Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Το δημοκρατικό μήνυμα της κάλπης



Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές αποτελεί λαϊκό γεγονός. Σηματοδοτεί την καταδίκη του χρεωκοπημένου Μνημονίου και την αποδοκιμασία όσων κομμάτων το υπηρέτησαν και στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η κοινωνία αντιστάθηκε σθεναρά στους εκβιασμούς των τροϊκανών και απέδειξε ότι η λαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να μην επιβληθούν τα Μνημόνια. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όμως, αντί να αξιοποιήσουν αυτό το απόθεμα δημοκρατικής αντίστασης για να διαπραγματευτούν με τους πιστωτές, επέλεξαν να μεταφέρουν στον λαό τους εκβιασμούς των τοκογλύφων και των ευρωκρατών. Η λαϊκή δυναμική παραμένει σήμερα ως ο ισχυρότερος παράγων για την ακύρωση του Μνημονίου. Η δυναμική αυτή συναντάται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως αυτές καταγράφονται με τη χθεσινή ήττα Σαρκοζί, αλλά και την κινητικότητα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που πιέζουν ή και ανατρέπουν τις πολιτικές ελίτ.
Η νέα Βουλή θα είναι μεταβατική. Αντικατοπτρίζει την πολιτική ανατροπή. Οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρηθεί να συγκροτηθεί σε αντίθεση με την αντιμνημονιακή λαϊκή πλειοψηφία, είναι καταδικασμένη. Θα προκαλέσει κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και πολιτικής αστάθειας. Δεν ξεγελούν τον λαό τα κόλπα των κομμάτων του δύοντος αρχηγικού δικομματισμού για τη συγκρότηση δήθεν κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες ή τεχνοκρατών χωρίς πολιτική νομιμοποίηση.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν υπήρξαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή δυναμική, όπως εκφράστηκε επί δύο χρόνια με τα απεργιακά συλλαλητήρια, τις πλατείες των Αγανακτισμένων, το κίνημα "Δεν πληρώνω", ακόμη και τις τραγικές κινήσεις απόγνωσης. Οι κάλπες όμως δεν αποτυπώνουν μόνο όσα προηγήθηκαν, δίνουν και νέα πνοή, καθώς οι κοινωνικές διεργασίες αποκτούν δυνατότητες αριστερής πολιτικής εκπροσώπησης. Η κατάρρευση του δικομματισμού, η νέα μεταπολίτευση, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τους πολίτες να προσδώσουν στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του Μνημονίου, να στείλουν μήνυμα πολιτικής ανατροπής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο στόχος αυτός αποδεικνύεται εφικτός. Ωστόσο η εισβολή των ναζιστών στη Βουλή αμαυρώνει τη λαϊκή νίκη και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι μέσα από τη σύγχυση και την απολιτικότητα, μέσα από την κατάρρευση της καθημερινότητας, η λαϊκή απόγνωση μπορεί να προσλάβει αντιφατικούς δρόμους.
Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί όμως διευκολύνουν τον αγώνα για να αλλάξει πορεία η χώρα. Είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας και ν' απεγκλωβιστούν από σχέδια και ηγεμονιστικές επιδιώξεις που εξ αντικειμένου αφήνουν ανενόχλητες τις δυνάμεις του αστισμού. Αν ενωμένη η Αριστερά δεν επιδιώξει να καλύψει το πολιτικό κενό προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, τότε το αστικό πολιτικό σύστημα διευκολύνεται να ανασυγκροτηθεί. Η επανίδρυση της ανυποχώρητης Αριστεράς αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Ο άνεργος, ο απολυμένος, ο φτωχός, ο νέος χωρίς προοπτική, δεν θα συγχωρήσουν όσους προτάσσουν στενά κομματικά συμφέροντα και αρνούνται την ενότητα, δηλαδή αφήνουν την εστία ανοιχτή στις πιο επιθετικές δυνάμεις του κεφαλαίου.
Ο λαός δεν θα αφήσει να του κλέψουν την ψήφο του. Δεν θα υποκύψει σε νέους εκβιασμούς. Το καλπονοθευτικό σύστημα, με το περίφημο μπόνους των 50 εδρών, δεν μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση. Ακόμη και με τη λογική του νόμου, το μπόνους των 50 εδρών προβλέπεται για να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι να διπλασιάζει τις έδρες του. Ας μην απειλούν τα μνημονιακά κόμματα που έχουν καταψηφιστεί με νέες εκλογές. Τότε, είναι βέβαιο ότι ούτε το μπόνους δεν θα μπορούν να πάρουν!
ΥΓ.: Δύο μηνύματα με ειδικό συμβολισμό. Στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την έδρα. Αποτελεί δικαίωση της πρότασης Τσίπρα για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Αριστεράς στις μονοεδρικές. Στην Αχαΐα, παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος και εξέλεξε δύο βουλευτές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή ήταν ο Γ. Παπανδρέου και του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας.