Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΜΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ



11.5ΟΟ  ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ  ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;



Η στρατηγική και τα επόμενα «βήματα» που θα γίνουν άμεσα, έπειτα και από τη συλλογή 11.261 υπογραφών, στο πλαίσιο του αγώνα για τη «σωτηρία» του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και των Μονάδων Υγείας του Νομού μας, υπηρεσιών απαραίτητων για την ίδια τη ζωή του λαού της Πρέβεζας, ήταν τα κύρια θέματα στην ανοικτή σύσκεψη-συζήτηση, της Επιτροπής  Αγώνα για την Υγεία στο Εργατικό Κέντρο.
Στην πόλη μας μάλιστα, βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Άρτα, καθώς και εκεί τα προβλήματα στο κομμάτι αυτό, είναι τεράστια.



Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πρέβεζας, Στρατής Βουγέλλης, στην αρχική του τοποθέτηση, επισήμανε πως με βάση τις υπογραφές, πρέπει να γίνει εκτίμηση και προσδιορισμός της δράσης της Επιτροπής για την Υγεία, αλλά και των πολιτών της Πρέβεζας. Τόνισε ακόμη ότι γίνονται αποσπασματικές  κινητοποιήσεις για την Υγεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ ανέφερε πως οι υπογραφές από μόνες τους δεν μπορούν να ανατρέψουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης, την «εφιαλτική» για την Υγεία πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Βουγέλλης στάθηκε επίσης στις δυσμενείς εξελίξεις για το Νοσοκομείο, από το οποίο έφυγε ένας αναισθησιολόγος, παρέμεινε μόνο ένας επικουρικός ουρολόγος, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο παιδιατρικό τμήμα, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων.
Συνάμα, πρότεινε την οργάνωση κινητοποίησης στις 17 Απριλίου εντός του χώρου του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας, ώστε να πάρει παμπρεβεζάνικα χαρακτηριστικά ο αγώνας, να υπάρξει μπλακ-άουτ σε όλη την πόλη,  να ακουστεί δυνατά η φωνή των πολιτών.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο  προειδοποίησε ότι τμήματα του Νοσοκομείου ενδέχεται να  παύσουν να λειτουργούν. «Δεν μπορείς ούτε να αρρωστήσεις πλέον. Θα κατηγορηθείς... Θα κλείσει το Νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγέλλης, ο οποίος πρότεινε ακόμη ως μέσο αντίδρασης και επέμεινε σε αυτό, πως πρέπει να γίνει παρέμβαση γιατρών, υγειονομικού προσωπικού και πολιτών στη ΔΥΠΕ, εντός της εβδομάδας, ώστε να ενισχυθεί αμέσως  το Νοσοκομείο με γιατρούς, πολύ απλά επειδή τα προβλήματα λειτουργικότητας είναι μεγάλα.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας, Γιώργος Φραγκούλης, ο οποίος παρέστη, πρότεινε να έρθει ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας που λογικά θα είναι ομόφωνο, υπέρ της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου, ενώ επισήμανε πως πρέπει να γίνουν κινήσεις για να βγουν μπροστά όλοι οι φορείς του Νομού Πρέβεζας.                                                                                                           Ο  καρδιολόγος Νίκος Λιβιεράτος από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Πρέβεζας, τόνισε ότι  στη  Λευκάδα που εργάζεται τα προβλήματα του Νοσοκομείου  είναι κοινά και  εξίσου μεγάλα, καθώς  κινδυνεύει να  κλείσει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Πρόσθεσε πως το  νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας, που άρχισε να χωροθετείται, γίνεται χωρίς να υπάρχει υγειονομικός χάρτης.  Το   έχει αναλάβει ο Μπόμπολας,  ενώ έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως θα ήταν καλό παράλληλα με τον αγώνα για τη στελέχωση των Νοσοκομείων  να προτείνει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία τη δημιουργία  μεγάλου περιφερειακού Νοσοκομείου στο Άκτιο, καθώς κανείς υγειονομικός χάρτης, και με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες , όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορεί να περιέχει δύο Νοσοκομεία σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Η  παιδοψυχίατρος Καλλιόπη Μιχελάκου από το Κοινωνικό Ιατρείο  επισήμανε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και το γεγονός της απουσίας της Ψυχικής Υγείας από το νέο οργανόγραμμα του Γ.Ν. Πρέβεζας. Είπε επίσης πως πρέπει να εξεταστεί με προσοχή το θέμα των ανασφάλιστων. Τόνισε ότι με αποσπασματικά  μέτρα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της Υγείας, και χρειάζεται ένας επιστημονικά σχεδιασμένος  υγειονομικός χάρτης που θα  λαμβάνει  υπόψη τις ανάγκες του πληθυσμού. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση των μνημονίων.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΟΥΡΟΣ – ΖΑΛΟΓΓΟ» και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, Γιάννης Ρέντζος, πρότεινε να γίνει το Γ.Ν. Πρέβεζας, παράρτημα του Π.Ν. Ιωαννίνων, και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σύνδεσης των δύο Νοσοκομείων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας, Κοσμάς Κορωναίος εξήρε το έργο της Ειτροπής Αγώνα και συμφώνησε πως πρέπει τα αιτήματα να είναι ξεκάθαρα και να επιμένουν στο ζήτημα της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου. Πρόσθεσε επίσης πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.
Η εργαζόμενη στο Γ.Ν. Πρέβεζας, Αθανασία Ηλιοπούλου, τόνισε πως πλέον κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι γιατροί. «Κινδυνεύουν από τον ασθενή που θα έρχεται , δεν θα βρίσκει το φάρμακό του και  μοιραία  θα  ξεσπάει. Έχουν ξεκινήσει επίσης φασιστικού τύπου παρεμβάσεις, με βιντεοσκοπήσεις γιατρών. Συμφωνώ κι εγώ πως πρέπει πά ραυτα να γίνει η κινητοποίηση στη ΔΥΠΕ.                                                   Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι εδώ μέσα, πως ΕΜΕΙΣ θα αγωνιστούμε για την Υγεία»,  τόνισε  η κα Ηλιοπούλου.
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος και ο Δημήτρης Ντάγγας, εκ μέρους των εκπαιδευτικών.
Το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βαγγέλης Νάνος, ανέφερε πως πρέπει να φτάσει το ζήτημα σε όλα τα Κέντρα Υγείας και η κινητοποίηση στις 17 Απριλίου, να έχει παμπρεβεζάνικο  χαρακτήρα . «Να κλείσει η πόλη, να παραλύσουν όλα, να γίνει ποτάμι ανατροπής της Κυβέρνησης η κινητοποίηση αυτή και άλλες σε άλλες πόλεις. Πρέπει το κίνημα να  πετύχει  νίκες. Πανεργατικός-παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα για να ξεκουμπιστούν το ΔΝΤ,  η ΕΕ, η Τρόικα και η Κυβέρνηση. Εδώ κλείνουν σχολεία , και εφημερίδες γράφουν: ''επιστροφή στα χωράφια για τη νεολαία''», είπε ο κ. Νάνος.
Η  δημοτική υπάλληλος  Ευαγγελία Κατσάβαρου, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει «εκστρατεία» ενημέρωσης και στα χωριά, όπως στο Κανάλι, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας πρότεινε στην Επιτροπή να παρευρεθεί και να φέρει το ζήτημα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια του Νομού.
 Απο όλες  τις τοποθετήσεις  ξεκαθαρίστηκε ότι  ο αγώνας της επιτροπής και των κατοίκων της Πρέβεζας μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο , αλλά το ζήτημα της υγείας  δεν μπορεί να λυθεί  απο τη σημερινή κυβέρνηση- υπηρέτη της τρόικας και των καταστροφικών πολίτικών εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού.  Μέσα   απο τον αγώνα για τα  καθημερινά προβλήματα και  τις κινητοποιήσεις για  παροχή ολοκληρωμένης και δωρεάν υγείας,  αυτό θα το συνειδητοποιεί όλο και περισσότερος κόσμος.
Φώτο και  τμήματα  απο το ρεπορτάζ   του  wwwtpreveza.gr