Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στο νηπιαγωγείο ΝυδρίουEρώτηση με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στο νηπιαγωγείο στο Νυδρί κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση αναφέρουν:
Το πιο πρόσφατο περιστατικό έλαβε χώρα στη Λευκάδα με αφορμή το σχολικό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όπου νηπιαγωγός που υπηρετεί στο 1ο Νηπιαγωγείο Νυδρίου, καθώς και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, μετακινήθηκαν από το σχολείο τους έως ότου διενεργηθεί ΕΔΕ για το θέμα, έπειτα από καταγγελίες από μεμονωμένους γονείς παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο και ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής (χωρίς να έχει διερευνήσει τι έχει συμβεί), για δήθεν «αντεθνικές» πρακτικές της εκπαιδευτικού, που δεν τονώνουν το εθνικό φρόνημα των μαθητών, εν όψει της εθνικής γιορτής.
Το ζήτημα ανακινήθηκε από τοπικούς, εθνικιστικούς, ακροδεξιούς κύκλους, που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να στείλουν επιστολή σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.
Επειδή η εκπαιδευτικός λειτούργησε σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα που ισχύουν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμμάτων του Υπουργείου για τη διαπολιτισμική αγωγή και κατά συνέπεια, δεν συνέτρεξε κανένας λόγος για ΕΔΕ, πολύ δε περισσότερο για προκαταρκτική «τιμωρητική» αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και απομόνωσή τους από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.
Επειδή η ωμή πολιτική παρέμβαση στο ρόλο, το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών που πασχίζουν -ως οφείλουν- να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, από εξωθεσμικούς και εξωσχολικούς κύκλους,  με πρακτικές που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας.
Επειδή δεν νοείται εν έτει 2012 νέο «κυνήγι μαγισσών» αυτή τη φορά στο πρόσωπο εκπαιδευτικών που διώκονται, τρομοκρατούνται και στοχοποιούνται επειδή ασκούν ευσυνείδητα το ρόλο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να θωρακιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία από τον έλεγχο και τη χειραγώγηση που επιχειρούν να της ασκήσουν φασιστικές οργανώσεις -αυτόκλητοι θεματοφύλακες της «ελληνικότητας»- που σπείρουν το μίσος, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις παιδικές ψυχές μέσα στα σχολεία.
Επειδή με την ανοχή και τη σιωπή από την ηγεσία του Υπουργείου υποθάλπονται και παροτρύνονται παρόμοιες πρακτικές.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύει να παρέμβει ώστε να παύσει η ΕΔΕ εναντίον της εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο 1ο Νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδος και να επανέλθουν η εκπαιδευτικός και η Προϊσταμένη της στο σχολείο τους;
Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου αφενός να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν δραστικά παρόμοια φαινόμενα παρεμβάσεων από εξωθεσμικούς παράγοντες στο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία της χώρας και αφετέρου να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί από πρακτικές εκφοβισμού και τρομοκράτησης;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης
Ιωάννης   Αμανατίδης
Απόστολος Αλεξόπουλος
Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά
Έφη Γεωργοπούλου
Παναγιώτα Δριτσέλη
Μαρία Κανελλοπούλου
Γιώργος Πάντζας
Θεανώ Φωτίου


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας
Η με στρεβλό τρόπο Πανελλαδική Δημοσιοποίηση του «προβλήματος» που ανέκυψε, για το γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Νυδρί Λευκάδας, και η αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας, του εγγράφου που στάλθηκε στη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής , είχε ως αποτέλεσμα την τρομοκρατική και παράνομη προσπάθεια απόσπασης της νηπιαγωγού, από το Νυδρί που είναι η οργανική της θέση, στη Λυγιά .
Η μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην κινητοποίηση μπροστά από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λευκάδας, της εκπαιδευτικής κοινότητας , των φορέων της (Σύλλογος δασκάλων νηπιαγωγών, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ) και της ενεργού συμπαράστασης και παρουσίας των φορέων της Λευκάδας (Εργατικό Κέντρο, ¨Ενωση γονέων), είχε αποτέλεσμα την ματαίωση της απόσπασης.
Η ανάμειξη του Υπουργείου Παιδείας σε αυτό το γεγονός και η καθ” υπόδειξή του δίωξη της εκπαιδευτικού από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων είναι δεδομένη.
Δεδομένες είναι και οι ευθύνες του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που αποφάσισε την απόσπαση, καθώς και του Προϊσταμένου της Λευκάδας.
Οι διώξεις, όπως φαίνεται από τον τοπικό τύπο , προωθήθηκαν και από στελέχη της ΝΔ που δέχονται την ατζέντα και συμφωνούν με το κείμενο που στάλθηκε στη φιλοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η σιωπή, και ό ρόλος σε αυτή την υπόθεση, του μνημονιακού βουλευτή Λευκάδας, ο οποίος όχι μόνο δεν δίνει εξηγήσεις στους πολίτες για τη ψήφο του στο νέο μνημόνιο που βυθίζει τη χώρα σε ένα σπιράλ θανάτου ,αλλά σιωπά μεγάλο διάστημα για ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας ,για ένα γεγονός που βοά όλη η Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Παπαθεοδώρου , δείχνουν ότι συνεχίζεται η «έρευνα» για τη νηπιαγωγό και τους δασκάλους του Δημοτικού από τον Περιφερειακό Διευθυντή.
Είναι σαφές ότι για να υπάρξει συγκεκριμένο κατηγορητήριο ,θα έπρεπε το
Υπουργείο Παιδείας να προσχωρήσει στην λογική του κειμένου που στάλθηκε
στη Χρυσή Αυγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρώτος έδωσε βαρύτητα στο πρόβλημα, θεωρώντας το πρόβλημα δημοκρατίας ,σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τονίσαμε ότι με τέτοιες ενέργειες, μπαίνει ο φόβος και ο αυταρχισμός στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες, που οδηγούν με μικρά βήματα στην προσπάθεια για τρομοκράτηση και εκφασισμό της μαθητικής και κοινωνικής ζωής.

Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι συγκαλυμμένες διώξεις, διότι έχουν
διευκρινιστεί τα πάντα. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο. Πρέπει να σταματήσει κάθε «έρευνα» η οποία αποτελεί συγκαλυμμένη ΕΔΕ και στοχεύει να φοβίσει και να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς Πανελλαδικά.

Είναι ανάγκη σήμερα να σφυρηλατηθεί η πιο πλατιά αντιναζιστική και αντιφασιστική ενότητα εν όψει και του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Να πούμε όχι στην κυβέρνηση των υπαλλήλων της τρόικας.
Να ανατραπεί η μνημονιακή κυβέρνηση και η πολιτική της.

Λευκάδα 15/11/2012
Γραφείο Τύπου
Της Συντονιστικής Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ