Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από αυτόν της καταστροφής»

Ο Αλέξης Τσίπρας Ο Αλέξης Τσίπρας
“ "Η συνέχιση του λάθους είναι έγκλημα" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του το πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 ”
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 20:10
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δεινή θέση των τελευταίων 60 ετών-το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα και θα μείνει στην Ιστορία ως μία τραγωδία. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι με πρόσχημα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ έχει κατασχέσει την περιουσία των Ελλήνων και εξαφάνισε το ευρώ από τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την υποταγή στην πολιτική της Γερμανίας ως «μερκελισμό» και επανέφερε το ζήτημα της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. «Και οι εταίροι χρωστάνε στην Ελλάδα», είπε, και συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη δεν ανήκει στη Γερμανία και για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάργηση του Μνημονίου, θα ανοίξει νέους δρόμους για την Ευρώπη». «Αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση σε έξι μήνες, αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα αλλάξει την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας την δύσκολη καθημερινότητα των νοικοκυριών που ζουν χωρίς ρεύμα και επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την παροχή των στοιχειωδών αναγκών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) στα νοικοκυριά αυτά. «Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής», τόνισε με νόημα, και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «δεν σώσατε την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και εξαφανίσατε το ευρώ από τη χώρα».

"Κατασχέσατε την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων, αντί να λογοδοτήσετε έρχεστε εδώ ως επιτυχημένοι", σημείωσε. «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι κατά ένα εκατομμύριο περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως «από τα 3,6 εκατ. των εργαζόμενων, το 1,8 είναι μικρομεσαίοι και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικώνονται». «Αυτό είναι το success story του Μνημονίου και πλέον η χώρα βρίσκεται στη πιο δεινή θέση των τελευταίων 60 ετών. Το μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο κείμενο», υποστήριξε και έκανε λόγο για «Τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν ξορκίζονται με τις διαταγές ότι όλα πάνε καλά και θα έχουμε ανάπτυξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους δύο δρόμους τον οποίο καλείται να ακολουθήσει η χώρα: τον καταστροφικό και φαύλο από τη μια πλευρά και το δρόμο της ριζικής αλλαγής από την άλλη, που προϋποθέτει σύγκρουση με την ταξική αδικία και την κοινωνική αναλγησία. «Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας με νόημα ότι «Επιβάλατε πολιτική που διέλυσε μισθούς, συντάξεις, ανθρώπους και βάλατε την χώρα στη ζώνη του λυκόφωτος».

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι εξυπηρετούν το σχέδιο της τρόικας και προειδοποίησε ότι θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία. «Η αναπροσαρμογή που θα γίνει από τους πλειστηριασμούς θα οδηγήσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funds, τα λεγόμενα κοράκια και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι «Δεν θα αλλάξουν χέρια μόνο τα σπίτια αλλά ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Για αυτό προειδοποιούμε πως οι πλειστηριασμοί είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα. Τότε θα συρρικνωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και για αυτό ζητάμε επιτακτικά να μην γίνουν οι πλειστηριασμοί». «Για μας η προστασία του τραπεζικού συστήματος δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα, αλλά είναι κυρίως εθνικό. Και λυπάμαι που η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε με σαφή τρόπο την απάντηση για το τι θα κάνει ως κυβέρνηση για την διευθέτηση και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: Διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου και ρήτρα ανάπτυξης. Στα πλαίσια της Συμφωνίας του Λονδίνου που είχε γίνει για την Γερμανία. Και σύντομα η Γερμανία θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς σκελετούς στη ντουλάπα και μια κυβέρνηση που θα δίνει λόγο μόνο στον ελληνικό λαό. Στον επόμενο προϋπολογισμό όποτε και εάν έρθει θα εγγράψουμε και το χρέος του αναγκαστικού δανείου. Τα χρέη τρίτων προς εμάς αφού τα αναγνωρίζετε γιατί δεν τα εγγράφετε;»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα της φοροδιαφυγής, την οποία η κυβέρνηση χάνει διαρκώς στον ενάμιση χρόνο θητείας της τονίζοντας με νόημα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της χώρας «Θα μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα χωρίς να παίρνουμε από τον φτωχό, αλλά από αυτούς που δεν πληρώνουν. Το ΣΔΟΕ θα αναλάβει ενδοομιλικές συναλλαγές, πολυεθνικές και περιπτώσεις φοροαποφυγής. Τι κάνατε με την Λίστα Λαγκάρντ; Τα κουκουλώσατε. Αλλά δεν εισπράξατε ούτε ένα ευρώ. Γιατί; Τι κάνατε με τις 10.000 offshore; Ελέγξατε μόνο 34».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ενώσει τον ελληνικό λαό και όχι για να τον διχάσει, όπως κάνει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. «Το μέλλον της χώρας θα πρέπει να είναι υπόθεση όλων των ζωντανών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί τη συστράτευση και του λαού», τόνισε και δεσμεύτηκε πως «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει με εντιμότητα για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας αλλά μαζί με τις χώρες του Νότου που υποφέρουν, τους εργαζόμενους που πλέον κατάλαβαν πως δεν φορολογούνται για σώσουν τις χρεωμένες χώρες αλλά τις τράπεζες».