Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Από τη μετεκλογική συγκέντρωση του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας

Με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Μαρματάκη από την Γραμματεία του ΣυΡιζΑ έγινε η πρώτη μετεκλογική συγκέντρωση του ΣυΡιζΑ Πρέβεζας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ομιλητής έκανε μια αναδρομή στην πορεία του ΣυΡιζΑ από τις εκλογές του 2009 μέχρι σήμερα. Θύμισε ότι το ποσοστό μας ήταν μόλις 4,6% και η παράταξη βρισκόταν σε μια συνεχή κατάσταση εσωστρέφειας με αποτέλεσμα την ελλειπή επικοινωνία με το λαό  και τα προβλήματά του. Από το καλοκαίρι του 2011 όμως οι δυνάμεις μας ανασυντάχτηκαν, συμμετείχαν ενεργά στα κινήματα στις πλατείες, στους τόπους δουλιάς, στην Κερατέα, τη Χαλκιδική. Δημιουργήσαμε με τις προτάσεις μας και τους αγώνες μας ελπίδα στον Ελληνικό Λαό και τον καλέσαμε να απαιτήσει με τη ψήφο του μια κυβέρνηση Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣυΡιζΑ. Ανεβάσαμε έτσι το ποσοστό μας σε 17% και αναδειχτήκαμε δεύτερο κόμμα. Το κόμμα του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) έχασε 3,4 εκ. ψήφους και δεν κατάφερε ούτε να συγκεντρώσει 50%, ούτε να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών δηλώσαμε τα πέντε άμεσα μέτρα που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση που σέβεται την θέληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε:
 
1. Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και ειδικότερα εκείνων για μειώσεις μισθών και συντάξεων που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες.
2.Ακύρωση των νόμων που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Καθιέρωση της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα που έχει λάβει έως σήμερα 200 δισ. από την κυβέρνηση και άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης της Black Rock για την κατάσταση των τραπεζών.
5. Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου, διερεύνηση του επαχθούς χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης. 

Κανένα από τα κόμματα του μνημονίου δεν πήρε θέση πάνω στην πρόταση αυτή, αλλά έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν αποδεχόμαστε τις κυβερνητικές ευθύνες και ενδιαφερόμαστε μόνο για τα ποσοστά μας

Όμως ο ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ θα μείνει σταθερός στις αξίες και στους αγώνες του, θα μείνει σταθερός σε αυτά που δήλωνε πριν τις εκλογές. Δεν θα προδώσει τον κόσμο που τον στήριξε για να πάρει μερικές θέσεις εξουσίας. 
 
Ο ΣυΡιζΑ μαζί με τον κόσμο των αγώνων,  αλλά και τον κόσμο που σήμερα έρχεται προς το μέρος του, θα συνεχίσει τον αγώνα του για να ξαναχτίσουμε μια κοινωνία με αξιοπρέπεια, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για μια κυβέρνηση της αριστεράς με στόχο την απεμπλοκή από τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την εξαθλίωση. 

Κάναμε το πρώτο βήμα, ας το ολοκληρώσουμε. Καλούμε όλο τον λαό να πάρει μέρος σε αυτή την δύσκολη μάχη για να υπερασπιστεί τις επιλογές του και να αγωνιστεί μέχρι να νικήσει η ελπίδα.