Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου για την Περιφερειακή Διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Περιφερειακή Διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα.

Σε ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης, έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνητικό του πρόγραμμα, μέσω της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης για την Ήπειρο, που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή στα Γιάννενα. Σκοπός της Συνδιάσκεψης ήταν η εξειδίκευση των προγραμματικών δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Δ.Ε.Θ., βάσει των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η περιοχή μας. Ειδικότερα στόχοι  της διαβούλευσης ήταν η αντιμετώπιση της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού στην Ήπειρο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Αγροτοδιατροφικό ζήτημα. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί με στόχο την εξειδίκευση του προγράμματος για κάθε νομό της Ηπείρου (περιφερειακή ενότητα). Άλλωστε, η συνδιαμόρφωση  και η σύνθεση απόψεων με τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου είναι απαραίτητες, προκειμένου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένας σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για έξοδο από τη κρίση.
     Στις απογευματινές εργασίες της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν οδηγήσει την Ήπειρο σε μαρασμό. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στη κυβέρνηση, επισημαίνοντας «Η  τρόικα και η κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δε καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, τη κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν». Επιπλέον, τόνισε «Το δράμα που ζει η χώρα, το δράμα που ζει η κοινωνία, το δράμα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, ήρθε η ώρα να τελειώσει. Πρέπει να τελειώσει. Είναι αίτημα εθνικό, κοινωνικό, καθολικό. Απαίτηση που αναβλύζει από κάθε πόρο αυτής της ταπεινωμένης πατρίδας».
     Στην προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων να εγκλωβίσουν το ΣΥΡΙΖΑ στο μονόδρομο των μνημονίων , ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να συνυπογράψει όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με τη τρόικα. Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: τέτοια υπογραφή ντροπής , ας μη την περιμένουν από μας. Για υπογραφή ντροπής στον κ. Σαμαρά και στο κ. Βενιζέλο». Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως  « δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα».
     Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα της Ηπείρου, όπως είναι η υπόθεση της Δωδώνης, η οποία αφορά τους κτηνοτρόφους και την οικονομία όλων των νομών της Ηπείρου, τα φράγματα του Αράχθου και γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες. Ειδικότερα, για την υπόθεση της Δωδώνης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης τσάκισε τον αγροτικό κόσμο. Ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά μιας από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της Ηπείρου. Εμείς τον φάκελο της Δωδώνης θα τον ανοίξουμε. Και θα ξαναφέρουμε στο φως όλα τα στοιχεία για το πώς οργανώθηκε αυτή η αρπαγή του δημόσιου πλούτου.  Τέλος, αναφορικά με την Ήπειρο, μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την στήριξη της εργασίας, μέσω της δημιουργίας θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.
    Παρόντες στη Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, εκτός από τους Ηπειρώτες βουλευτές: Κώστα Μπάρκα, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστο Μαντά και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Στη Συνδιάσκεψη παρέστησαν, επίσης, θεσμικοί φορείς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας .


Πρέβεζα 1/12/2014