Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Να σταματήσει η κοροϊδία - όχι στη συνάντηση με την τρόικα

Ημερομηνία: 18/07/2012
Συγγραφέας: left.gr

Τη συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης με φόντο τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, καθώς και τον επικείμενο ερχομό της τρόικας σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με δηλώσεις του από τα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα των τροϊκανών για συνάντηση με αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάλεσε και την κυβέρνηση "να αξιοποιήσει τη μια και μόνη ευκαιρία να ταυτιστεί με τη λαϊκή βούληση και σε μια κίνηση εθνικής ομοψυχίας να αρνηθεί  και η ίδια το διάλογο με μια αποτυχημένη επιτροπή υπαλλήλων, εντεταλμένη να ελέγξει την εφαρμογή ενός αποτυχημένου προγράμματος".


Ολόκληρη η δήλωση:



Πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι κίνδυνος για τη χώρα είναι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακύρωνε το μνημόνιο και θα διεκδικούσε ισότιμη σχέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ενώ η εκλογή των κομμάτων του μνημονίου μας έλεγαν ότι θα ωφελήσει τη χώρα, αφού θα ικανοποιήσει τους δανειστές μας που θα φανούν πιο γενναιόδωροι.

Πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, συνειδητοποιήσαμε ότι η γενναιοδωρία των δανειστών μας εξαντλήθηκε στην προκλητική προεκλογική υποστήριξη των κομμάτων του μνημονίου, ώστε να εξαπατήσουν το λαό και να εμποδίσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση ήταν απλά μια απατηλή προεκλογική υπόσχεση. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο καταστροφικό έργο. Το συνεχίζει ακριβώς από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, σα να μην πέρασε μια μέρα.


Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών «δεν μπορούν ακόμα να μας τις πουν». Μιλούν για νέο μεσοπρόθεσμο και εννοούν τρίτο μνημόνιο. Μιλούν για ισοδύναμα μέτρα και εννοούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων.


Λένε ψέματα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Θα υπάρξουν και σε συνδυασμό με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, θα έχουν  καταστροφικές επιπτώσεις  στον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις υπογραφές και στις δεσμεύσεις της,  δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα απολύτως στο δράμα που ζει ο λαός  μας. Εκτελεί εντολές της τρόικα και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δεν προστατεύει τους πολίτες.



Η αποδοχή της και μόνο, να ξεκινήσει διάλογο με την ίδια επιτροπή της τρόικα που εδώ και δύο χρόνια έχει αποτύχει πλήρως, επιμένοντας στην εφαρμογή ενός καταστροφικού προγράμματος, φανερώνει την πλήρη παράδοσή της και την αδυναμία της να θέσει οποιοδήποτε αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης στο τραπέζι.


Σήμερα, η ίδια αντιπροσωπεία της τρόικα ζήτησε συνάντηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ είναι εντεταλμένοι υπάλληλοι με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου και όχι πολιτικοί εκπρόσωποι των εταίρων μας. Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση και η συζήτηση μαζί τους.


Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο. Ακόμα περισσότερο την καλούμε να αξιοποιήσει τη μια και μόνη ευκαιρία να ταυτιστεί με τη λαϊκή βούληση και σε μια κίνηση εθνικής ομοψυχίας να αρνηθεί  και η ίδια το διάλογο με μια αποτυχημένη επιτροπή υπαλλήλων, εντεταλμένη να ελέγξει την εφαρμογή ενός αποτυχημένου προγράμματος. Και την καλούμε να διεκδικήσει, έστω και τώρα, αυτό που δεν τόλμησε να πράξει ο υπουργός των οικονομικών στο Eurogroup. Να ζητήσει αντί συναντήσεων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, που θα αναζητηθεί ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση. Γιατί πολύ απλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει.


Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια κατεστραμμένη από την ύφεση οικονομία, είναι απλά σκέτος παραλογισμός που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στη χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης. Αν αυτό επιθυμεί η κα Μέρκελ, είναι καλύτερα να μας το πει η ίδια και όχι δια του κυρίου Τόμσεν. Αν αυτόν τον καταστροφικό δρόμο είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι προτιμότερο να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παρά να κοροϊδεύει τους πολίτες.


Ο ελληνικός λαός κατανοεί τη μεγάλη δυσκολία που περνάμε. Μπορεί να κατανοήσει τα λάθη και τις αδυναμίες. Αυτό, όμως, που ποτέ στο τέλος της ημέρας δεν θα συγχωρήσει είναι την κοροϊδία. Να σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία και να ειπωθούν αλήθειες, έστω και την ύστατη στιγμή.