Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποτε στον Πλάτανο...




Ο αιωνόβιος πλάτανος στον ¨πλάτανο¨ όπως λέγαμε δεν υπάρχει πλέον όπως τον ξέραμε.Για όσους μεγαλώσαμε εκεί κόπηκε ένα κομμάτι απ΄την καρδιά μας...Το τι προκάλεσε την κοπή του δεν θα το μάθουμε ποτέ.Αυτά γίνονται πάντα νύχτα όπως και η κλεψιές στις οποίες είναι συνηθισμένοι...Τώρα για τις δικαιολογιες ¨περί νόσου των πλατάνων ¨και άλλες βλακείες αυτά ας τα πιστεψουν ,αν θέλουν,όσοι τους εξέλεξαν.Σύντομα θα έχουν, πολιτικά, την τύχη του Πλάτανου.Εν προκειμένω θα ξεβρωμίσει απο δαύτους και ο τόπος. Όσο για τις Υπηρεσίες που γνωμοδότησαν για την κατακρεούργηση και όχι για την αφαίρεση ενός σάπιου κλάδου, μη τολμήσουν να ζητήσουν τίποτα όταν αυριο θα τους καταργούν , όπως σωστά είπε ένας φίλος....
                                                                                  ΘΕΩΔΩΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ 

Η σελίδα των Γεωπόνων της Πρέβεζας στο Διαδίκτυο, με ειδήσεις, σχόλια και άρθρα που αφορούν τους γεωπόνους, τους αγρότες αλλά και την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Παραπληροφόρηση για το κλάδεμα του ιστορικού πλατάνου.

Μετά την κοπή του αιωνόβιου και σημείου αναφοράς για την πόλη της Πρέβεζας, πλατάνου στην Π. Τσαλδάρη δημοσιεύτηκαν διάφορα άρθρα που υποστηρίζουν ότι ήταν προσβεβλημένος από τη νεκρωτική ασθένεια του πλατάνου, δείχνοντας μάλιστα και φωτογραφίες με τα συμπτώματα. 
Πρόκειται περί ανακρίβειας γιατί τα συμπτώματα αυτά δεν αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά στη φυσιολογική φθορά του ξύλου ενός αιωνόβιου πλατάνου, που ως γνωστόν μπορεί να σχηματιστεί και ολόκληρη κοιλότητα στον κορμό αυτών των δέντρων χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην φυσιολογική τους κατάσταση. 
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα σε πλάτανους (ξήρανση βραχιόνων ή και δέντρων-δείτε σχετικά και εδώ) οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρική για καλλωπιστικά και Δ/νση Δασών για δασικά δέντρα. 
Τελευταία, παρατηρούμε να γίνεται από διάφορα συνεργεία – και με ιδιαίτερο ζήλο – υπερβολικό κλάδεμα ως και καρατόμηση δέντρων και θάμνων στο αστικό-περιαστικό περιβάλλον όπως και κατά μήκος των δρόμων. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ζήτηση σε καυσόξυλα και βιομάζα γενικότερα, εφιστούμε την προσοχή στους υπεύθυνους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη χρειαστεί να λογοδοτήσουν στους πολίτες της Πρέβεζας για αυτές τις επιλογές τους.