Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη Βουλή ενάντια στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου


 
  Από την Αυγή της 01/08/2012

* Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
* Για να προωθηθεί η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και κερδοφόρων συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η "Δωδώνη" και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καταστρατηγούνται με πρωτοφανή τρόπο στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
* Τη χώρα δεν την κυβερνούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Αυτοί που πραγματικά κυβερνούν είναι μια ομάδα πτωχευμένων τραπεζιτών, οι οποίοι διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα.
* Όμως η αγροτική οικονομία μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση διαδικασίας εκποίησης με όση δύναμη έχει εντός και εκτός Βουλής. Και για την Αγροτική Τράπεζα και για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως η "Δωδώνη" και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Αυτά ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, χθες το πρωί, μιλώντας στους φορείς συνεταιριστικών αγροτικών ενώσεων και ενώσεων εργαζομένων και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε χθες στην ομιλία του ο Α.Τσίπρας:
"- Δεν μας ξαφνιάζει η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, μας θυμώνει. Διότι καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Διότι λαμβάνονται εν κρυπτώ κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας: Το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
- Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της προγραμματικής τους συμφωνίας, ρητώς είχαν ανακοινώσει ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, για να μείνει πυλώνας ανάπτυξης της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Τι άλλαξε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε δημοσιοποιήθηκε μία απόφαση εν κρυπτώ;
- Στη συνάντηση με τους φορείς, αναζητούμε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Ελπίζουμε να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις ο υπουργός Οικονομικών και ο κ. Προβόπουλος την Παρασκευή, οπότε, και μετά την πίεση που ασκήσαμε, εδέησαν να έρθουν στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων:
Πρώτον, πώς γίνεται αποδεκτή η προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -δηλαδή με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων- για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας η οποία κρατική τράπεζα υπέστη ζημία από το PSI, η οποία δεν αποκατεστάθη όπως αποκαταστάθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες;
Δεύτερον, με βάση ποια κριτήρια κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μή βιώσιμη η Αγροτική;
Τρίτον, πού είναι αυτές οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα λεγόμενα επιχειρηματικά σχέδια, τα business plans, τα capital plans, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες; Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία;
Ελπίζουμε ότι θα μάθουμε επίσης ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το "καλό" τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Και θα μάθουμε με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Η λεηλασία δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Πολύ σύντομα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δυστυχώς, θα είναι ένα κουφάρι. Αλλά πολύ σύντομα, μέσα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θα τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο με κοινωνική διαφάνεια και θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής δυνατότητας της πατρίδας μας χρειαζόμαστε σύμμαχους. Θέλουμε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς. Πιστεύω ότι η συνάντηση που ξεκινάει σήμερα πρέπει να έχει βάθος και προοπτική. Θα σταθούμε εμπόδιο στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με όση δύναμη έχουμε εντός και εκτός Βουλής. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα οι αγώνες θα είναι νικηφόροι".