Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ   ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ :   ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


  Όλα δείχνουν ότι με τη δική μας συμβολή μπαίνουμε σε μια νέα φάση κοινωνικής κινητικότητας, σε ένα νέο κύκλο αγώνων και αντιστάσεων.
Από αυτή τη σκοπιά οφείλουμε να δείξουμε πως για να σταματήσει η καταστροφή χρειάζεται:
1.      Να υψώσουμε την ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

2. Να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

3. Να επαναδιαπραγματευθούμε τις δανειακές συμβάσεις με βασικό δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα. Με πρόσθετο δεδομένο το ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ το να μετατραπεί η χώρα σε αποικία χρέους, στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης οφείλει να είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ενώ εκείνο που απομένει οφείλει να αποπληρωθεί, μετά από μια περίοδο χάριτος, με δικαιότερους όρους και μέσω μιας ρήτρας που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η εφιαλτική εικόνα της κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συστημάτων υγείας που επέβαλε το ΔΝΤ σε μια σειρά χώρες και οδήγησαν στην δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι πλέον πραγματικότητα και στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την εφαρμογή του νέου μνημονίου προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων :
-          Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας περίπου το 30%, αποστερούνται του δικαιώματος να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, ευπαθείς ομάδες και κοινωνικά αποκλεισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα και αδυναμία να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας.
-          Ο  ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει  στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα, διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία.
-          Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων του μνημονίου και της τρόικας για κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποστερήσει από το ήδη αποδιαρθρωμένο σύστημα υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απόλυτα αναγκαία.
-          Οι δομές και οι υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες συρρικνώνονται, κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Οι ομάδες αυτές μένουν χωρίς έστω και τις ελάχιστες παροχές, σε συνθήκες πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και εξαθλίωσης.

 Άμεσο καθήκον του ΣΥΡΙΖA/ΕΚΜ είναι να αγωνιστεί για την διάσωση των δημόσιων δομών, για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.
Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας αποκτά σήμερα βαρύνουσα σημασία. Το μέτωπο υγείας πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις.

ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ

 Το αν θα επιλεγεί η χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ΕΟΠΥΥ η απ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί στην πορεία.
Άμεσα απαιτούνται
Α. προστασία, διατήρηση και αναβάθμιση όλων των σταθερών δομών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, με προσλήψεις προσωπικού, στελέχωση και εξοπλισμό των εργαστηρίων, στην κατεύθυνση δημιουργίας κέντρων υγείας με πλήρη στελέχωση και ωράριο λειτουργίας.
Β. δυνατότητα πρόσβασης σε άνεργους και ανασφάλιστους.
Γ. τριπλασιασμός της χρηματοδότησης για ανταπόκριση στις άμεσες ανάγκες επαρκούς λειτουργίας.
Δ. άμεση επανατιμολόγηση ακριβών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων , σταδιακή διακοπή συμβάσεων με τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας( μεταβατικά πλαφόν μηνιαίας δαπάνης)
Ε. Μεταβατικές ρυθμίσεις για άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού εργαστηριακών και γενικής ιατρικής (ΠΑΑ) για τα υποκαταστήματα και συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους κλινικούς και εργαστηριακούς .(στο παράρτημα επεξεργασίες για εξειδίκευση από τους σ/φους της Αχαΐας και τον σ/φο Μπένο)
Ζ . εφαρμογή εύχρηστου, λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπής, άμεση επανατιμολόγηση και ποιοτικός έλεγχος γενοσήμων εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα με επιστημονική τεκμηρίωση και ευέλικτη εφαρμογή προς το συμφέρον των ασθενών και της δημόσιας οικονομίας, πολιτική μεγάλης αύξησης της χρήσης ποιοτικών εγχώρια παραγόμενων γενοσήμων, συμφωνία για διασφάλιση επάρκειας σε ειδικά πρωτότυπα φάρμακα που είναι απαραίτητα σε ειδικές κατηγορίες ασθενών.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
1.       Καμία κατάργηση νοσοκομείου η κλίνης. Ταχύτατη εκπόνηση υγειονομικού χάρτη που θα καταγράφει τις ανάγκες κάθε περιοχής με βάση τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας.
2.       Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. (οι ελλείψεις ανέρχονται σε 20χιλ νοσηλευτικό και 5χιλ ιατρικό προσωπικό.)
3.       Κατάργηση ιδιωτικών συνεργείων .
4.       Άμεση διασφάλιση ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης στο νοσοκομείο για όλους που το χρειάζονται.
5.       Ταχύτατη αναμόρφωση συστήματος προμηθειών, με ουσιαστική ανατιμολόγηση και διαφοροποίηση σε κεντρική προμήθεια η περιφερειακή ανάλογα με το κόστος και την υψηλή τεχνολογία που ενσωματώνουν.
6.       Δημιουργία και επαρκή στελέχωση ΤΕΠ σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • Επαρκή χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων πρόληψης απεξάρτησης (στεγνών και μη) και επανένταξης, ίδρυση νέων παραρτημάτων σε όλη την επικράτεια με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών ,ούτως ώστε καμιά αναμονή  για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα να μην ξεπερνά τους 3 μήνες. Θεσμοθέτηση μέτρων για την αποκοπή των χρηστών από το παράνομο εμπόριο.
  • Συνέχιση με κρατική χρηματοδότηση και προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή μέσω ευρωπαϊκού ταμείου όλων των σημερινών προγραμμάτων «βοήθειας στο σπίτι» καθώς και των προγραμμάτων αποασυλοποίησης των χρονίως ψυχικά πασχόντων με  υπαγωγή στο δημόσιο των δομών τους και συνολική ανασυγκρότηση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων που αναπτύσσονται στα Γεν, Νοσοκομεία και σταδιακό κλείσιμο όλων των ειδικών Ψυχ. Νοσοκομείων. Λειτουργική ενοποίηση των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι» με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ, δηλαδή τα ΚΥ και τα περιφερικά ιατρεία, και ένταξη των εργαζομένων στους μονίμους υπαλλήλους του  Υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
1] Για τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών  να εφαρμοστούν όλες οι οδηγίες καταπολέμησης τους που έχουν εκδοθεί από Ελληνικές επιστημονικές κοινότητες  όπως το Κέντρο καταπολέμησης κουνουπιών στο Νομό Σερρών ,από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων ,από την Έδρα παρασίτων Αθήνας κλπ.  Έγκαιρα και με ευθύνη και συντονισμό του Υπουργείου Υγείας .
2]Για την επιδημία AIDS στους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών ,  εκτός των μακροχρόνιων προγραμμάτων  ΑΜΕΣΑ  να αναλάβουν την ευθύνη δωρεάν διάγνωσης  και ,θεραπείας  τα τμήματα AIDS των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με προγράμματα ενημέρωσης.
3]Για τον έλεγχο της επιδημίας  από ,ανθεκτικά μικρόβια στα αντιμικροβιακά φάρμακα θα απαιτηθεί χρόνος και πολύπλευρες δράσεις Τουλάχιστον όμως θα πρέπει να ενσωματωθεί  στο Ελληνικό δίκαιο και κυρίως υλοποιηθεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης του 2012.,Επισης να εξασφαλιστεί   στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων το απαραίτητο νοσηλευτικό ,ιατρικό προσωπικό και  να εφοδιαστούν  με τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά
.4]   Άμεσα   να καταργηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ , και όλες οι    ΜΚΟ  και να υποβληθούν  σε διαχειριστικό έλεγχο .Να επιστρέψει  στο   το υπουργείο υγείας  η πολιτική  ευθύνη για τη δημοσιά υγεία της χώρας  ,  όπως συμβαίνει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη   και  να σχεδιάσει να συντονίσει να αποκεντρώσει  να δώσει  τις γενικές κατευθύνσεις  .Ν α λειτουργήσουν  σε επίπεδο  περιφέρειας ,.δήμου  υπηρεσίες δημόσιας υγείας  Η πρόληψη ,η  προαγωγή  και  η αποκατάσταση  της υγείας  και μια σειρά από κοινωνικές παροχές να πέρνα από την  ΠΦΥ. Όπως για παράδειγμα η φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων .
5]Να  προμηθευτεί η χώρα μας τα απαραίτητα εμβόλια σε επαρκή ποσότητα  για παιδιά και ευπαθή άτομα Να εμβολιάζονται δωρεάν από τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας , των Νοσοκομείων ,των Νομαρχιών κλπ.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ-ΑΓΟΝΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
1.       Άμεση στελέχωση , συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των ασθενοφόρων.
2.       Ταχύτατη αξιοποίηση και υλοποίηση προτάσεων για οργάνωση συστήματος διακομιδών στη νησιωτική Ελλάδα, με αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων στα νησιά αναφοράς.
3.       Επικαιροποίηση και άμεση υλοποίηση οικονομικών και κινήτρων εξέλιξης για στελέχωση κέντρων υγείας και νοσοκομείων νησιωτικών και δύσβατων περιοχών.

ΕΓΙΝΕ  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9-2- 13  Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Π.Ι.Σ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το βασικό συμπέρασμα απ΄ όλες σχεδόν τις ομιλίες συναδέλφων που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ είναι πως μνημόνιο και υγεία είναι έννοιες ασύμβατες, πράγμα που αποτυπώνεται και στο κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε.
Δεν είναι δυνατόν οι συγκυβερνώντες να διαλύουν τη δημόσια περίθαλψη, να εξοντώνουν τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και ταυτόχρονα να δηλώνουν με απύθμενο θράσος ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει άνθρωπος.
Ξέρουν καλά οι αχυράνθρωποι της τρόικα ότι δολοφονούν μεθοδικά χιλιάδες νέους ανθρώπους που κινδυνεύουν  αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, ξέρουν άριστα πως το σύστημα εφημέρευσης έχει γίνει άκρως επικίνδυνο. Ξέρουν πως η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών στραγγαλίζει τα ιδιωτικά ιατρεία, συνεχίζουν όμως να παίζουν παιχνίδια με κουρέματα και κουραφέξαλα.
Δεν αρκεί λοιπόν η αλλαγή προσώπων στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία, δεν αρκεί η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας. Εξάλλου Λοβέρδο είχαμε, Λυκουρέντζος προέκυψε και η πολιτική έγινε ακόμη πιο βάρβαρη και καταστροφική.
Χρειάζεται λοιπόν ριζική ανατροπή της πολιτικής που δολοφονεί ανθρώπους και ρίχνει στο βάραθρο μιαν ολόκληρη χώρα.