Πέμπτη 23 Απριλίου 2015




Για πραξικόπημα έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πρέβεζας κ. Πιπιλίδης, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η Κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους. Εάν ήταν πιο προσεκτικός, θα μελετούσε τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα και ίσως θα αναγνώριζε το πραξικόπημα στους Ευρωπαίους τραπεζίτες, που σφίγγουν τον κλοιό της υποχρηματοδότησης της χώρας, αφού η Κυβέρνηση δεν υπογράφει τα μνημόνιά τους με τους όρους που αυτοί "απαιτούν". Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος κ. Μπαΐλης. Βιάστηκαν αμφότεροι να ενορχηστρωθούν με τις αντιδράσεις των "ανεξάρτητων" Δημάρχων και Περιφερειαρχών, που "κατακεραύνωσαν" την κυβερνητική απόφαση.
Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας με αυτοπρόσωπη παρουσία του στην ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αντίστοιχα, διευκρίνισε στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ότι η διάθεση των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:  
1.   Οι δήμοι ή Περιφέρειες θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%. 
2.   Όποιος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. 
3.   Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. 

·     Επί πλέον τόνισε ότι αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
·      Υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
·     Υπενθύμισε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
·     Τέλος, καταλήγοντας είπε  ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.  
        Η αναγκαστική αυτή επιλογή δεν απηχεί την αντίληψη της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να καταστεί κανόνας. Ο λόγος δε για τον οποίο επιλέχθηκε η ρύθμιση μέσω ΠΝΠ σχετίζεται με το γεγονός ότι η εν λόγω κίνηση είναι επείγουσα, ενώ στη Βουλή δεν βρίσκεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο που να ολοκληρώνεται άμεσα. 
      Η εκδοθείσα ΠΝΠ, δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή πάντως, με την ΠΝΠ απλώς μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΟΤΑ από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ. Η έκδοση repos είναι δυνητική για την κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν.
        Σε περίπτωση που εκδοθούν repos, αυτά θα έχουν αποκλειστικά βραχυχρόνια διάρκεια και θα αφορούν μόνο τα διαθέσιμα που οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν άμεσα ανάγκη, αφού ρητά προσδιορίζεται ότι εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της ΠΝΠ τα χρηματικά διαθέσιμα που αφορούν τις ανάγκες των ΟΤΑ σε ορίζοντα 15νθημέρου, επομένως μισθοδοσία και λοιπές τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
    Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος ή κάποια Περιφέρεια υποστεί εξ αυτού του χειρισμού ζημία, προβλέπεται ρητά ότι έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

           Η παράταξη μας      υπενθυμίζει  τις   μνημονιακές πολιτικές        
          των προηγούμενων κυβερνήσεων που:

·  έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, για να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους έριχναν διαρκώς στην ικανοποίηση των δανειστών, δηλαδή “σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”.
·   υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η οποία υπήρξε συνεχής και αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη, όπως εν προκειμένω.
·  Εισήγαγε το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα κατ' απόλυτη παρέκκλιση από την προϋπόθεση επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης που επιτάσσει το Σύνταγμα.
 Σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές αυτές η σημερινή Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους ΟΤΑ κάθε φορά που χρειάζεται. Είναι δεδομένο ότι μόνο ένα οικονομικά και δημοσιονομικά στιβαρό κράτος είναι αυτό το οποίο μπορεί πάντοτε να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την οικονομική στήριξη των ΟΤΑ. 
Θυμίζουμε τέλος ότι οι κ.κ. Μπαΐλης και Πιπιλίδης στήριξαν και στηρίχθηκαν από τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για τη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Για αυτό και πριν ασκήσουν την οποιαδήποτε κριτική και εκφραστούν με βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για τις ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης να επαναφέρει την ελπίδα στην κοινωνία μας, καλό θα ήταν να επιδείξουν στοιχειώδη αυτοκριτική.

Πρέβεζα 23-4-2015

Η Γραμματεία της ΔΡΣ