Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Oλόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα ξεκινώντας να σας συγχαρώ για τον αγώνα που δώσατε για την εκλογή σας, αλλά και για τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα όλοι μαζί να δίνουμε ελπίδα στον πονεμένο λαό μας μετά από 2 χρόνια εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας. Δώσαμε και δώσατε, δώσαμε όλοι μαζί έναν σκληρό και δίκαιο αγώνα με βασικό όπλο τις ιδέες μας και την αλήθεια μας, τις προτάσεις και την πίστη μας ό,τι μπορεί να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα που συνθλίβει καθημερινά τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους της εργασίας και η σημερινή σας παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα με έναν μεγάλο αριθμό, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ αριθμεί τους 52 βουλευτές και βουλευτίνες είναι ένα στοιχείο αισιοδοξίας ότι από εδώ και στο εξής ο λαός μας θα έχει ένα ακόμη δυνατό όπλο και μέσα στη βουλή προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκια του.
Θα ήθελα λοιπόν για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων σας, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ανεξάρτητα από την ψήφο του στις 6 του Μάη για την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες με τις οποίες μας περιβάλλουν. Γιατί σήμερα είναι φανερό ότι πολύ περισσότεροι πολίτες απ’ ότι την Κυριακή εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το μέλλον αυτού του τόπου στη δική μας παρουσία , στις δικές μας διεκδικήσεις. Πολλοί περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής μόνο θετική επιρροή μπορεί να έχει και ήδη έχει για το λαό και τον τόπο. Ήδη το γεγονός ότι στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας, στην πολιτική ατζέντα, στην καθημερινότητα δεν είναι τα νέα μέτρα που ήδη θα ξεκίναγε να εφαρμόσει μία μνημονιακή κυβέρνηση αν είχαν 151 βουλευτές. Το γεγονός ότι δεν συζητάνε τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν από την βουλή νομοσχέδια λαίλαπας για τον λαό, αλλά αναγκάζονται να συζητάνε τις θέσεις και τις προτάσεις που ο λαός με την ψήφο του ανέδειξε ως ρεαλιστικές επιλογές είναι ήδη μια μεγάλη νίκη και αυτή είναι νίκη δική μας αλλά και νίκη της κοινωνίας.
Ο καθένας αυτές τις μέρες, συντρόφισσες και σύντροφοι τις κρίσιμες αυτές ημέρες των διερευνητικών εντολών μιλάει τη γλώσσα που έχει συνηθίσει να μιλάει. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα δύο κόμματα του μνημονίου που έχουν την βασική ευθύνη για το ότι φτάσαμε όχι στο χείλος της καταστροφής αλλά βαθιά μέσα στην καταστροφή. Μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας επιμένουν στην αμφισημία της παγίδας. Εμείς επιμένουμε να μιλάμε τη γλώσσα που ξέρουμε να μιλάμε. Τη γλώσσα της ειλικρίνειας μιλάμε ξεκάθαρα και γι’ αυτό κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια με καθαρό βλέμμα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις, ό,τι είπαμε προεκλογικά λέμε και μετεκλογικά και αυτό ο ελληνικός λαός το αισθάνεται και το καταλαβαίνει γι’ αυτό και από την Κυριακή εμφανίζεται πλέον σε όλες της τις διαστάσεις η σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να οικοδομήσουμε με τον λαό και την κοινωνία. Μια σχέση που πήρε χρόνο και γι’ αυτό οικοδομήθηκε σε στέρεη βάση γι’ αυτό και αυτή η σχέση είναι άμεση δεν υπόκειται στην παραμόρφωση της επικοινωνιακής διαμεσολάβησης. Αυτό αποδείχθηκε και στις πιο δύσκολες προεκλογικές μέρες. Ο ελληνικός λαός έκλεισε τα αυτιά του στην διαστρέβλωση και στην κινδυνολογία των καλοθελητών και των καθεστωτικών διερμηνέων και σήμερα διαπιστώνει ότι πολύ καλά έκανε και έκλεισε τα αυτιά του στην κινδυνολογία, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο και αυτό είναι νίκη του λαού μας.
Αυτό που μέχρι χθες, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, εμφάνιζαν ως καταστροφή της χώρας , ως πολιτική της χρεοκοπίας και της δραχμής , σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που τα έλεγαν αυτά το ψελλίζουν ως ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής και συνολική αλλαγή πορείας του τόπου. Σήμερα ο ελληνικός λαός ακούει, βλέπει , κρίνει ποιος του είπε την αλήθεια προεκλογικά, ποιος συνεχίζει να του λέει την αλήθεια μετεκλογικά, ποιος του έλεγε ψέματα προεκλογικά και ποιος συνεχίζει να τον κοροϊδεύει μετεκλογικά. Αυτή η νωπή απόδειξη του εύκολου ψεύδους και της συκοφαντίας του οικονομικού, πολιτικού και επικοινωνιακού κατεστημένου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πιο ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης για κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, όλων όσων ακούγονται αυτές τις μέρες .
Αυτές τις μέρες, από χθες το πρωί που πήραμε την διερευνητική εντολή, την εντολή να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοποιήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε και το οποίο είχαμε ζητήσει προεκλογικά. Γνωρίζουμε βέβαια ότι μερικές χιλιάδες ψήφοι που μας κατατάσσουν στην δεύτερη θέση και ένας καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος που στον πρώτο χαρίζει για κάθε μια ψήφο κι άλλη μια δώρο μας στερεί τη δυνατότητα μαζί με τις άλλες αριστερές δυνάμεις να έχουμε τη δεδηλωμένη ώστε να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά αξιοποιήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας αυτήν την διερευνητική εντολή.
Και είδαμε όμως ξαφνικά από προχθές από Δευτέρα, πριν την πάρουμε, ότι αυτοί που μέχρι την Κυριακή των εκλογών ανατρίχιαζαν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους ακόμα και στην ιδέα να λάβουμε διερευνητική εντολή, ξαφνικά μας αγαπήσανε. Ένας παράφορος έρωτας τους έπιασε μαζί μας. Προχωρήστε μας είπαν φτιάξτε εσείς κυβέρνηση και μη σας νοιάζει. Δεν έχει σημασία που έχετε 52 βουλευτές, θα σας στηρίξουμε εμείς. Και τους θέσαμε το εύλογο ερώτημα. Σε ποιο πρόγραμμα θα μας στηρίξετε; Σε αυτό των δεσμεύσεων σας στο 2 Ο Μνημόνιο; Δεσμεύσεις που στείλατε υπογεγραμμένες με επιστολές στην κ. Λανγκαρντ και στους ηγέτες της Ευρωζώνης ή στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας, στη βάση του αποτελέσματος των εκλογών που ακυρώνει αυτές τις δεσμεύσεις. Μόλις θέσαμε το ερώτημα, μας αποκάλυψαν ό,τι όταν εννοούσαν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση από τα δυο κόμματα του μνημονίου εννοούσαν τη στήριξη που έχει ο κρεμασμένος από το σχοινί που κρεμιέται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συντρόφισσες και σύντροφοι δεν ζήτησε από κανέναν και ποτέ δηλώσεις μετάνοιας, ζήτησε δηλώσεις ειλικρίνειας, ζητήσαμε να σταματήσουν το κρυφτούλι πίσω από την πλάτη του ελληνικού λάου. Τη Δευτέρα το πρωί τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε σεβόμενοι την εντολή του λαού και την λαϊκή ετυμηγορία με δική τους πρωτοβουλία να είχαν στείλει επιστολή ανάκλησης των υπογραφών τους. Για να μην μπορεί κανείς μέσα και έξω από την χώρα να προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το έγινε στην Ελλάδα στις 6 του Μάη. Στις 6 του Μάη γυρίσαμε σελίδα.
Μόνοι τους θα έπρεπε να το είχαν κάνει και όχι όταν για λόγους πολιτικής φερεγγυότητας το ζητήσαμε εμείς να στέλνουν τα στελέχη τους και τους πρόθυμους μερίδας ΜΜΕ να εκτοξεύουν βέλη και μηνύματα επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί προφανώς είναι πολιτικά παράδοξο και αναξιόπιστο κάποιος να έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και ταυτόχρονα να δεσμεύεται στο εσωτερικό για την έμμεση ή και την άμεση στήριξη αντιμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης. Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο ή θα ισχύουν οι δεσμεύσεις στην κ. Μέρκελ ή θα ισχύει στήριξη σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν.
Γιατί όμως αγαπητοί φίλοι; θέλουν να το έχουν δίπορτο. Γιατί; Πότε; Και σε ποιόν αλήθεια είπαν την πραγματικότητα; Υπάρχουν άραγε υπογραφές εξωτερικού και υπογραφές εσωτερικού; Γιατί δεν θέλουν καθαρές κουβέντες; Καθαρές εξηγήσεις. Καθαρές λύσεις, καθαρές υπογραφές. Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο. Ή υπάρχει η πολιτική του λάθους που είναι η πολιτική του μνημονίου την οποία θα συνεχίζουμε με μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις να ακολουθούμε και να οδηγούμαστε στην καταστροφή ή θα διεκδικήσουμε μία άλλη λύση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και της κρισιμότητας των στιγμών για το λαό και τον τόπο. Έχουμε όμως και πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται από την ετυμηγορία του λαού μας.
Έχουμε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο όμως και για τους λαούς της Ευρώπης συνολικά. Χωρίς διάθεση υπερβολής, θα έλεγα ότι κρατάμε στα χέρια μας μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Την ευκαιρία ανατροπής των προγραμμάτων λιτότητας.
Με την ψήφο του, την Κυριακή, ο ελληνικός λαός ξαναζωντάνεψε την ελπίδα όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε αναγκάσει όλη την Ευρώπη να μιλά για τη μεγάλη ανατροπή της ψήφου του ελληνικού λαού.
Και έχουμε κάνει χαρούμενους πολλούς και πολλές, κινήματα και συλλογικότητες, αυτούς που βγήκαν στους δρόμους τους προηγούμενους μήνες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διαδηλώνουν με το σύνθημα «είμαστε όλοι Έλληνες». Γιατί η διαφορά ανάμεσα στους δικούς μας ομοϊδεάτες και στους δικούς μας συμμάχους στην Ευρώπη. Με τους συμμάχους του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου είναι ότι οι δικοί μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να συστρατευθούν, να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό ενώ οι ομοϊδεάτες των εκπροσώπων του κόμματος του μνημονίου είναι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Στείλαμε λοιπόν μήνυμα αλληλεγγύης και ανατροπής στους λαούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, που υποβάλλονται κι αυτοί σε άδικες θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Δώσαμε πραγματική πολιτική προοπτική στις αντιδράσεις τους. Γιατί η λιτότητα δεν απειλεί μόνον την Ελλάδα. Απειλεί ολόκληρη την Ευρωζώνη.
 Αλλά για τη χώρα μας η εντολή του λαού είναι σαφής και μη παρερμηνεύσιμη: άμεση ανατροπή του μνημονίου της λιτότητας.
Αυτή η ανατροπή όμως έχουμε πλήρη επίγνωση, θα έρθει σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, διεργασιών που θα γίνει στο ευρωπαϊκό πεδίο και αυτό το πλαίσιο παρεμβάσεων θέλουμε να επιταχύνουμε το επόμενο διάστημα.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Η κρίση είναι συστημική, είναι ευρωπαϊκή και πρέπει να σταματήσουμε να απομονώνουμε την εξεύρεση λύσης στην Ελλάδα, αλλά να διεκδικήσουμε συνολικά ευρωπαϊκή λύση προς το συμφέρον των λαών, της Ευρώπης αλλά και του δικού μας λαού.
Αυτήν την εντολή, από το αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς θεωρούμε ότι η εντολή έχει σαφή χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να τα αλλοιώσουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα αγνοήσουμε και να τα αλλοιώσουμε.
Η εντολή είναι για άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, από τα μέτρα της λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην καταστροφή.
Ζητήσαμε λοιπόν μόλις πήραμε την διερευνητική εντολή. Καταθέσαμε εν γνώσει του ελληνικού λαού τους άξονες πάνω στους οποίους ζητούσαμε να ξεκινήσει η συζήτηση για την διερεύνηση δυνατοτήτων συγκλίσεων για μια κυβέρνηση που θα έχει τη δική μας στήριξη. Και είπαμε τα αυτονόητα. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δηλαδή τα αυτονόητα.
Κανένα νέο μέτρο λιτότητας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή αργότερα. Κατάργηση του νόμου του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του.
Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων στο επίπεδο και το καθεστώς που ίσχυαν πριν από την ψήφιση αυτών των νόμων που μας βυθίζουν στην ύφεση.
Και είπαμε επίσης ότι χρειάζονται άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, να συζητήσουμε την ανάγκη να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος που φαίνεται τώρα πόσο παρανοϊκός είναι, να πάμε στην απλή αναλογική, να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών που δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων παρά τις βαρύτατες ευθύνες τους.
Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη να σταματήσει αυτό το πάρτι με τις τράπεζες, 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις μέσα σε τρία χρόνια και ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο αυτό. Μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης μένουν έξω τράπεζες που μπορεί να παίξουν ουσιαστικό ρόλο, να είναι μοχλός για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ζητήσαμε να μην προχωρήσουν τα σχέδια το δημόσιο να δίνει δημόσιο χρήμα αλλά να έχει κοινές μετοχές δίχως δικαίωμα ψήφου.
Επιπλέον ζητήσαμε διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης, τη δημιουργία Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για τη διερεύνηση του επαχθούς του χρέους, κινήσεις που έχουν κάνει και άλλες χώρες που βρέθηκαν σ’ αυτή τη δίνη της υπερχρέωσης και κατάφεραν αποτελεσματικά να βγουν απ’ αυτή τη δίνη.
Τέλος, είπαμε κάτι απλό, ότι όσοι εγγυήθηκαν προσωπικά με τις υπογραφές τους στην εφαρμογή της δεύτερης δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπογραφές τους δε δεσμεύουν εσαεί τον ελληνικό λαό γιατί οι υπογραφές τους μπήκαν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεσμεύουν τους εαυτούς τους και τα κόμματα που εκπροσωπούν. Αυτό το αυτονόητο αδυνατούν να το καταλάβουν.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να επιμείνω στην ανάγκη το επόμενο διάστημα να ανταπεξέλθουμε μιας σειράς δυσκολιών. Είδαμε τις τελευταίες μέρες αυτούς που μια μας μισούν κ αι μια μας αγαπάνε, με πολύ πάθος και μας μισούν και μας αγαπάν να ψάχνουν να βρουν την κάθε λέξη ώστε να την παραποιήσουν, ώστε να δημιουργήσουν κλίμα ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι μια ανεύθυνη δύναμη που θέλει την καταστροφή της χώρας, που δεν εγγυάται τους μισθούς και τις συντάξεις και δεν εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών. Παραποίησαν ακόμη και δηλώσεις στελεχών μας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα αδιαφορώντας για το ότι αυτό το κλίμα θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας μας.
Αλλά τι περιμένει κανείς από κάποιους που την απειλή της εξόδου από το ευρώ την έχουν κάνει καραμέλα; Τις απειλές αυτές δεν τις λέει η κ. Μέρκελ, αυτοί τις λέγανε διαρκώς εδώ δυο χρόνια τώρα με αποτέλεσμα να φύγουν από το τραπεζικό σύστημα 75 δις ευρώ. Δεν τους νοιάζει. Αν τους ένοιαζε θα είχαν φροντίσει, τουλάχιστον, ώστε να διασωθούν οι καταθέσεις σε ομόλογα του δημοσίου των μικρομολογιούχων ή οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας Δημόσιων Οργανισμών, πανεπιστημιακών σχολών, νοσοκομείων που κουρεύτηκαν μέσα σε μια νύχτα δίχως να πάρει κανείς χαμπάρι.
Δεν τους ενδιαφέρει η σταθερότητα της οικονομίας της κοινωνίας και του τόπου τους ενδιαφέρει να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και αδιαφορούν μπροστά στις επιπτώσεις. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ευθύνης και η μόνη δύναμη ευθύνης σήμερα είναι η δύναμη που ζηταέι ανατροπή αυτών των πολιτικών και η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί και τις καταθέσεις του λαού μας αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις είναι η δύναμη εκείνη που ζητά να ανατραπεί το μνημόνιο της λιτότητας και της χρεοκοπίας και να ακυρωθεί αυτός ο νόμος για το ειδικό ταμείο όπου θα πηγαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις ώστε κατά προτεραιότητα να πληρώνονται οι πιστωτές και ότι περισσεύει να πηγαίνει για την στήριξη των κοινωνικών αναγκών, των μισθών και των συντάξεων.
Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ κατέθεσε στη κρίση του ελληνικού λαού ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό βήμα προς βήμα και εφαρμόσιμο εναλλακτικό πρόγραμμα για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών όπως έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το θέσαμε στη κρίση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε δύναμη, δύναμη μεγάλη αλλά όχι αρκετή για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μόνοι μας κυβέρνηση με πρόγραμμα Αριστεράς. Από χθες ζητήσαμε και είδαμε όχι μόνο τα κόμματα της βουλής αλλά και κόμματα και δυνάμεις που ο καλπονοθευτικός νόμος δεν τους δίνει την δυνατότητα να μπουν στη βουλή παρά το γεγονός ότι είχαν μια αξιόλογη καταγραφή στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Συναντήσαμε κοινωνικούς φορείς κάποιοι μας λοιδόρησαν και γι’ αυτό. Εξηγήσαμε ότι στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στέρεες σχέσεις με την κοινωνία διότι η διερεύνηση της δυνατότητας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα έρθει σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα προαπαιτεί την στήριξη της κοινωνίας γιατί ακόμα και αν μια κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές μέσα στη βουλή αλλά δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εκείνες ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα.
Συναντήσαμε εκπροσώπους των εργαζόμενων, συνδικάτα επιστημονικούς φορείς. Συναντήσαμε τη σύνοδο των πρυτάνεων τον επιστημονικό κόσμο όλους εκείνους που δύο χρόνια τώρα έδιναν έναν ουσιαστικό και γόνιμο αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της λιτότητας.
Απευθυνθήκαμε στην κα. Παπαρήγα. Αρνήθηκε τη συνάντηση μαζί μας. Μας λυπεί αυτό το γεγονός. Τώρα που διαμορφώνονται δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα δυνατότητες να αποτρέψουμε αυτή τη λαίλαπα ενάντια στο λαό μας τώρα που η ιστορία μας χτυπά την πόρτα δεν έχουμε το δικαίωμα να κωφεύουμε κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν ακούει και αυτή είναι μια βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς θα επιμείνουμε όμως στην ανάγκη ενότητας των αριστερών δυνάμεων και στην ανάγκη κοινής δράσης όλων των αριστερών δυνάμεων όχι όμως μόνο σε αυτό.
Τώρα δεν είναι μόνο η ώρα για την ενότητα της αριστεράς τώρα είναι και η ώρα για την ενότητα της αριστεράς με τον λαό και το λαϊκό κίνημα. Απευθυνόμαστε στο λαό σε αυτούς που μας στήριξαν.
Και όχι μόνο σε αυτούς που μας στήριξαν αλλά και σε αυτούς που μας παρακολουθούν και τους μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας ένα πράγμα τους λέμε. Δεν πρόκειται να τους προδώσουμε . Δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψουμε. Δεν πρόκειται εμείς να γίνουμε σαν τους άλλους , να τους λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Η παρουσία μας και η στάση μας θα είναι διαυγής και καθαρή.
Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς , τον Φώτη Κουβέλη και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την θετική ανταπόκριση του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς . Θα ήθελα όμως να αναρωτηθώ. Αν αυτή η ανταπόκριση είχε γίνει πριν τις εκλογές , τώρα δεν θα ψάχναμε να βρούμε στήριξη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών . Θα είχαμε μια καθαρή πλειοψηφία, θα ήμασταν πρώτη δύναμη και θα μπορούσαμε να έχουμε τους απαραίτητους εκείνους βουλευτές ώστε να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Αριστερής κυβέρνησης . Συναντήθηκα επίσης με την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω καταρχήν για το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο άκουσαν την πρόταση μας. Συναντήθηκα με την κ. Κατσέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας την οποία επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποστήριξη της στους άξονες στις προτάσεις που καταθέσαμε πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι προτάσεις όχι μόνο είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αλλά μπορούν να αποτελέσουν και το πεδίο μιας ευρύτερης συζήτησης. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους οποίους συμφωνήσαμε παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές και εκτιμήσεις έχουμε μπορούμε να βρεθούμε στους αγώνες στο επόμενο διάστημα πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω για την στήριξη του , ένα σύμβολο αγώνα όπως ο Μανώλης Γλέζος έτσι κι ο Μίκης Θεοδωράκης. Χθες με το Μανώλη Γλέζο βρεθήκαμε με τον Μίκη Θεοδωράκη και κουβεντιάσαμε, ακολούθησε μια θερμή δήλωση υποστήριξης στην προσπάθεια μας κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη. Μας δίνει δύναμη διότι η προσπάθεια μας δεν τελειώνει εδώ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι μετά το τέλος των επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς , προσωπικότητες, διαπιστώνουμε ότι η πρόταση μας έχει μια ευρεία υποστήριξη αλλά μια ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Δεν μπορούμε να κάμουμε το όνειρο πραγματικότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς . Θα επιμείνουμε όμως να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα και έξω από την Βουλή, προκειμένου η λαϊκή κρίση και η λαϊκή ετυμηγορία να γίνει πραγματικότητα. Να σταματήσει αυτή η λαίλαπα της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων. Αύριο το πρωί θα επιστρέψουμε την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως θα συμμετάσχουμε σε όλες τις διαδικασίες που το Σύνταγμα προβλέπει όποτε και όταν μας καλέσουν. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτήν την διερευνητική διαδικασία , στις συναντήσεις μας με το κ Σαμαρά και τον κ Βενιζέλο πέραν του ότι διαπιστώσαμε αυτό που διαπιστώσατε κι εσείς βλέποντας τα ΜΜΕ , την προσπάθεια διαρκώς δηλαδή να παίζουνε μπλόφες και να στήνουν ψεύτικες παγίδες διερευνήσαμε και τη δυνατότητα που υπάρχει να μην ξαναοδηγηθουμε άμεσα σε εκλογές αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ ., Σε ένα μίνιμουμ που θα αφορά έστω σε κάποια βασικά από τους 5 άξονες που θέσαμε, την αλλαγή του εκλογικού νόμου το πάγωμα των μέτρων του μνημονίου . Ο κ Βενιζέλος υπήρξε κατηγορηματικός. Μας έθεσε ουσιαστικά το δίλλημα ή εφαρμογή των μέτρων της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου ή επαναληπτικές εκλογές .
Ας αναλάβει η καθεμιά κι ο καθένας τις ευθύνες του. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και τις ευθύνες που μας όρισε η σημαντική αυτή επιλογή μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού μα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του.
Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλό αγώνα .