Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

- Φταίει το ζαβό το ριζικό μας;
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί;

Αυτές τις ώρες της τραγωδίας, αισθανόμαστε, μαζί με όλη την κοινωνία, οδύνη: για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, για το δασικό πλούτο της χώρας και τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν, για τα ζώα που αφανίστηκαν, τα σπίτια και τις περιουσίες που χάθηκαν.

Η προκήρυξη εκλογών μέσα στον Αύγουστο από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με την προσχηματική επίκληση εθνικών θεμάτων και με την ουσιαστική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να τις ζητά, εξανέμισε και τις ελάχιστες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει την ανοχύρωτη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, αρχικά, φόρτωσε, αποκλειστικά, τις φωτιές στη ζέστη και τον δυνατό αέρα υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών. Η ζέστη και ο αέρας δεν εξηγούν το γιατί σε κάθε προεκλογικό καλοκαίρι οι καμένες δασικές εκτάσεις πολλαπλασιάζονται. Στη συνέχεια κι ενώ η κατάσταση εξελίχθηκε σε τραγωδία, δε δίστασε να προσβάλλει την κοινή νοημοσύνη, με την ανόητη επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειά της να εμπλέξει στις έρευνες την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ, προσπαθώντας να πείσει ότι πίσω από την καταστροφή βρίσκεται κάποιο σκοτεινό σχέδιο και όχι η δική της πολιτική για τα δάση.

Η κυβέρνηση οφείλει ν΄ απαντήσει θετικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου, να καταλήξει σε συμφωνίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού διαλόγου- με σεβασμό σε όλους αυτούς που έχασαν ζωές και περιουσίες και την καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας- αλλά και την ανάληψη δεσμεύσεων, από όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από το τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί, σχετικά με ουσιαστικές αλλαγές στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του δασικού πλούτου, στην αποτροπή της καταπάτησης και της οικοπεδοποίησης.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οι δυνάμεις της οικολογίας, έχουν, έγκαιρα, θέσει τις βασικές αρχές για μια άλλη αντιμετώπιση του δασικού μας πλούτου και γενικότερα των δημόσιων χώρων (μη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, δημοσίευση δασικών χαρτών, ενιαίος φορέας δασοπροστασίας), αρχές που βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πολιτική των δυνάμεων της δικομματικής συναίνεσης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Πρέβεζα 28 Αυγούστου 2007

Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ