Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

 Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΟΜΩΣ  ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
 

  Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων αλλά  ο Αμβρακικός κόλπος είναι στη μαύρη λίστα της ΕΕ όσον αφορά την μόλυνση του.
Ο πιο κατάλληλοι για να μιλήσουν είναι οι ψαράδες και ο σύλλογος ενεργών πολιτών για την προστασία του Αμβρακικού οι όποιοι αγωνίζονται για την σωτηρία του κόλπου ,κάνουν προτάσεις, αλλά δεν εισακούγονται απο τους υπευθύνους.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας βρέθηκε πολλές φορές στο ίδιο μετερίζι του αγώνα για την σωτηρία του Αμβρακικού κόλπου με τους ενεργούς πολίτες, με την περιβαλλοντική εταιρία,  την πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας και οργάνωσε εκδηλώσεις για τον Αμβρακικό  με την παρουσία του προέδρου  Α. Τσίπρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ  απο παλαιοτερη ανακοίνωσή τους:


Η χρονιά που πέρασε ταρακούνησε συθέμελα την Ελλάδα, καθώς τα οικονομικά μέτρα τα οποία πάρθηκαν έβγαλαν πολλούς από μας από την ρότα μας. Παρά τον οικονομικό Αρμαγεδδών, ο σύλλογός μας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την προστασία του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Έτσι μετά την δράση για τον καθαρισμό των νησιών της Κορωνησίας σε συνεργασία με το δίκτυο Μεσόγειος SOS και τον εντοπισμό φυτοφαρμάκων σε πλαστικό βαρέλι μυδοκαλλιέργειας, απευθυνθήκαμε στο Φορέα Αμβρακικού και παρά τις υποσχέσεις των υπηρεσιών μέχρι σήμερα για απομάκρυνσή τους και αντικατάσταση, δεν έγινε τίποτα, οπότε απευθυνθήκαμε ξανά με απειλή προσφυγής σε ένδικα μέσα.
Για τον εορτασμό της μέρας περιβάλλοντος καθαρίσαμε εν πλώ τον Άραχθο ποταμό και αναδείξαμε την ομορφιά του ποταμού, κάνοντας προστάσεις για οικοτουριστική αξιοποίηση.
Στις 31 Ιουλίου οργανώσαμε σε συνεργασία με τους κολυμβητές τον 7ο διάπλου Αμβρακικού.
Αγωνιστήκαμε για να μη δοθεί διπλασιασμός δυναμικότητας σε δύο ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού και παρά τις παραστάσεις μας στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Συμμετέχουμε στη Πανελλήνια Επιτροπή Αγώνα Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και μέχρι στιγμής μέσω αυτού του οργάνου έχουμε προσφύγει στο ΣΤΕ για την ακύρωση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και καταθέσαμε και μήνυση κατά των 8 υπουργών που σε μια νύκτα και πριν την ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης στο Γ. Παπανδρέου, υπέγραψαν με αφανείς διαδικασίες την επίμαχη ΚΥΑ υδατοκαλλιεγρειών.

Καταγγείλαμε έγγραφα στο λιμεναρχείο Πρέβεζας την ρύπανση από αγωγό ομβρίων του λιμανιού της Πρέβεζας και ζητήσαμε την δίωξη των υπευθύνων.
Ζητήσαμε με Δ/Τα την απομάκρυνση όλων των δεξαμενών καυσίμων από τον Αμβρακικό μετά την προσάραξη ενός ακόμη πλοίου στον Παντοκράτορα Πρέβεζας.
Καταθέσαμε κατά της κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα στο ειρηνοδικείο Πρέβεζας, καθώς θεωρούμε ότι αυτό γίνεται για να βαπτιστεί μαρίνα πολυτελών σκαφών αργότερα, και η μέθοδος που θα χρησιμοποιούσαν ήταν η ανατίναξη του βυθού με δυναμίτες με όλες τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Αμβρακικού.
Καταγγείλαμε με Δ/Τ τους ασυνείδητους κυνηγούς, που πυροβολούν αδιάκριτα τους αδύνατους κρίκους της φύσης.
Μετά αλλεπάλληλες πιέσεις μας η περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε σύμβαση με την ΕΤΑΝΑΜ για την συντήρηση και λειτουργία των 8 αυτομάτων σταθμών μέτρησης ρύπανσης των υδάτων, που σκουριάζουν εδώ και 15 μήνες στον Αμβρακικό. Δυστυχώς ακόμη δεν τέθηκαν σε λειτουργία, προφανώς για να μη βγαίνουν τα «άπλυτά τους» στη φόρα.
Καταγγείλαμε σε συνεργασία με την Greenpeace γαλακτοβιομηχανίες που εμπορεύονται γάλατα από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένες τροφές.
Επιστολή στους δημάρχους πέριξ του Αμβρακικού να μη κλείνουν τα μάτια στα υπάρχοντα προβλήματα του Αμβρακικού και να στηρίξουν τον αγώνα της Πανελλήνιας Επιτροπής Φορέων κατά του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών.
Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στη κατασκευή φράγματος στη περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Τζουμερκιωτών.
Ενημερώσαμε με Δ/Τ για τον κίνδυνο ρύπανσης επιγείων και υπογείων υδάτων από τα χημικά αχνάρια (chemtrails) που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα, τα οποία περιέχουν ρινίσματα αλουμινίου που ευθύνονται για πολλές ασθένειες.
Καταγγείλαμε την υποκρισία των τοπικών αρχών όσον αφορά την διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων, καθώς δεν εφαρμόζουν τον 1650/86, αλλά κάνουν ψηφοθηρική πολιτική.
Καταγγείλαμε την προσφιλή μέθοδο κατασπατάλησης δημοσίων πόρων μέσω σωρού μελετών για τον Αμβρακικό, ενώ στην ουσία δεν φαίνεται κανένα αποτέλεσμα.