Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

«Δημοκρατία είναι να μη φοβάσαι, αλλά και εσένα να μη σε φοβoύνται»


Τις αγωνίες, τους φόβους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά παρέθεσαν στο δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη μετανάστες και πρόσφυγες ασιατικών χωρών που ζουν και εργάζονται στο δήμο Πρέβεζας.

Eχοντας στο πλευρό τους τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας Δημήτρη Τάγκα, Πέλλα Καλογήρου και Σπύρο Παγκράτη, αντιπροσωπεία  μεταναστών και προσφύγων ασιατικών χωρών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Πρέβεζα, είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Μπαϊλη.
συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο με τον κ. Μπαΐλη και ζήτησαν την παρέμβασή του προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, ωστόσο δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν πως η Πρέβεζα και οι κάτοικοί της από την πρώτη στιγμή ήταν φιλόξενοι και ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς αμαυρώνουν την εικόνα της τοπικής κοινωνίας.

«Έχουμε όλοι μας περάσει μια πολύ δύσκολη ζωή στις χώρες μας με πολέμους και φτώχεια. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ήσυχη ζωή εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε στην Ελλάδα για πάνω από τέσσερα χρόνια και αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα -συχνά φυλακιστήκαμε- ως που να καταφέρουμε να αποκτήσουμε την ελάχιστη νομιμότητα αποκτώντας προσωρινά τη ροζ κάρτα (άσυλο)» ανέφεραν στο δήμαρχο οι μετανάστες επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την καθυστέρηση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας αλλά και καθημερινά στην πόλη από αγνώστους που τους επιτίθενται αναίτια.
«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα, αλλά για να σωθούμε και να εργαστούμε. Πολλοί από εμάς επιθυμούμε να πάμε σε άλλες χώρες τις Ευρώπης όπου βρίσκονται οι συγγενείς μας. Αλλά δυστυχώς, με το νομικό καθεστώς και τα χαρτιά που διαθέτουμε, αδυνατούμε. Γι αυτό και συχνά πολλοί από εμάς επιχειρούν να φύγουν με μη νόμιμο τρόπο, πληρώνοντας πολλά χρήματα και ρισκάροντας την ίδια τη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι-αδέρφια μας έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο. Διότι δεν έχουμε άλλο τρόπο διαφυγής» ανέφεραν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας (αγόρια και συχνά κορίτσια) που δημιουργούν τόσα πολλά προβλήματα ασκώντας βία απέναντί τους, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να έχει δημιουργηθεί πριν κανένα πρόβλημα από τη μεριά τους.
IMG 9941
«Έχουμε συχνά δεχτεί επιθέσεις στα σπίτια μας! Πετώντας μας αντικείμενα όπως μπουκάλια, πέτρες, λεμόνια κ.α., και υβρίζοντας μας με προσβλητικό και πολύ άσχημο τρόπο. Κάποιοι από εμάς δεχτήκαμε επιθέσεις ενώ περπατούσαμε ή ποδηλατούσαμε μόνοι στο δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματιστούμε και να χρειαστούμε νοσοκομειακή φροντίδα. Κυρίως δεχόμαστε επιθέσεις από νεαρά άτομα με μηχανάκια τα οποία αδυνατούμε να εντοπίσουμε αφού πολλά δεν έχουν πινακίδες ή έχουν πολύ μικρές και δυσδιάκριτες πινακίδες που αδυνατούμε να καταγράψουμε» τόνισαν στον κ. Μπαΐλη ενώ αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας, όπου οι περισσότεροι μένουν για πολύ καιρό απλήρωτοι με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία με την οικονομική κρίση. Εργαζόμαστε με πολύ χαμηλό μεροκάματο. Δυστυχώς κάποιες φορές τα αφεντικά μας, αρνούνται να μας πληρώσουν για την εργασία μας, ενώ όπως είναι φυσικό φοβόμαστε να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας αφού δεν έχουμε ποτέ συμβόλαιο εργασίας αλλά ούτε και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα» επισήμαναν, ζητώντας από τον δήμαρχο Πρέβεζας να κατανοήσει τη δύσκολη θέση που βρίσκονται, τους φόβους, την απογοήτευση και την απόγνωσή τους.
«Δημοκρατία είναι να μη φοβάσαι κανέναν, αλλά και εσένα να μη σε φοβάται κανένας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πρέβεζας όταν πήρε το λόγο, ο οποίος καταδίκασε τα περιστατικά επιθέσεων απέναντι στους μετανάστες, αναγνωρίζοντας τους φόβους και τις αγωνίες που έχουν καθημερινά.
Ο κ. Μπαΐλης δεσμεύτηκε ότι από σήμερα κιόλας θα έχει συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή προκειμένου να του εκθέσει το θέμα των αναίτιων επιθέσεων, ενώ θα έχει και επικοινωνία και με το αρμόδιο τμήμα αλλοδαπών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων.
«Λυπάμαι που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, τα οποία πιστεύω πως είναι μεμονωμένα, αλλά δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της πόλης μας. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προωθήσω τα αιτήματά σας» είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας επισημαίνοντας πως οι μετανάστες θα έχουν την ηθική συμπαράσταση τόσο του ίδιου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου και θα είναι στη διάθεσή τους όποτε τον χρειαστούν. Πηγή : atpreveza - τομή στην ενημέρωση