Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δύο μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας







Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη 2015, ήταν σαφής: τερματισμός του μνημονίου της καταστροφής και της βάρβαρης λιτότητας, σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος,  επανεκκίνηση της οικονομίας με στήριξη της εργασίας.
Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, οι νοσταλγοί των μνημονίων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας βάλθηκαν να υπονομεύσουν και να αμφισβητήσουν τη δημοκρατική αυτή λαϊκή εντολή.
Παρά τις απειλές και τις προσπάθειες εκφοβισμού από τους πιο αντιδραστικούς νεοφιλελεύθερους κύκλους στο εξωτερικό, παρά τις υστερικές κραυγές της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό ότι «η χώρα κινδυνεύει να πέσει στα βράχια», η νέα κυβέρνηση πέτυχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Με τη συμφωνία αυτή η χώρα διεκδικεί να επιβάλει τις δικές της πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του mail Χαρδούβελη που είχε έτοιμα στο συρτάρι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δείχνει σαφή δείγματα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα:

§  Ψηφίστηκε ο νόμος για  την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της βασικής προτεραιότητας του Κυβερνητικού Προγράμματος.
·         Ψηφίστηκε νόμος για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ αναμένεται να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, με την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που θα λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και θα απαλλάξει τους μικρομεσαίους από κατασχέσεις λογαριασμών και ποινικές διώξεις.
·         Θεσμοθετήθηκαν μέτρα πάταξης της Διαφθοράς,  καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, άνοιξαν όλες οι «λίστες» (όχι μόνο η λίστα Λαγκάρντ που η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε στα συρτάρια της) για να πληρώσει αυτό που της αναλογεί η ολιγαρχία του πλούτου και να πάψουν να πληρώνουν μόνο τα συνήθη υποζύγια – οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Φυσικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια – παρά τις τρικλοποδιές ορισμένων κύκλων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε «μονομερείς ενέργειες». Τα νομοσχέδια αυτά θα αφορούν την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών, την επανασύσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε., την κατάργηση των απάνθρωπων φυλακών τύπου Γ΄, την αποκατάσταση των αδικιών και των απολύσεων υπαλλήλων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας, τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων και τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ αναμένονται νομοσχέδια για το χτύπημα της διαπλοκής όπως ο νόμος για την λειτουργία των ΜΜΕ, που τόσο ενοχλεί τους «καναλάρχες», την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο προ των μνημονίων νομοθετικό καθεστώς και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής εντός του 2016.  Άμεσα θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης. Παράλληλα η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των βασικών δημόσιων αγαθών όπως είναι η υγεία, η παιδεία και το περιβάλλον.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να πρωτοτυπήσει, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Για ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς ανεργία, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με δημοκρατία.
Ο δρόμος είναι γεμάτος προκλήσεις, οι δυσκολίες υπαρκτές, οι συσχετισμοί δυσμενείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση με τη στήριξη που της δίνει η νωπή δημοκρατική εντολή του λαού σε συνδυασμό με την αυξανόμενη λαϊκή αποδοχή της διαπραγματευτικής της προσπάθειας, θα επιμείνει στους στόχους της: για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα στοχεύει στην ανακατανομή των βαρών σε βάρος των εχόντων, που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες, για μια νέα συμφωνία απομείωσης – διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους – απαραίτητου όρου για την  ανάκαμψη της οικονομίας, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.




Πρέβεζα 3 Απριλίου 2015