Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Μπάρκας: «Οι δηλώσεις Μέργου δεν ήταν λάθος, αποκαλύπτεται η στρατηγική σας»

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/02/2013
Στα προγράμματα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αναφέρθηκε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κ. Μπάρκας, που τόνισε ότι «παρουσιάζεται ως λύση σωτηρίας για τους νέους ανθρώπους ένα νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει είκοσι δράσεις, οι δεκατρείς εκ των οποίων είναι παλαιές και τρέχουν με ελάχιστη αποτελεσματικότητα».

Ν. Παναγιωτόπουλος (υφυπουργός Εργασίας): «Η τόνωση της απασχόλησης θα προέλθει από κεφάλαια του εξωτερικού - Η κυβέρνηση προσπαθεί χωρίς την αγαστή σύμπραξη της δημόσιας διοίκησης»
Ο Κ. Μπάρκας έκανε εκτενή αναφορά στα προγράμματα τα οποία διακρίνει λογική «δανεισμού και ανακύκλωσης ανέργων, ομηρείας και εκμετάλλευσης των νέων ανθρώπων», καθώς οι εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές και αρκετές φορές κι από τη μισθοδοσία των νέων εργαζομένων, οι οποίοι παίρνουν αμοιβές αρκετά χαμηλότερες από τον κατώτερο μισθό, για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς συνταξιοδοτική ασφάλιση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συμπλήρωσε ότι «οι δηλώσεις Μέργου δεν ήταν λάθος, αποκαλύπτεται η στρατηγική που εσείς θεσμοθετείτε, ο κατώτατος μισθός δεν ισχύει για μία κατηγορία εργαζομένων», κι επισήμανε την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έκρινε ότι αρκετά από τα μνημονιακά μέτρα για τους νέους εργαζόμενους παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «η τόνωση της απασχόλησης θα προέλθει μέσα από ένα συνολικό οικονομικό κλίμα, το οποίο θα είναι πιο ευνοϊκό προς την προσέλκυση κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό» και μίλησε για «αγωνιώδη» προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις «χωρίς την αγαστή σύμπραξη από άκρη σε άκρη όλης της δημόσιας διοίκησης». Σχετικά με την απόφαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι αναμένει την οριστικοποίηση της έκδοσης της απόφασης.
Κ.Π.

ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ 

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

M. Δαμανάκη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού

«Το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως και της λήψης νέων μέτρων», δηλώνει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Η Μ. Δαμανάκη υποστηρίζει ότι «ήμουν εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες», ενώ προσθέτει ότι «ειδικά ο κατώτατος μισθός δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή σε περιόδους κρίσης».
«Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές», σημειώνει η Μαρία Δαμανάκη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, δηλώνει: «Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας».

Η Μ. Δαμανάκη παραπέμπει επίσης στο φθινόπωρο την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους και ζητεί από τις τράπεζες μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία.

«Βεβαίως χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά. Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Ο τραπεζικός τομέας μετά τη βοήθεια που έλαβε οφείλει να μεταφέρει χωρίς άλλη καθυστέρηση πόρους στην πραγματική οικονομία. Η Κομισιόν στην τελευταία της συνεδρίαση ανέδειξε τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη ως θέμα πρώτης προτεραιότητας».
enikos