Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Πρέβεζας

 
Την ανάγκη άμεσης απάντησης και δράσης από την τοπική κοινωνία πριν η κατάσταση στο χώρο της υγείας γίνει μη αναστρέψιμη υπογράμμισαν τα μέλη του δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Στρατής Βουγέλης έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Πρέβεζας, επισημαίνοντας πως αυτό που σήμερα συμβαίνει και στο χώρο της υγείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Είναι πολύ σημαντικό και στην παρούσα συγκυρία να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Να γνωρίσουν δηλαδή τις αιτίες και τους ενόχους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγέλης, σημειώνοντας πως χρειάζεται να κινηθούν με  επιμονή για να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν ακόμη πιο πολύ τους κατοίκους της περιοχής μας που εξυπηρετούνται από τις μονάδες υγείας που (Νοσοκομείο και Κέντρα υγείας) που σήμερα πραγματικά κινδυνεύουν.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι εργαζόμενοι έχουν κάνει ήδη μια σημαντική δουλειά, ωστόσο η κοινή δράση των εργαζομένων στην Υγεία και των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει προοπτική ο αγώνας. Έτσι προς αυτή την κατεύθυνση το αμέσως προσεχές διάστημα
1.Συμμετέχουν στην γενική απεργία στις 16/7
2. Τις επόμενες εναπομείνασες μέρες του Ιουλίου μαζί με σωματεία και πολίτες που δρουν στην επιτροπή αγώνα υγείας στην Πρέβεζα και μέσα από ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στην πόλη, (υπηρεσίες αγορά, καταστήματα, συνοικίες ) και σε χωριά του νομού μας απευθύνονται και ενημερώνουν τους πολίτες του νομού και της πόλης μας .
«Διακινούμε στους πολίτες του νομού μας το κάλεσμα που ήδη σας έχει διανεμηθεί. Τους καλούμε σε συσπείρωση σε ένα ενιαίο μέτωπο, Τους καλούμε να πάρουν στα χέρια τους και την υπόθεση της Υγείας. Τους καλούμε να υπερασπίσουν τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο μας. Τους καλούμε να μετατρέψουμε την εκδήλωση (Ομιλία –συζήτηση και συναυλία) που διοργανώνουμε την Παρασκευή 2 Αύγουστου στην παραλία της Πρέβεζας , στα Δικαστήρια σε μια μεγάλη συγκέντρωση που θα στείλει ξανά το μήνυμα ότι η Πρέβεζα δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, ότι η Πρέβεζα διεκδικεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, χωρίς χαράτσια, πληρωμές και αποκλεισμούς Τους καλούμε να μετατρέψουμε την εκδήλωση σε ένα νέο ξεκίνημα ακόμη πιο μαζικών, ακόμη πιο μαχητικών κινητοποιήσεων» τόνισε ο κ. Βουγέλης επισημαίνοντας πως στο success story της συγκυβέρνησης(που στην πραγματικότητα είναι ένα disaster story για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας) και που συμπεριλαβαίνει τη υποβάθμιση και διάλυση του Νοσοκομείου μας και των κέντρων Υγείας του νομού μας , την διαθεσιμότητα και απόλυση εργαζομένων απαντάμε με το δικό μας story ανυπακοής, οργανωμένου αγώνα, Ρήξης και ανατροπής.
Ο κ. Βουγέλης μίλησε για την καθαρή μείωση του προσωπικού πάνω από 32% τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ήδη η λειτουργία των κέντρων υγείας και τμημάτων του νοσοκομείου να κινείται στην κόψη του ξυραφιού όπου μια απουσία γιατρού ή μια αρρώστια θέτει επί τάπητος το ζήτημα διακοπής λειτουργίας όχι μόνο σε επίπεδο τμήματος αλλά και με μορφή ντόμινο σε επίπεδο ολόκληρου τομέα.
«Είναι γνωστή η κατάσταση στον παθολογικό τομέα του Νοσοκομείου μας. Η Κυβέρνηση και η ηγεσία της 6ης Υπε προσπαθούν να «συμμαζέψουν» την κατάσταση με συνεχείς προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή με προκηρύξεις κάποιων θέσεων(που χρόνο με το χρόνο μειώνονται) επικουρικών γιατρών με σύμβαση εργασίας ενός έτους , με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών για να καλύψουν τη λειτουργία του ΤΕΠ του νοσοκομείου ,οι οποίες όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά μερικές φορές δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα, ενώ όπως συμβαίνει και με τους επικουρικούς δεν συναντούν και ιδιαίτερη ανταπόκριση» είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου που έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις υγειονομικού, φαρμακευτικού υλικού, προϊόντων διατροφής κ.α.
nosokomeio af
Ο κ. Βουγέλης τόνισε πως και για το νοσοκομείο Πρέβεζας υπάρχουν σχέδια και γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο για «λειτουργική διασύνδεσή του», όπως την ονομάζουν, στην πράξη θα πρόκειται για συγχώνευση, με άλλο παρακείμενο νοσοκομείο της περιοχής μας και όπως είπε μια τέτοια επιλογή, αντί για την ολόπλευρη αυτόνομη αναβάθμιση του Νοσοκομείου, θα σημάνει το οριστικό τέλος του νοσοκομείου της πόλης μας σα μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης και θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στην περίθαλψη των πολιτών της περιοχής μας.
Όσον αφορά τα κέντρα υγείας υπογράμμισε πως ούτε αυτά δεν γλύτωσαν από τη μνημονιακή λαίλαπα: «Ήδη λοιπόν με βάση τη μονιμοποίηση των «έκτακτων συνθηκών» λειτουργίας του νοσοκομείου υπάρχει σχεδιασμός για παύση , της λειτουργίας (όπως τη ξέραμε μέχρι τώρα) του κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας για τον Αύγουστο, τη λειτουργία του ουσιαστικά σαν περιφερειακό ιατρείο, τη μετακίνηση των γενικών γιατρών του για κάλυψη εφημεριακών αναγκών των άλλων κέντρων υγείας, τη μετακίνηση ειδικευμένου παθολόγου του ΚΥ Καναλλακίου για κάλυψη άμεσων αναγκών του νοσοκομείου καθώς και τη μετακίνησης των αγροτικών γιατρών του ΚΥ Φιλιππιάδας στο νοσοκομείο Πρέβεζας για κάλυψη δικών άμεσων αναγκών. Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τη λειτουργία των Κέντρων υγείας Καναλλακίου και Πάργας από το φθινόπωρο».
Ο κ. Βουγέλης κλείνοντας ευχαρίστησε τον καθηγητή κοινωνικής ιατρικής στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ κ Αλέξη Μπένο που είχε την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθεί στο κάλεσμά και να είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης στις 2 Αυγούστου με θέμα «Κοινωνικο- Οικονομική Κρίση και Υγεία». Τους μουσικούς και καλλιτέχνες που επίσης είχαν την ευγενή καλοσύνη και αφιλοκερδώς συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή υπεράσπισης του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. • τον Ντίνο Γιαννακό • τους Βασίλη Τζίμα, Θάνο Αρετάκη Χάρη Γκακιούζη, Μιχάλη Κριτσωτάκη • τον Πάνο Τάκη • Τον Πασχάλη Σκάρπο και την ορχήστρα του • Τον Χορευτικό όμιλο Πρέβεζας του Γιάννη Θάνη
atpreveza