Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή από τον Κώστα Μπάρκα για την απόλυση εργαζόμενης στο ΙΚΑ Πρέβεζας







Αθήνα, 23/10/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέθεσε στις 22 Οκτωβρίου 2013 ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας με θέμα: «Απόλυση εργαζόμενης από το ΙΚΑ Πρέβεζας».

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Νομού Πρέβεζας κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενης στην καθαριότητα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Πρέβεζας. Επίσης όπως αναφέρει απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή της. Η εν λόγω εργαζόμενη ήταν υπάλληλος εργολαβικής εταιρίας, για τις οποίες είναι γνωστό πλέον το πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα.

"Η χρήση εργαζόμενων διαμέσου Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, αντί της πρόσληψης νέου προσωπικού είναι επικερδής, καθώς αποφεύγεται το κόστος προσλήψεων και απολύσεων". Αυτό είναι το "μότο" γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών απασχόλησης με έδρα την Ελβετία και παραρτήματα σε όλη την Ευρώπη, η οποία απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους με καθεστώς υπ-ενοικίασης και στη χώρα μας.

Η μαφιόζικη επίθεση με βιτριόλι στην εργαζόμενη και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα το Δεκέμβριο του 2008, έφερε στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο το καθεστώς της υπενοικίασης εργαζομένων, τον τρόπο αντιμετώπισης από την εργοδοσία όσων διεκδικούν τα δικαιώματα τους αλλά και το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών εργολάβων.

Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων δραστηριότητας του δημοσίου και τις παραχωρήσεις σε ιδιώτες (εργολαβικές εταιρίες), οι εργαζόμενοι στην κυριολεξία ξεζουμίζονται δουλεύοντας περισσότερες ώρες απ’ όσες έχουν συμφωνηθεί και λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα υπογράφουν. Πέφτουν θύματα δηλαδή εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσιών.

Οι εργολάβοι κερδοφορούν σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρίες αλλά και συμβάλλουν στην δημιουργία ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Ο κ. Υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να πράξει για να ακυρώσει την συγκεκριμένη απόλυση όπως επίσης και αν προτίθεται να λάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των εν λόγω εταιριών.

Η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των αδικιών στους εργασιακούς χώρους και ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει από καιρό δεσμευτεί για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου Τομέα και της πρόσληψης εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην δίνονται σε ιδιώτες που αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων.





ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr