Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το τέλος της δωρεάν σίτισης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πρέβεζας και η ΠΑΣΠ


Ένα αντιλαϊκό μέτρο, και ένα ακόμα βήμα για την υποβάθμιση και κατάργηση των ΤΕΙ Πρέβεζας.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Πρέβεζας, διαμαρτύρεται για την απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου να αναστείλει τη λειτουργία των εστιατορίων, στην έδρα και τα παραρτήματα του, από τις 7 Ιανουαρίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Γεγονός αποτελεί η αναστολή της λειτουργίας των εστιατορίων, στην έδρα και τα παραρτήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, από 7 Ιανουαρίου 2013,ύστερα από απόφαση της διοίκησής του. Τη στιγμή που με πρόσχημα την οικονομική κρίση μειώνονται μισθοί, αυξάνεται όμως η φορολογία και κατεδαφίζεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας να κόψει την χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών, που δεν έχουν πλέον υποστήριξη από το σπίτι τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν αντέχουν τα τόσα βάρη. Έτσι υπονομεύεται η παιδεία, παρόλο που αποτελεί το μόνο μέσο για την εξάλειψη της οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα ο δημόσιος χαρακτήρας της είναι αμφίβολος.
Στα πλαίσια της οικονομικής δυστοκίας της χώρας η παιδεία θα πρέπει να αποτελεί μέσο ανάπτυξης και όχι το εξιλαστήριο θύμα. Όσοι θεσμοθετούν τέτοιου είδους ενέργειες θα βρίσκουν την οργάνωση της Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Πρέβεζας απέναντι τους.
Σχόλιο
 H νεολαία του Πασοκ στην Πρέβεζα παρουσιάζει μια παράδοξη αντοχή. Συγκεντρώνει στις φοιτητικές εκλογές σχεδόν το 90% των ψήφων ενώ το ΠΑΣΌΚ έχει καταβαραθρωθεί στο 6%. Oι λόγοι είναι κυρίως η παράδοση και η ανυπαρξία άλλων παρατάξεων, η κεκτημένη ταχύτητα, η μεγάλη αποπολιτικοποίηση και η έλλειψη συμμετοχής των σπουδαστών. Είναι οι τελευταίοι των μοϊκανών.  Ως  παράταξη κατά καιρούς βγάζει  προοδευτικές ανακοινώσεις.
Kαλά κάνει λοιπον και καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας η ΠΑΣΠ, το ερώτημα είναι αν την ακούει κάνεις στο σημερινό ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά, ταυτίζεται και πολλές φορές ξεπερνά την ΝΔ σε αντιλαϊκές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Η πολιτική που υπαγορεύει το μνημόνιο και εφαρμόζει κατά γράμμα η τρόικα εσωτερικού,  καταργεί  ουσιαστικά την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.  Το Πασοκ από καιρό έχει κόψει τις γέφυρες με την ιστορια του ως λαϊκό κίνημα.  Δεν νομίζουμε ότι υφίσταται  σήμερα κάποιος λόγος ύπαρξης της νεολαίας του  πάλαι ποτέ Πάσοk  όταν διαφωνούν πλήρως με το κόμμα τους. Ο αγώνας για ένα  δημοκρατικό και λαϊκό πανεπιστήμιο περνά μέσα από τους αγώνες των αριστερών παρατάξεων  που αντιστρατεύονται συνολικά την κυβέρνηση της υποταγής της ανομίας και της διαφθοράς.