Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Το μαγκάλι που καίει

 ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
 ΑΥΓΗ :
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/03/2013
Ασφαλώς ένα τραγικό γεγονός, και μάλιστα με θύματα νέα παιδιά, δεν είναι αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Επιβάλλεται όλοι να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στη μνήμη τους και να σεβαστούμε τον πόνο των γονιών τους. Η πολιτεία να σπεύσει, έστω με τα ελάχιστα, σε αρωγή προς τις οικογένειές τους.
Η τραγωδία "πάγωσε" την κοινωνία. Επιβεβαίωσε ότι η χώρα γυρνάει δεκαετίες πίσω, καθώς η θέρμανση ξαναγίνεται με τρόπους που θυμίζουν την αγροτική Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Τζάκια που σπέρνουν όμως την καπνομίχλη στις μεγαλουπόλεις. Και τώρα, μαγκάλια που μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.
Τα αυτονόητα όμως δεν φαίνεται να γίνονται κατανοητά από πολλούς τηλεαστέρες, οι οποίοι από τη θαλπωρή των στούντιο, από τα οχυρά της δοτής εξουσίας τους, κατάντησαν χθες να απευθύνουν κατηγορητήριο εναντίον των θυμάτων. Να ενοχοποιούν τους νεκρούς για τον θάνατό τους! Κατασκευάστηκε ειδικό κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο, αν είσαι νέος, έστω και μορφωμένος, είσαι απρόσεκτος και ρέπεις προς τη μέθη! Στο πρόσωπο των άτυχων νέων παιδιών προσβάλλουν ολόκληρη την κοινωνία, που μέσα από αντίξοες συνθήκες πασχίζει να μην ξεπαγιάσει -κοινωνικά και οικονομικά.
Συμπεριφέρονται, άραγε, οι τηλεαστέρες όπως η Μαρία Αντουανέττα; Είναι έτοιμοι να διερωτηθούν με αφέλεια γιατί ο λαός δεν τρώει παντεσπάνι αφού δεν έχει ψωμί; Το πιθανότερο είναι να μην έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλαζονείας τους, τα επίχειρα της "ορθοπεδικής" παρέμβασης με την οποία αντιμετωπίζουν την κοινωνική απόγνωση. Κι αυτή η άγνοια των τηλεαστέρων είναι πιο προβληματική από το ενδεχόμενο να συμπεριφέρονται ως στρατευμένα "παπαγαλάκια" του συστήματος.
Δεν ακούνε τον αυξανόμενο αχό της κοινωνίας; Δεν βλέπουν την απονομιμοποίηση της τηλεοπτικής εξουσίας; Μέρος κι αυτή του καταρρέοντος οικονομικού - πολιτικού συστήματος, θα πέσουν θύματα του πολιτικού αμοραλισμού με τον οποίο κανοναρχούν την κοινή γνώμη και υποβαστάζουν το μνημονιακό σύστημα εξουσίας.