Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κώστας Μπάρκας: Πολιτικές ευθύνες πίσω από την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΚΑΒ





Αθήνα, 26/09/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνυπέγραψε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 ερώτηση προς τους κκ. Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών με θέμα: «Πολιτικές ευθύνες πίσω από την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΚΑΒ ».

Η εν ψυχρώ δολοφονία του τριαντατετράχρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από μαχαιροβγάλτη φασίστα της Χρυσής Αυγής, εκτός από το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού στη χώρα μας, ανέδειξε και τα προβλήματα της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι γνωστά. Ο γηρασμένος στόλος, η έλλειψη ανταλλακτικών λόγω υποχρηματοδότησης, η έλλειψη προσωπικού είναι οι αιτίες που καθηλώνουν πολλά από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα οχήματα για να καλύψουν έγκαιρα τα περιστατικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό. Το ΕΚΑΒ της Αθήνας επιπροσθέτως στερείται ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης οχημάτων και περιστατικών, το οποίο θα ήταν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των διαχειριστών των κλήσεων, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τη ζωή των ασθενών.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων. Έχουν άμεση σχέση με τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, με την αδιαφάνεια στο σύστημα προμηθειών και την απαξίωση του δημόσιου τομέα προς όφελος  οικονομικών συμφερόντων.

Tο ΕΚΑΒ και η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα  έχουν καταλυτικό ρόλο σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας περίθαλψης. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών περίθαλψης  των πολιτών δεν μπορεί να αποτελεί  αντικείμενο οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σύμφωνα με δήλωση του συγκοινωνιολόγου Αλέξανδρου Δελούκα, Πρόεδρο του ΟΑΣΑ, προς την Μόνιμη Επτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής «από τις χίλιες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο, οι μισές θα μπορούσαν να διασωθούν εάν υπάρχει χαμηλός χρόνος απόκρισης, ικανός στόλος οχημάτων και επαρκές προσωπικό».

Οι κκ. Υπουργοί ερωτώνται σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κακώς κείμενα στο χώρο της προσονοσοκομειακής περίθαλψης, και τους ζητείται να δώσουν εξηγήσεις για τα περιστατικά που έχουν «άρωμα» διαπλοκής.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059

barkas@parliament.gr