Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Υγεία ώρα μηδέν στην Πρέβεζα...


Περισσότεροι από 11000 πολίτες της Πρέβεζας υπέγραψαν το ψήφισμα της «Επιτροπής Αγώνα Υγείας Πρέβεζας», ζητώντας δημόσιες πλήρεις, δωρεάν και υψηλού επίπεδου υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας και ταυτόχρονα την αναβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας στο Νομό.
Την ώρα που οι πολίτες της Πρέβεζας στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, δυστυχώς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας καθημερινά υποβαθμίζεται και τα περιστατικά που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό πληθαίνουν καθημερινά.
Μετά το περιστατικό του Σαββάτου, όπου οι γονείς ενημερωθήκαν ότι η γιατρός που εφημέρευε αρρώστησε και ότι θα έπρεπε να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε Λευκάδα η Άρτα κάτι ανάλογο συνέβη και την Τετάρτη το βράδυ με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι ανάστατοι.
Η συνεχής υποβάθμιση του νοσοκομείου της Πρέβεζας είναι γεγονός και το παιδιατρικό δεν είναι το μοναδικό τμήμα που έχει πρόβλημα, τη στιγμή που ο βουλευτή της ΝΔ κ. Τσουμάνης επισημαίνει πως το Νοσοκομείο της Πρέβεζας παραμένει ως έχει...
Διαμαρτυρία στο Θεσπρωτικό
Το νοσοκομείο είχε κανονικά τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι καλύπτουν οριακά τις εφημερίες του μήνα. Αλλά με την συνταξιοδότηση του ενός μένει το νοσοκομείο χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό με την μετακίνηση της παιδιάτρου του Κέντρου υγείας Θεσπρωτικού, απόφαση που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα χέρια μας έφτασε διαμαρτυρία που υπογράφουν όλοι οι Τοπικοί Σύλλογοι του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού αλλά και 600 πολίτες με την οποία καταγγέλλουν την μετακίνηση της παιδιάτρου και ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Η διαμαρτυρία αναφέρει «Εμείς οι πολίτες των πρώην δήμων Θεσπρωτικού ,Λούρου , κοινότητας Κρανιάς καταγγέλλομε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας καθώς και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την αναγκαστική (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της) μετάθεση-μετακίνηση της μοναδικής παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Θα πρέπει να τονίσομε ότι η περιοχή που καλύπτει η παιδίατρος είναι τεράστια. Καλύπτει πέρα από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού, την Τοπική Ενότητα Κρανέας του Δήμου Ζηρού, τα χωριά Ρωμανό, Παλιοχώρι, Αλεποχώρι, Σιστρούνι, Γεωργάνους ,του νομού Ιωαννίνων ,τα χωριά της περιοχής Λούρου, από Ρεματιά-Βρυσούλα έως Ωρωπό, Ν. Σινώπη, Σαμψούντα. Επίσης παρακολουθεί τα παιδιά της Πέτρας Ρωμιάς και Νέας Κερασούντας.
Κι ενώ θα έπρεπε να σταλεί ακόμα ένας παιδίατρος για να ενισχυθεί το σύστημα της πρωτογενούς περίθαλψης αποδυναμώνεται μια υγειονομική μονάδα που καλύπτει τα χωριά δύο νομών με πληθυσμό πάνω από είκοσι χιλιάδες κατοίκους , της πιο φτωχής και πιο απομακρυσμένης από τα αστικά κέντρα περιοχής της Ηπείρου. Έτσι η περιοχή μας και οι άνθρωποι της υφίστανται ακόμη μία υποβάθμιση. Σκέφτηκε κανείς από τους αρμόδιους ότι το κόστος μετακίνησης των γονιών των χωριών μας είναι διπλάσιο εκείνου του κατοίκου της πόλης που θα πάει το παιδί σε ιδιώτη γιατρό;
Επίσης πώς θα καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των παιδιών της περιοχής μας; Αγνοείτε ,κύριοι πως, σε περίπτωση ανάγκης κάποιος/α με άρρωστο παιδί θα πρέπει να διανύσει πάνω από πενήντα χιλιόμετρα χειμώνα καιρό καθώς κανένας παιδίατρος ιδιώτης ή του δημοσίου δεν υπάρχει σε μικρότερη απόσταση; Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε την άμεση επιστροφή της παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού και τον έγκαιρο διορισμό ακόμη ενός αντικαταστάτη της αφού ο νόμος προβλέπει για το εν λόγω κέντρο τρεις παιδίατρους.
Δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζετε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν και τα παιδιά μας δικαιώματα στην υγεία.
Σημειωτέον ότι η παιδίατρος του Κ.Υ Θεσπρωτικού είναι μάνα ενός παιδιού που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό Θεσπρωτικού και τις ημέρες εφημερίας στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας το κουβαλάει μαζί της, πράγμα που δυσκολεύει το έργο της εκεί, πέραν του ότι είναι παράνομη η μετακίνησή της, χωρίς τη θέλησή της. Κύριοι αρμόδιοι, έτσι βοηθάτε στο έργο της μια εργαζόμενη επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας; Η θέση του παιδιού είναι στους διαδρόμους και τα γραφεία του Νοσοκομείου και όχι στον παιδικό σταθμό; Η γιατρός θα αποδώσει καλύτερα, όταν θα έχει το μυαλό της ήσυχο γιατί το παιδί της βρίσκεται σε χέρια εκπαιδευτικών ή όταν κυκλοφορεί δίπλα της ή στους διαδρόμους; Τέλος ρωτάμε ο ιατρικός σύλλογος και το Υπουργείο Υγείας θα ανεχτούν αυτήν την κατάσταση; Κυρία Σκοπούλη τι λέτε γι' αυτά;»
Από το atpreveza.gr

Η επερώτηση του κόμματος της αριστεράς die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο για την υποβάθμιση της Υγείας στην Ελλάδα

Η  κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα ειναι κεντρικό θέμα  στην προεκλογική καμπάνια του 
 
Kατάθεση επερώτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο από το κόμμα της Αριστεράς σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και την υπογραφή, τον Απρίλιο του 2012, Μνημονίου Κατανόησης, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας[1]. Το ζήτημα αυτό κατέχει κεντρική θέση στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου. Η απόφαση του die Linke να αναδείξει τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα σε κεντρικό διακύβευμα των εκλογών στη Γερμανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτίμησή του ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας στη χώρα μας εντάσσονται σε μια πανευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη στρατηγική που έχει ως απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης – αρχικά στον ευρωπαϊκό Νότο και αργότερα και στην ίδια τη Γερμανία.