Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ






                   
               

1.500.000 υπογραφές για το νερό
Σε κρίση πανικού βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., αφού ενάμισι εκατομμύριο πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την έκκληση για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό και η Κομισιόν προσπαθεί να τους αγνοήσει εμμένοντας στην πολιτική που επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στις χώρες του Νότου κατόπιν εντολής της τρόικας!
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού δεν περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με στόχο να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό θα έφτανε και μάλιστα θα ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 εκατομμύριο υπογραφές, αριθμός απαραίτητος, σύμφωνα με όσα ορίζει η θεσμοθετημένη διαδικασία, για να τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα.
Έτσι τώρα στόχο έχουν να καθυστερήσουν όσο μπορούν τη διαδικασία προκειμένου να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση το κεντρικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός
Σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., για να μπορέσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών να απευθύνει πρόσκληση προς την Κομισιόν και να προτείνει νομοθεσία για συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες, που θα προέρχονται από τουλάχιστον 7 από τα 27 κράτη - μέλη, και μάλιστα σε καθένα από τα 7 κράτη - μέλη απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφόντων.
Η πρόσκληση των Ευρωπαίων πολιτών να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό και να μην γίνει εμπόρευμα έχει φτάσει μέχρι σήμερα τις 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, ενώ το ελάχιστο όριο έχουν πιάσει 8 χώρες: Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Σλοβενία, ενώ κοντά βρίσκονται Ελλάδα και Ιταλία.
Στην Ελλάδα την έκκληση έχουν υπογράψει περίπου 11.560 πολίτες, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος, εάν υπολογίσουμε ότι δεν έχουμε κουλτούρα συμμετοχής σε διαδικτυακές πρωτοβουλίες και συλλογής υπογραφών μέσω Ιnternet.
Ιδού τι επισήμαναν στο «Π» η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Μη Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα (savegreekwater.org), που «τρέχει» την καμπάνια στη χώρα μας και βρίσκεται πίσω από σημαντικές ενημερωτικές εκστρατείες:
«Παρότι έχουμε στα χέρια μας την πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από τότε που θεσμοθετήθηκε αυτό το εργαλείο από την Ε.Ε., ολόκληρους μήνες πριν από τη λήξη της διορίας, και αυτή είναι για το νερό, τη μη εμπορευματοποίησή του και την προστασία του από λογικές “αγοράς”, όπως οι επαπειλούμενες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας, η Κομισιόν κλείνει αυτιά και μάτια και προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες του Νότου, που τέθηκαν ως όροι για τα πακέτα δανεισμού (Ν. 4046/2012)».
Η Μαρία Κανελλοπούλου μας υπογράμμισε ακόμα πως, παρότι ο επίτροπος Μπαρνιέ διατυμπανίζει την «ουδετερότητα» της Κομισιόν, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη όσον αφορά το εάν οι υπηρεσίες ύδρευσης θα είναι δημόσιες ή ιδιωτικές, «ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αποκάλυψε ότι οι σύμβουλοι του επιτρόπου για τις πολιτικές για τα ύδατα δεν είναι άλλοι από τα στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου»!
Τα μέλη του Save Greek Water επισημαίνουν ακόμα στο «Π» ότι «είναι απολύτως απαράδεκτο, με την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό, να προχωράνε οι διαδικασίες για την πώλησή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση σε ένα κρεσέντο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και μάλιστα οι διαδικασίες αυτές να γίνονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εκκρεμούν προσφυγές προς το ΣτΕ για τη μεταφορά των μετοχών των εταιρειών προς το περιβόητο Ταμείο».

Τι ζητούν οι πολίτες από την Κομισιόν
Το κείμενο της έκκλησης, που είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.right2water.eu/el, αναφέρει αναλυτικά:
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία της Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης. Προτείνουμε:
• Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
• Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
• Η Ε.Ε. να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση».
Επισημαίνεται ότι, βάσει της θεσμοθετημένης διαδικασίας, η Κομισιόν, μόλις λήξει και τυπικά η συλλογή υπογραφών, θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:
• Να συναντηθεί με τους διοργανωτές προκειμένου να τους εξηγήσει λεπτομερώς τα θέματα που θίγει η πρωτοβουλία τους.
• Οι διοργανωτές να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• Η Επιτροπή να απαντήσει επίσημα και να αναφέρει τις ενέργειες που θα προτείνει ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία πολιτών, εφόσον προτείνει ενέργειες, καθώς και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
• Η απάντηση αυτή, η οποία θα έχει μορφή ανακοίνωσης, θα εκδοθεί επίσημα από το σώμα των επιτρόπων και θα δημοσιευθεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.