Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα: Οι πρώτες αποφάσεις για παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις


Η  ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
                     
Με γεμάτη την αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας  έγινε χθες  η πρώτη σύσκεψη της "επιτροπής αγώνα κατοίκων, σωματείων και φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας". 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας και εργαζομένους από το Νοσοκομείο, εκπρόσωποι των Συλλόγων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, του Σωματείου Γεωπόνων , του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, της Πενταμελούς Επιτροπής των Γιατρών του Νοσοκομείου, του Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, εργαζόμενοι από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης .

Έγινε μια γόνιμη συζήτηση όπου αναδείχτηκε  η ανάγκη για δράσεις και κινητοποιήσεις για
  • τη διεκδίκηση του δικαιώματος ελεύθερης  , δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης  σε υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών ,ιδιαίτερα των ανασφάλιστων –άνεργων οικονομικά αδύνατων
  • τη διεκδίκηση της αναβάθμισης του δημόσιου νοσοκομείου Πρέβεζας (και το βάθεμα του δημόσιου χαρακτήρα του)  αλλά και της κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτό
  • καθώς και της ανάπτυξης αγώνων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια παραπέρα υποβάθμισής του  μέσω της μεθόδου της συνδιοίκησης, συνένωσης , συγχώνευσής του και  καταργήσεων κλινικών και τμημάτων του. 

Επίσης συζητήθηκαν  τρέχοντα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Πρέβεζας όπως οι σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια, το ζήτημα της στελέχωσής του ,  το ζήτημα της θέρμανσης των χώρων του  Νοσοκομείου τη χειμερινή περίοδο,  αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου του και της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του επιστημονικού δυναμικού  του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Πρέβεζας (ΚΕΦΙΑΠ), τόσο για ασθενείς του Νοσοκομείου όσο και για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του. 
Τη σύσκεψη απασχόλησαν επίσης το πογκρόμ "διαθεσιμοτήτων" και απολύσεων στο δημόσιο τομέα  που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, καθώς και το θέμα της αυτοδίκαιης  αργίας σε υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο την άσκηση πειθαρχικής διώξεως ή την παραπομπή τους ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ακόμη και πριν την έκδοση έστω και πρωτόδικης απόφασης ελληνικού δικαστηρίου. Το κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην επιχειρούμενη διαδικασία είναι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, ενός βασικού δόγματος του σύγχρονου πολιτισμού. Τώρα όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι υπάλληλοι τίθενται αυτόματα σε αργία αμέσως μόλις κατηγορηθούν για οτιδήποτε. 
Ήδη κρούσματα τέτοια είχαμε και στην πόλη της Πρέβεζας ακόμη και στο χώρο της Υγείας.
 Η σύσκεψη κατέληξε σε πρώτες αποφάσεις για δράσεις
1.Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου (ημέρα της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας) η  Επιτροπή  Αγώνα  θα προχωρήσει   στις 9 πμ σε παράσταση –παρέμβαση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας
α. για την αναγκαιότητα αύξησης των ωρών λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του Νοσοκομείου (θέμα  που το παρόν ιστολόγιο είχε αναδείξει ήδη από τις 6 Δεκέμβρη ΚΛΙΚ ΕΔΩ ),    διότι οι 4 μέχρι τώρα  ώρες λειτουργίας της  δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασθενών, συνοδών και εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βραδινό ωράριο λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης (7-9 μμ) ακολουθεί  μια παρατεταμένη χρονική  περίοδος 11 ωρών (όλες νυχτερινές όπου πέφτει πολύ η θερμοκρασία) ) χωρίς κεντρική θέρμανση .
β. την αναγκαιότητα αξιοποίησης άμεσα των εγκαταστάσεων και του επιστημονικού δυναμικού του ΚΕΦΙΑΠ τόσο  για ασθενείς του νοσοκομείου  όσο και από τους  συμπολίτες  μας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του και ιδιαίτερα  για οικονομικά αδύναμους , κλπ
2.Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Αγώνα θα παρέμβει στο ΙΚΑ Πρέβεζας και θα απαιτήσει να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους.
Πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής μας δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρείται  ότι τους επόμενους μήνες το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο διότι τα τελευταία αντιλαϊκά  μέτρα που ψηφίστηκαν και αφορούν τη μείωση εισοδημάτων και συντάξεων θα εφαρμοστούν στην ουσία τη χρονιά που έρχεται.
Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει ανεκτό  το γεγονός να υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ένα αριθμό ενσήμων τα προηγούμενα χρόνια και έχουν καταβάλλει τον οβολόν τους, στο ΙΚΑ , τώρα που, κυβερνήσεις, τρόικα, εργοδότες και  οι μνημονιακές πολιτικές τους πέταξαν στο δρόμο και στην ανεργία, να στερούνται των ασφαλιστικών   δικαιωμάτων, που τα είχαν χρυσοπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια.  Άρα, πρέπει να καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο  τους μέσω της θεώρησης των βιβλιαρίων τους, ακόμα και χωρίς ημερομίσθια το τρέχον έτος.
3.  Ετοιμάζεται ένα κείμενο που θα διακινηθεί στους κατοίκους της πόλης και του νομού προς συλλογή υπογραφών  για την ανάγκη της ισότιμης ελεύθερης και δωρεάν  πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας όλων, καθώς και της αναγκαιότητας αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας ενάντια στις πολιτικές που το υποβαθμίζουν. Στα πλαίσια της συλλογής υπογραφών θα γίνει μια ευρεία συζήτηση, με διάφορες μορφές,  με τους κατοίκους της πόλης και του νομού  για τα ζητήματα αυτά.   
4. Να καθοριστεί ένα Παμπρεβεζάνικο Συλλαλητήριο γα τα ζητήματα της Υγείας.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου μετά τις γιορτές σε χρόνο που καθοριστεί αργότερα.
Δημοσιεύτηκε στο blog της Αγωνιστικής παρέμβασης Νοσοκομείου Πρέβεζας