Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα ‘Λαϊκής Αγοράς’, σε κλίμα χαρούμενο και αισιόδοξο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση –συζήτηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τις μετεκλογικές εξελίξεις και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας.
Κατά την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και την εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχτηκαν ιδιαίτερα τα παρακάτω:
- Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, μειώθηκε το ποσοστό του δικομματισμού με ταυτόχρονη πτώση Ν. Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ αθροιστικά για δεύτερη φορά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 1996 παίρνουν λιγότερο από το 80%. Ο δικομματισμός, δέχτηκε πλήγμα, η μείωση που υπέστη είναι αξιοσημείωτη και η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, το να κερδίζει δηλαδή ο ένας εταίρος περίπου ότι χάνει ο άλλος δεν λειτούργησε.
Ειδικότερα:
α) Η Ν.Δ. υπέστη μείωση των δυνάμεών της, κατά 4 περίπου μονάδες, σχημάτισε, ελέω εκλογικού νόμου, αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι όμως, αντικειμενικά, πιο εύθραυστη απέναντι σε ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα.
Η επανεκλογή της Ν. Δημοκρατίας, παρά την ισχνή πλειοψηφία, σημαίνει όχι μόνο συνέχιση αλλά και επιτάχυνση των ρυθμών για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου με τα γνωστά αποτελέσματα: καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον, ανεργία, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, ανισότητες, ελλείμματα αλλά και υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης, αλλαγές στο ασφαλιστικό, που εάν περάσουν θα πλήξουν κατακτήσεις των εργαζομένων, μετά από χρόνια αγώνων και θα ετοιμάσουν ένα ακόμα πιο ανασφαλές μέλλον, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.
β) Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μείωση κατά 2,2% από το 2004. Η πολιτική της ηγετικής του ελίτ, για το πέρασμα στην κοινωνία των νεοσυντηρητικών-αντικοινωνικών μονόδρομων, απορρίφθηκε από ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του, ένα τμήμα του οποίου συναντήθηκε με το αριστερό-ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Με τη νέα ήττα του μπήκε σε περίοδο κρίσης, που δεν φαίνεται να ξεπερνιέται με την εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά, που συνδέονται με την κρίση στρατηγικής και φυσιογνωμίας των τελευταίων χρόνων.
Η δεξιά μετατόπισή του κυρίως στην περίοδο Σημίτη, η συναίνεση και της νέας ηγεσίας με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν. Δημοκρατίας, αφαίρεσε σημαντικό τμήμα των κοινωνικών του αναφορών και οδηγεί σε συρρίκνωση της δύναμής του.
Ο κόσμος του, που ζητά αριστερή στροφή, ουσιαστική αντιπολίτευση και αγωνιστική παρουσία είναι αμφίβολο αν καταφέρει να επηρεάσει τις εξελίξεις στην πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Τμήματά του μπορούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα που θα αναπτυχθούν στα επόμενα χρόνια.
Το ΚΚΕ ενισχύθηκε εκλογικά κατά 2,3%, με την είσπραξη ψήφου διαμαρτυρίας από την πολιτική του δικομματισμού. Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική γενικής καταγγελίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η εχθρική του στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις στην υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς, στην προεκλογική περίοδο, έφτασε σε πρωτοφανή ύψη. Προβλήματα από τη στάση του υπάρχουν στον κόσμο των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Δεν φαίνεται προς το παρόν να προβληματίζουν σοβαρά την ηγεσία του ΚΚΕ.
Το ΛΑΟΣ εισήλθε στη Βουλή, με αύξηση των ποσοστών του κατά 1,6% από το 2004. Εμφάνισε αύξηση, ιδιαίτερα, στα αστικά κέντρα, στις λαϊκές συνοικίες. Μεταξύ των βουλευτών του υπάρχουν αρκετά ακροδεξιά στοιχεία.
Είναι ζήτημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς με τις εθνικιστικές και ξενόφοβες θέσεις του γεννά το μίσος και το φόβο στην ελληνική κοινωνία. Η εμφάνιση μάλιστα του προέδρου του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, είχε στοιχεία που επιδίωκαν να πιέσουν την πολιτική ζωή προς ακροδεξιές θέσεις: εξωραϊσμός της εικόνας δικτατοριών του παρελθόντος, με την εμφάνιση κοινωνικού έργου απ’ αυτές, απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της 6ης τάξης του Δημοτικού κ.λ.π.
- Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του από 3,2 σε 5,04 (1,84%) από το 2004, σε όλες, πλην Ροδόπης, τις εκλογικές περιφέρειες και στο Νομό μας από 2,75% σε 3,82%.
Από τα αποτελέσματα των εκλογών και την έρευνα ειδικών επιστημόνων – εκλογολόγων προκύπτει ενίσχυση ορισμένων ποιοτικών στοιχείων: αύξηση της δύναμης, πάνω από το γενικό ποσοστό, στους ανέργους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους φοιτητές και γενικότερα στη νεολαία από 18 έως 24 ετών.
Είναι ψήφος θετικής επιλογής και λιγότερο ψήφος διαμαρτυρίας (σε σχέση με την ψήφο στο ΚΚΕ). Ψήφος λόγω της πολιτικής και της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στα 3,5 προηγούμενα χρόνια (κοινωνικά κινήματα, παιδεία, περιβάλλον, δημοκρατικά δικαιώματα) αλλά και της θετικής προεκλογικής του παρουσίας. Ψήφος ιδιαίτερα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τους ανένταχτους αριστερούς.
Από τις εκλογές, ενισχύθηκε το μήνυμα της κοινής δράσης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς και η προοπτική της διεύρυνσης της πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ενισχυμένη την εκλογική μας δύναμη, με αυξημένη την πολιτική μας επιρροή και με τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων οφείλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων των κινημάτων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση και συνάντηση των δυνάμεών μας με τον αριστερό σοσιαλιστικό και με τον οικολογικό χώρο.
Η ενίσχυση αυτή, είναι η βάση για το άνοιγμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πιο πλατιά, γενικά και στο Νομό μας, με την ανάπτυξη αγωνιστικών ενωτικών πρωτοβουλιών: για το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την ανεργία, τις συνθήκες εργασίας των νέων και των εργαζόμενων, τα προβλήματα των αγροτών, το μέλλον της νέας γενιάς.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας