Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Κώστας Μπάρκας: Αντεργατική συμπεριφορά της Coca Cola προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους






Αθήνα, 26/11/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε στις 25 Νοεμβρίου 2013 Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: «Αντεργατική, απεργοσπαστική συμπεριφορά της Coca Cola προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους».

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποίηση για πάνω από 50 ημέρες, καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της Coca Cola 3E, η οποία στην προσπάθειά της να υλοποιήσει τον στόχο της για το κλείσιμο του εργοστασίου, εξαπολύει εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους. Το ρεπερτόριο της εταιρείας περιλαμβάνει, προσπάθεια ενεργοποίησης απεργοσπαστικού μηχανισμού, παρουσία security καθημερινά στον χώρο της απεργίας, κατάθεση αγωγής με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις κατά των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εργαζόμενων, μηνύσεις και αυτόφωρα για εργαζόμενους με κατασκευασμένες κατηγορίες, τρομοκράτηση τους με κάθε τρόπο και προσπάθεια  εξαγοράς  κάποιων εξ’ αυτών.
Στην μακρότατη λίστα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών εντάσσονται ακόμα και οι 33 απολύσεις υπαλλήλων της εταιρείας καθώς η επιλογή των προς απόλυση εργαζόμενων φαίνεται να πραγματοποιείται με κριτήριο την ένταξή τους ή μη στην κλαδική και επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ηθικής και δικαίου, πράγμα που καθιστά και τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές. Απώτερος στόχος της Coca-Cola 3E είναι η απαλλαγή της από την συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει με το συνδικάτο οδηγών βοηθών όπως και με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση που αφορά σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.


Είναι σαφές πλέον ότι η τακτική της Coca-Cola 3E είναι να καταστρατηγεί κάθε έννοια ηθικής και δικαίου απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και στο κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Υπουργός μεταξύ άλλων ερωτάται τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων εργαζομένων, που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην κινητοποίηση και την απεργία;

Η Coca-Cola 3E είναι μία ακόμη εταιρεία που προστίθεται στην μακρύτατη λίστα αυτών που επωφελούνται από τις μνημονικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους αλλά και την νομοθέτηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα πείνας από τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας, έχει καταφέρει να παράξει υπερκέρδη συμπιέζοντας τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Για την Coca-Cola 3E η οικονομική κρίση αποτελεί απλά ένα άλλοθι για την επίτευξη υψηλότερης κερδοφορίας.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr