Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ


ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝIΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  Η ΠΑΙΔΕΙΑ  ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

Στην αρχή  ήταν τα ΤΕΙ Πρέβεζας. Διεκόπη η σίτιση των φοιτητών μετά προτάθηκε η συρρίκνωση των τμημάτων και η μετεγκατάσταση των ΤΕΙ στη Άρτα. Ακόλουθεί η τεχνική  επαγγελματική εκπαίδευση, τα ΕΠΑΣ που λειτουργούν; χωρίς ειδικούς καθηγητές. Το νοσοκομείο της πόλης υποβαθμίζεται με το νέο οργανόγραμμα και πάει για κλείσιμο. Καταργούνται εφορίες, πυροσβεστικές υπηρεσίες, ακόμα και αστυνομικοί σταθμοί στις μεγάλες κωμοπόλεις οπως στο Λούρο  και το  Θεσπρωτικο. Καταργείται η χημική υπηρεσία στην Πρέβεζα, ουσιαστικά έκλεισε  και το ΙΓΜΕ.
Και όλα  αυτά με τις διαταγές της ΤΡΟΙΚΑ που  τις εκτελεί η συγκυβέρνηση της Δεξιάς. Εδώ φαίνεται πόσο υποκριτικές είναι οι διαμαρτυρίες του αντιπεριφεριαρχη  κ. Ιωάννου για την κατάργηση των υπηρεσιών . 
                                                                                                                   Αν διαφωνεί  με την ακολουθούμενη  πολιτική  να καταγγείλει τη νεοφιλελεύθερη σκληρή αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου, που σπρώχνει τον κόσμο στην ανεργία και στην αναξιοπρέπεια και συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες. Να καταγγείλει την κυβέρνηση, που την υλοποιεί.                                                                                                             Επίσης θα περιμέναμε από τον δήμαρχο μια πιο δυναμική στάση, με πρωτοβουλίες που ανοίγουν το πρόβλημα στην κοινωνία, για  να μην φύγουν τα ΤΕΙ απο την Πρέβεζα.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

rentzos
Για ένα σχέδιο που θυμίζει τη συρρίκνωση που έγινε με τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Γιάννης Ρέντζος επισήμανε ότι η παράταξή του είχε προτείνει, μέσα στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας, για ίδρυση ενός ακόμη τμήματος Πολιτισμικής Γεωγραφίας προς τον Λούρο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προσωπικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από το παράρτημά του στο Αγρίνιο. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και τίθεται το θέμα της διεπιστημονικότητας. Αν μπορούν να είναι τόσο απομακρυσμένο το προσωπικό, τόσο απομακρυσμένοι οι φοιτητές, το θέμα των δικών μας υποχρεώσεων, μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη, μια στροφή προς την υπηρέτηση της δικαιοσύνης και μια στροφή προς την υπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών των παιδιών που έρχονται στην Πρέβεζα» είπε ο κ. Ρέντζος, ο οποίος ψήφισε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον δήμαρχο, με τους αστερίσκους που έβαλε σε συγκεκριμένα σημεία.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της πρότασης του δημάρχου κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, το επόμενο διάστημα επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τον Δήμαρχο, οι δύο βουλευτές κύριοι Τσουμάνης και Μπάρκας , ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι φορείς, θα καταθέσουν την πρόταση για την διεύρυνση των τμημάτων του ΤΕΙ της Πρέβεζας προς κάθε αρμόδια αρχή.

Καταργούν τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στο Υπουργείο Υγείας;


Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Αριστοτέλους 17
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Π. Καλλίρη προς την επιτροπή που επεξεργάζεται την αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας (static.diavgeia.gov.gr/doc/Β45ΝΘ-8ΒΕ) προβλέπει την κατάργηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και τον υποβιβασμό της σε τμήμα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Υγείας. Οι ίδιες πηγές μιλούν ακόμα και για συγχώνευση της Διεύθυνσης με τη Διεύθυνση Εξαρτήσεων.

Αν ευσταθούν οι πληροφορίες μας και η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος προχωρήσουν σε αυτές τις καταργήσεις, οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας εδώ και δεκαετίες σχεδιάζει και υλοποιεί ένα από τα πιο φιλόδοξα (παρά τις αστοχίες και τα λάθη του) Εθνικά Προγράμματα για τη δημόσια υγεία, το Πρόγραμμα Ψυχαργώς.
Το Ψυχαργώς είναι ένα πρόγραμμα δράσεων με δεκαετή χρονικό ορίζοντα, που στοχεύει να καλύψει σταδιακά όλες τις ανάγκες σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Βασική φιλοσοφία της εθνικής πολιτικής για την ψυχική υγεία την τελευταία εικοσαετία, όπως περιγράφεται από τον θεμελιακό νόμο 2716/1999, είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και ο προσανατολισμός στις αρχές της αποασυλοποίησης, της τομεοποίησης, της διαρκούς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών.
Με τη σκοπούμενη κατάργηση της Διεύθυνσης, διακινδυνεύεται το μέλλον της Εθνικής Πολιτικής για την ψυχική υγεία.