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά να συζητήσουμε στη Βουλή, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα των διαδικασιών του ορισμού του κατώτατου μισθού». Σε ό,τι αφορά το έργο των κατηργημένων Οργανισμών, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ παρέπεμψε σε δέσμη προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη.
ΚΚΕ: Ναι στην πρόταση, όχι στο …ΣΥΡΙΖΑ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, δια του Χρήστου Κατσώτη, δήλωσε πως υπερψηφίζει την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορα προσχήματα, έφυγε από αυτό που έλεγε στο λαό προεκλογικά για να πάρει ψήφους ριζοσπαστών, και δεν έφερε πρόταση νόμου για κατάργηση του Μνημονίου». Ο κος Κατσώτης τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης «με διευρυμένες αρμοδιότητες» των δύο κατηργημένων Οργανισμών, και πρότεινε «σκληρούς ταξικούς αγώνες» καθώς «ο κατώτερος μισθός με τον μηχανισμό προβλέπει η κυβέρνηση, θα είναι μισθός με τον οποίον η εργατική τάξη θα ζήσει δύσκολες στιγμές».