Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Τέρμα η λιτότητα - Μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη & ανάπτυξη με την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ



Ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης- Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ «έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός - Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους πιστωτές, ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν είχε αναφορά στη χρηματοδότηση, «εμείς κάνουμε αυτά που δεσμευτήκαμε θέλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους ελπίζουμε ότι θα είναι κι αυτοί».
Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου:
  • Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ μπαίνει σε νέα βάση, με στόχο μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
  • Μεταρρυθμίσεις με κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή σε αντίθεση με αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων που μετέτρεψαν τη λέξη μεταρρύθμιση σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης.
  • Προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων (που επιβάλλουν ολιγοπώλια) και της φοροδιαφυγής, τη μετατροπή τελικά της Ελλάδας σε μία χώρα κανονική στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης. 
  • Η κυβέρνηση μας δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν και την οικονομική ολιγαρχία και με την υποστήριξη του κόσμου θα πετύχουμε ρήξη με τα συμφέροντα και πλατιά κοινωνική συναίνεση στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. 
  • Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα αποδώσει καρπούς. Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης με θετικό πρόσημο. Το ΔΝΤ επέβαλε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Τώρα, ένας άλλος διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, μπορεί να βοηθήσει για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά.
  • Δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται αλλά μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε. 
  • Τα τελευταία 4 χρόνια από την πλευρά της τρόικα είδαμε πολλές φορές εκβιασμούς για την επιβολή μέτρων λιτότητας. Είδαμε από την πλευρά της τρόικας εκβιασμούς ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις, μισθοί δεν θα δοθούν δόσεις. Δεν είδαμε ποτέ αντίστοιχο εκβιασμό στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Δεν είδαμε εκβιασμούς όμως για περιπτώσεις απόδοσης δικαιοσύνης, για τις τριγωνικές συναλλαγές.  Αρκετά με τη λιτότητα, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη.
  • Δεν αισθανόμαστε καμία θηλιά στο λαιμό μας (σσ από την ΕΚΤ και τους δανειστές), για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι διατεθειμένη για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν υπάρχει σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση. Είμαστε τίμιοι απέναντι στους εταίρους μας και πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ακόμα κι αν δεν γίνει άμεσα εκταμίευση κάποιας δόσης. «Αν δεν υπάρξει όμως θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα καχυποψίας και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης». Οι αμοιβαίες καχυποψίες θα καμφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά