Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ




 ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ  -ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑΠ

Το ΙΚΑΠ  Ιατρείο Κοινωνικής  Αλληλεγγύης Πρέβεζας  είναι από  τα πιο παλιά  μετά το Ρέθυμνο ,ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011  
ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΕ από συλλογικότητες  της πόλης. Στην αρχή κυρίως από την δημοτική  παράταξη (Δημόσιος Χώρος, που μας έδωσε και το  οίκημα που μας φιλοξένησε στην αρχή  και την  η Αγωνιστική Παρέμβαση που δεν είναι πια μαζί μας.  Τήν Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας. ΤΗΝ  Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό,  Τήν Περιβαλλοντική Εταιρεία.. Στηρίχτηκε από   Πολιτιστικούς  φορείς   όπως η (Ανθρώπολις).  Από Επιστημονικούς   φορείς  όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος,  ο Δικηγορικός Σύλλογος τώρα και   ο Ιατρικός σύλλογος.),  και το Εργατικού Κέντρο Πρέβεζας. Βέβαια από τους περισσότερους πολιτική ήταν η στήριξη και η κάλυψη παρά υλική.  .                                                                                      

 ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ  ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΜΕ

Αναφέρομαι στο ιστορικό για να σας δείξω ότι το Ι.Κ.Α.Π  είναι η απάντηση της κοινωνίας  στη οικ. κρίση και στα μνημόνια .  ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΜΕ όλους όσους βιώνουν, τον αποκλεισμό από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και φάρμακα,  αδιακρίτως αν είναι  Έλληνες οι  μετανάστες. ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ..  Αυτή  ήταν η αρχική μας πρόθεση.                                                                                                                                                    

 Στην πορεία  όμως με την ανεργία να εξαπλώνεται σε  όλα τα νοικοκυριά έχουμε και πολλούς ασφαλισμένους που μας χτυπούν την πόρτα για δωρεάν φάρμακα.. Αποφασίσαμε λοιπόν να δίνουμε και σε αυτούς ,αφού  σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η Πρεβεζα γνωρίζουμε την οικ κατάσταση  των περισσότερων.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Προσπαθούμε να υπάρχει σε καθημερινή βάση, τα πρωινά γραμματεία και τα απογεύματα  να λειτουργεί ένα από τα πέντε ιατρεία (παιδιατρικό, παθολογικό, καρδιολογικό, ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενηλίκων). Χωρίς πάντα να το καταφέρνουμε  . Παράδειγμα σήμερα μας λείπει  παθολόγος,                                                                                                                            Κατορθώσαμε να βρούμε  ένα ευπρεπή  χώρο 100 τμ  στον οποίο λειτουργεί και τo   κοινωνικό φαρμακείο με μεγάλη επιτυχία ,με φάρμακα που τα μαζεύουν εθελοντές απο προσφορές συμπολιτών μας ,απο κέντρα υγείας της περιοχής και απο φαρμακοποιούς. Η λειτουργία του κοινωνικού  ιατρείου υποστηρίζεται ακόμα  από ένα δίκτυο ειδικών ιατρών και  οδοντίατρων οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία τους.
 ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΖΗΤΗΣΑΜΕ βοήθεια και από το  Δήμο   ως λαικός  θεσμός ,που  παρ ολο που ήταν θετικός, δεν βοήθησε υλικά στην προσπάθεια μας. Υπάρχουν υποσχέσεις όμως για μια  μικρή μηνιαία χρηματοδότηση..

Λειτουργούμε με  αμεσο-δημοκρατικό τρόπο  με την μηνιαία συνέλευση  του ιατερείου ΙΚΑΠ,  και λύνουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.   
Έχουμε δει πάνω από 550 άτομα  και ενώ στην αρχή λειτουργούσαμε με μετανάστες  σήμερα οι Έλληνες που απευθύνονται σε μας είναι 43% με αυξητική τάση.
          Έχουμε  συνείδηση ότι νησίδες αλληλεγγύης που φτιάχνουμε θα σαρωθούν από την λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που κατεδαφίζει την δωρεάν υγεία , αν δεν συνδέσουμε τον αγώνα μας με την προστασία του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους, και τον αγώνα να μην κλείσει και να στελεχωθεί το τοπικό νοσοκομείο της Πρεβεζας. Γι αυτό είμαστε και στην επιτροπή αγώνα για την δημόσια υγεία.   ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΚΟ ΤΥΠΟΥ   πχ  Πατούλη και Αρχιεπισκοπής η του ΣΚΑΙ.  Είμαστε ένα κινηματικό Ιατρείο που συμμετέχει σε πολλές   κοινωνικές δράσεις ,οπως στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στην Πρεβεζα, στη προβολή ταινιών με κοινωνικά θεματα ,  στην οργάνωση κοινωνικών παιγνιδιών για τα παιδιά, βαζααρ αλληλεγγύης, κ.α Τις δράσεις μας αυτές τις προβάλουμε Στο blog μας  και στο face book  στη διεθυνση  http://koinonikoiatreioprevezas.wordpress.com/

 ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ  αντιμετωπίζουμε και την καχυποψία του κράτους, ,εφορίας καθώς και άλλων  δήθεν αρ. κόμματων που μας  σαμποτάρουν και μας κατηγορούν για μπαλώματα στον καπιταλισμό,  η και για κομματικό εγχείρημα .                                                  

Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό είναι  η επιτυχία ενός εγχειρήματος της αλληλεγγύης.  Εξαρτάται από εμας,  από την μαζικότητα του και την αποδοχή της κοινωνίας που έχουμε πετύχει. Καμία νομιμότητα δεν μπορεί να μας κλείσει όταν έχουμε μαζί μας την κοινωνία.  Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά κάναμε τον συλλογο φίλων του Κοιν. Ιατρείου  για να έχουμε  μια νομική μορφή ώστε να δεχόμαστε και προσφορές

Το κοινωνικό ιατρείο Πρέβεζας είναι μια οντότητα αλληλεγγύης, δημιούργημα της κρίσης, σκοπός μας  είναι να αυτοκαταργηθεί όταν εκλείψουν οι συνθήκες που το δημιούργησαν , όπως είναι η φτώχεια η ανεργία  και εξαθλίωση.                                                                              

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι   με την εμπειρία που έχει  αποκτηθεί  τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,  ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ  ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ  ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
                 
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.
 Καρδιολόγος   Νίκος Λιβιεράτος   εθελοντής του κοινωνικού ιατρειου Πρέβεζας