Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

κατάθεση ερώτησης 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και Εφάπαξ».





Αθήνα, 2/4/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε σήμερα 7 Απριλίου 2014 μαζί με ακόμα 50 βουλευτές Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τούς κυρίους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Οικονομικών με θέμα: «Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και Εφάπαξ».
            Είναι γνωστό ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και αντιστοίχως οι αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες, ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια ενώ το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τον τελευταίο καιρό το συγκεκριμένο ζήτημα ανακυκλώθηκε στον τύπο μετά και τις δηλώσεις του Όλι Ρεν για το θέμα, και για τον κίνδυνο που αποτελούν αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.
            Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων.
            Τα οφειλόμενα ποσά εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία εν μέρη επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, παρ’ όλα αυτά η οφειλή αυτή δεν εμφανίζεται κάπου στους εθνικούς λογαριασμούς αρά εγείρονται ερωτήματα και για τον υπολογισμό του πλεονάσματος εκτός των άλλων.
            Με βάση τα παραπάνω οι κύριοι Υπουργοί ερωτώνται ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως και σε ποιο ποσό ανέρχεται αυτή η οφειλή. Περαιτέρω ερωτώνται ποιο ποσό οφείλεται από το κράτος και ποίο από τα ασφαλιστικά ταμεία.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ