Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του Κώστα Μπάρκα στη Βουλή για τη παράδοση των αερομεταφορών της χώρας σε ιδιωτικό καρτέλ






Αθήνα, 25/11/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε στις 22 Νοεμβρίου 2013 Ερώτηση που κατατέθηκε προς τους κ.κ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με θέμα: «Οι "μάσκες" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ & Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσαν. Παρέδωσαν τις Αερομεταφορές της χώρας σε ιδιωτικό "καρτέλ", αφού διέλυσαν πρώτα τον εθνικό αερομεταφορέα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε επιβατικό κοινό και εργαζόμενους».

Πριν από έναν περίπου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τη δημιουργία μονοπωλίων και δεσπόζουσας θέσης στους διάφορους κλάδους αγοράς των επιμέρους κρατών-μελών. Η απόφαση αυτή, μνημείο φαρισαϊσμού και υποκρισίας, δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία ιδιωτικού «καρτέλ», με δυσμενείς επιπτώσεις για επιβατικό κοινό και εργαζόμενους της Olympic Air.
Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς. Αφενός, μείωση δρομολογίων τόσο ως προς τον αριθμό των προορισμών όσο και ως προς τη συχνότητά τους καθώς και αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων για το επιβατικό κοινό και, αφετέρου, μαζικές απολύσεις και περικοπές αποδοχών σε μια προσπάθεια επιβολής ενός νέου μοντέλου απασχόλησης για τους εργαζόμενους των παραπάνω εταιρειών, όπου θα κυριαρχεί η ευελιξία, η ανασφάλεια και ο εκφοβισμός, στο όνομα της δημιουργίας «οικονομίας κλίμακας».
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παραμένει «συνειδητά» αδιάφορη, καθώς αρνείται ουσιαστικά να προστατεύσει, για πολλοστή φορά, επιβατικό κοινό και επισκέπτες από τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας που θα απομείνει στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της περί του αντιθέτου, καθώς και εκατοντάδες εργαζόμενους που θα οδηγηθούν στην απόλυση και την εξαθλίωση.
Οι κ.κ. Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων Σε ποια μέτρα θα προβούν, προκειμένου η συγχώνευση των δύο εταιρειών να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πορτοφόλι του επιβατικού κοινού, των ξένων επισκεπτών, στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή συνοχή της χώρας;




ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr