Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο "ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ" ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΚΟΡΕΑΤΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Τέτοιο κίνδυνο δεν έχω ζήσει πουθενά...
 
  ΑΥΓΗ- Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/01/2013
Ενδεικτική του τρόπου διαχείρισης του μεταναστευτικού και της βίαιης συμπεριφοράς ορισμένων αστυνομικών είναι η μαρτυρία του Κορεάτη Χιουν Γιανγκ Γιουνγκ στο BBC. Βρέθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κάνει τον γύρο του κόσμου, και συνελήφθη στην Αθήνα, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Λίγη ώρα μετά τη στάση του σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, το περασμένο καλοκαίρι, τον σταμάτησε ένας ατημέλητος και βρόμικος άνδρας, ο οποίος του μιλούσε ελληνικά, μαζί με έναν άλλο άνδρα που φορούσε στολή και του ζήτησε να δει τα έγγραφά του.
Ο Γιουνγκ, επειδή φοβήθηκε μήπως δεν είναι πραγματικά αστυνομικοί, την ώρα που έβγαζε να δείξει το διαβατήριό του, ζήτησε και ο ίδιος να δει την ταυτότητα του αστυνομικού. Η μαρτυρία του στον ρεπόρτερ του BBC είναι συγκλονιστική: "Αντί να δει το διαβατήριο μού έριξε μια μπουνιά στο πρόσωπο και αμέσως μετά και οι δύο μαζί, ο άνδρας με τη στολή και ο άλλος, με πέταξαν στο έδαφος και άρχισαν να με κλωτσούν".
Ο Γιουνγκ, σε κατάσταση σοκ, σημειώνει το BBC, σίγουρος ότι έπεσε θύμα κακοποιών, άρχισε να φωνάζει ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς. «Μου έβαλαν χειροπέδες και με οδήγησαν 500 μέτρα πιο πέρα, στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Έξω από το τμήμα, ο αστυνομικός με τα πολιτικά με χτύπησε ξανά στο πρόσωπο. Στα σκαλοπάτια δέχθηκα τρίτη επίθεση, παρότι μου είχαν φορέσει χειροπέδες".
Όπως σημειώνει το BBC, o Κορεάτης τουρίστας «κρατήθηκε στο τμήμα μαζί με μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, που είχαν επίσης συλληφθεί κατά την επιχείρηση 'Ξένιος Ζευς', η οποία ονομάστηκε παραδόξως έτσι από τον αρχαίο θεό της φιλοξενίας. Όταν αφέθηκε ελεύθερος και, παρά την προτροπή ενός αστυνομικού: 'Κορεάτη, γύρνα στην πατρίδα σου', πήγε κατευθείαν στην πρεσβεία της χώρας του στην Αθήνα και ανέφερε το περιστατικό. Χρειάστηκαν άλλες πέντε επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, διαμαρτυρία από την πρεσβεία στον επικεφαλής της αστυνομίας, καθώς και δέκα ημέρες αναμονής πριν κατονομαστούν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεσή του”, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ το BBC.
"Ο ταξιδευτής δημοσιοποίησε την περιπέτειά του σε ένα μπλογκ για ταξίδια, το οποίο διαβάζεται από 60.000 ανθρώπους", αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. "Η υπόθεση εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο, με τον Κορεάτη πρέσβη στην Αθήνα να ζητάει ακρόαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον επικεφαλής της αστυνομίας να επιμένει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για την τιμωρία όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση».
"Ο Γιουνγκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική ολοκληρώνοντας τον γύρο του κόσμου, περιμένει ακόμη το πόρισμα της αστυνομίας" αναφέρει με καυστικό τρόπο το βρετανικό δίκτυο.
"Ούτε στο Αζερμπαϊτζάν, ούτε στη Μογγολία, ούτε στο Καζακστάν, ούτε στην Αρμενία ένιωσα τέτοιον κίνδυνο όπως στην Αθήνα», λέει απογοητευμένος για όσα πέρασε στην Ελλάδα.


Κορνηλία Ερνστ, Die Linke: "Σαν εγκληματίες αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα"

Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/01/2013  
Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Die Linke, Κορνήλια Ερνστ.
Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη
 της Γερμανίδας ευρωβουλευτού  της Die Linke, Κορνήλια Ερνστ.

"Δεν φταίνε ούτε για την τρόικα ούτε για τη διαφθορά και τη λιτότητα!"

Για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στις "φυλακές" που βαφτίζονται κέντρα φιλοξενίας μίλησε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Die Linke, Κορνήλια Ερνστ. Η ευρωβουλευτής βρέθηκε στην Ελλάδα για το τριήμερο συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη που διοργάνωσε τον Δεκέμβρη το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λουξεμπουργκ. Μετά την επίσκεψη της στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο, ένα από τα πολλά που έχει φυτέψει η ελληνική κυβέρνηση σε δίαφορα σημεία της Ελλάδας, μας μίλησε για την εμπειρία της αλλά και για την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη μετανάστευση.

* Eπισκεφθήκατε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κατά την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας.
Επί της ουσίας επρόκειτο για φυλακή. Οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες, 60 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής. Είμαι μάλιστα πεπεισμένη ότι δεν σιτίζονταν σωστά, όλοι τους ήταν πεινασμένοι. Επίσης, οι μετανάστες δεν χαίρουν καμίας νομικής στήριξης. Αντίθετα, τους δίνουν διάφορα επίσημα έγγραφα, στα ελληνικά, τα οποία καλούνται να υπογράψουν χωρίς καν να καταλαβαίνουν. Όσο κράτησε η επίσκεψή μας σε αυτήν τη φυλακή, συνοδευόμασταν από 15 αστυνομικούς. Μας έδειξαν μονάχα ένα μικρό κομμάτι των πιο «λαμπερών» σημείων, αλλά ακόμη και εκεί δεν ανταποκρίνονταν στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Όταν ρώτησα έναν εκ των αστυνομικών κατά πόσο οι συνθήκες υπακούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, μου απάντησε: «Ποιος νοιάζεται για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει η ελληνική». Το ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή δεν τελεί υπό ερώτημα. Ισχύει και για τη Γερμανία και για όλα τα κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα, όμως, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Σε αυτή τη φυλακή, οι άνθρωποι ήταν κλειδωμένοι όλη τη μέρα, προαυλίζονταν μονάχα για μία ώρα, περπατώντας σιωπηλά σε κύκλο. Το να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως εγκληματίες οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο «επιχειρήσεων σκούπα», όπου όποιος μη λευκός είναι ύποπτος. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να ζουν οι συνάνθρωποί μας μέσα στον φόβο.

* Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται εργαλειακά από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά για να διαμορφώσει και να μετατοπίσει την κοινή γνώμη προς τα δεξιά. Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Αριστεράς;
Πρέπει να καταστεί σαφές πως είναι πολλοί οι λόγοι και οι αιτίες για τη μετανάστευση. Μονάχα ένας μικρός αριθμός μεταναστεύει αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους. Όλοι τους, όμως, βιώνουν μια φρικτή κατάσταση, ειδάλλως δεν θα ρίσκαραν τη ζωή τους για να φύγουν. Κανείς δεν μεταναστεύει υπό αυτές τις συνθήκες για πλάκα. Είναι γελοίο να κατηγορούνται οι μετανάστες για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι μετανάστες δεν ευθύνονται ούτε για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε για τη διαφθορά, ούτε για την έλευση της τρόικας. Πρέπει να εμποδιστεί ο λαϊκισμός της Δεξιάς. Πρέπει να βάλετε τις βάσεις ώστε η κοινωνία των πολιτών να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των άλλων. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς να μην πατάς τον πιο αδύνατο όταν είσαι σε κακή κατάσταση.

* Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες «παγιδεύονται» -με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία- στην πρώτη χώρα που πατούν το πόδι τους. Θεωρείτε πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία;
Σαφέστατα. Αναφέρεστε στο "Δουβλίνο", το οποίο καθορίζει ποια χώρα θα ανταποκριθεί σε ένα αίτημα ασύλου. Πρόκειται για άδικη νομοθεσία, καθώς θέτει δυσανάλογα βάρη στις χώρες των οποίων τα σύνορα είναι στον Νότο ή ανατολικά και αυτό οφελεί εξίσου δυσανάλογα τις βόρειες χώρες, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι πιο πλούσιες. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πληρώνουν τον «μεταναστευτικό» λογαριασμό του πλούτου της Ευρώπης. Το "Δουβλίνο" είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα του τι πάει λάθος στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα βάζει πρώτες τις ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων και θα χρησιμοποιεί κάποιον αλγόριθμο για να μοιράζει τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του "Δουβλίνου 3" έληξαν πρόσφατα και η βασική αρχή δεν άλλαξε, Μπορείτε να ευχαριστήσετε (σ.σ.: ειρωνικό) γι' αυτό τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ο λανθασμένος σχεδιασμός του «Δουβλίνου» δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. όχι μόνο για τη δημιουργία κέντρων αλλά και για την εγκατάσταση υποδομών υγιεινής ή νομικής στήριξης. Ακόμη υπάρχει χρηματοδότηση για τον εθελούσιο επαναπατρισμό, η «φυλάκιση» δεν είναι μονόδρομος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο συνέπεια του «Δουβλίνου», είναι και αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών αποφάσεων. Ναι, το «Δουβλίνο» συνιστά τεράστιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι η αιτία.