Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς



Αθήνα

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mεταφορά μαθητών απο τα χωριά του Σουλίου

            Η αυριανή μέρα, η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς που ξεκινά με τον καθιερωμένο αγιασμό, είναι μια μέρα ξεχωριστή για τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας του νομού μας. Είναι μια μέρα που ανήκει στην παιδεία, που ανήκει σε όσους και όσες εργάζονται για τη κοινωνική προκοπή, την προσπάθεια να γίνει ο νέος άνθρωπος καλύτερος, να χτίσει τη προσωπικότητά του, να αντιληφθεί καλύτερα το περιβάλλον του.

            Δυστυχώς αυτή τη προσπάθεια έρχεται να δυναμιτίσει η αδιάλλακτη πολιτική της κυβέρνησης των κ. Σαμαρά – Βενιζέλου, που συστηματικά εργάζονται για άλλους στόχους από τις ανάγκες της κοινωνίας και του λαού μας. Με πρόσχημα τις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της χώρας, έρχονται να διαλύσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, οικοδομώντας ένα «Νέο λύκειο”, σε μια “Νέα Ελλάδα” που θα διώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας με τις συνεχείς εξετάσεις και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για φροντιστήρια, ένα «νέο» λύκειο για τους λίγους και «εκλεκτούς».

            Την ίδια στιγμή διαλύει την τεχνική εκπαίδευση καταργώντας ειδικότητες εκπαιδευτικών και εξαναγκάζοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να αναζητήσουν σχολεία στους φίλους του κ. Υπουργού Παιδείας όπως είναι τα ΙΕΚ Ακμή, φυσικά με το αζημίωτο. Και δεν τους φτάνουν αυτά αλλά ισχυρίζονται πως θα φτιάξουν ένα «νέο» λύκειο και γενικότερα ένα «νέο» σχολείο με τον καθηγητή περιπλανώμενο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κακοπληρωμένο, υποταγμένο στα κελεύσματα της εξουσίας. Ένας τέτοιος εκπαιδευτικός που ονειρεύονται δεν είναι σε θέση να μάθει γράμματα στα παιδιά μας και βρίσκεται μακριά από τις παραδόσεις των δασκάλων του λαού μας.

            Να λοιπόν ποιος κλείνει τα σχολεία. Τα σχολεία δεν τα κλείνουν οι εκπαιδευτικοί που θέλουν με αξιοπρέπεια να μάθουν στα παιδιά μας γράμματα, τα κλείνουν αυτές οι πολιτικές. Τα κλείνει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αλλά υπάρχει διέξοδος.

Μέσα από τους αγώνες μας θα καταφέρουμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Όσο και να συκοφαντούν, όσο και να κατατρέχουν όσους και όσες αντιστέκονται, το όραμα για μια δωρεάν δημόσια 12ετή εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πραγματικό νέο λύκειο είναι ζωντανό. Το όραμα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια, που δεν τολμούν να ικανοποιήσουν θα γίνει πραγματικότητα με μια κυβέρνηση της αριστεράς. Όσους ταξικούς φραγμούς και να προσπαθήσουν να βάλουν στη παιδεία για τα παιδιά του λαού, πλησιάζει η στιγμή που θα πέσουν με πάταγο, για να περάσουν σαν μια εφιαλτική παρένθεση στη συνείδηση των πολιτών.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλούς αγώνες σε όλους και όλες που εμπλέκονται στο δύσκολο αγώνα στα σχολεία. Εύχομαι καλή δύναμη στους γονείς των μαθητών των λαϊκών οικογενειών που πάνω τους πέφτουν τα μεγαλύτερα βάρη. Εύχομαι καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς που αφού τους τσάκισαν οικονομικά τώρα πάνε να τους εξευτελίσουν. Εύχομαι τέλος, καλή δύναμη στους μαθητές και τις μαθήτριες μας, που ζουν κάτω από ζοφερές συνθήκες, αντί να χαίρονται την νιότη τους.


Η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο της τη νέα γενιά. Το μέλλον θα νικήσει το παρελθόν.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας κατέθεσε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2013 ερώτηση προς κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: “Εξαίρεση των πρώην εργαζομένων στις Κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις Πρέβεζας-Νάουσας-Πέλλας και Έβρου από τον συνυπολογισμό του χρόνου Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας στους πλασματικούς χρόνους του άρθ.4 του Ν.3996/2011.”
Οι πρώην εργαζόμενοι στις Κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις Πρέβεζας-Νάουσας-Πέλλας εντάχθηκαν στην Ειδική Επιδότηση Ανεργίας, άρθ.75 του Ν.3746/2009, καθότι πληρούσαν αυξημένες προϋποθέσεις. Οι πρώην εργαζόμενοι αυτοί έχουν πληρώσει οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους, με την έννοια, ότι απομειωνόνταν η επιδότηση που λάμβαναν.  Με βάση τον Ν.3996/2011 για όσους συνταξιοδοτηθούν από 01/01/2013, ο χρόνος της Ειδικής Επιδοματικής Ενίσχυσης θα θεωρείται πλασματικός, με αποτέλεσμα να παραταθεί ο εργάσιμος χρόνος που απαιτείται για σύνταξη κατά 4-5 χρόνια.
Επειδή, δεν είναι δυνατόν, η πολιτεία να εκδικείται, ανατρέποντας αναγνωρισμένα  δικαιώματα και παροχές, που ήδη έχουν χορηγηθεί με βάση της προϋπάρχουσες διατάξεις, ο κ. Υπουργός ερωτάται γιατό αγνοεί τις θετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και δεν δίνει λύση στην ομηρία των εργαζόμενων;        


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr