Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ANOΙXTH ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ




ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΔΙΤ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ



 Ανοικτή σύσκεψη πραγματοποίησε χθες στο χώρο της πρώην Λαϊκής Αγοράς, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και έγινε ένας σχεδιασμός των δράσεων της Επιτροπής το επόμενο διάστημα
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, στο ΙΓΜΕ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Πρέβεζας, του Συλλόγου Γεωπόνων, του Κοινωνικού Ιατρείου, της ΠΕΤ-ΟΤΕ, των εργαζομένων στο «Ψυχαργώς», καθώς και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, Χρήστος Δημόπουλος.
Την αρχική εισήγηση στη σύσκεψη, έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, Στρατής Βουγέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως με τον προϋπολογισμό του 2014, το Νοσοκομείο δεν πρόκειται να καταφέρει να λειτουργήσει ορθώς, ούτε ένα εξάμηνο.
«Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κάνουν... πάρτι», τόνισε με νόημα ο κ. Βουγέλης, ο οποίος ανέφερε επίσης πως ο κλάδος των οδηγών του Νοσοκομείου βγαίνει σε διαθεσιμότητα και ίσως... «χαιρετίσουν» από τη στιγμή, που χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να γίνουν διασώστες του ΕΚΑΒ και δεν είναι βέβαιο πως θα είναι σε θέση να βρουν μια θέση εκεί. Αποκάλυψε επίσης πως νέο «κόλπο» της Κυβέρνησης είναι μέχρι η παραχώρηση των ίδιων των υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων οπως η  σίτιση ,  η καθαριότητα η μεταφορά σε ιδιώτες  με αποτελεσμα το νοσοκομείο Πρεβεζας να μετατρέπεται σε νοσοκομείο ΣΔΙΤ με κρατικά  όμως κεφάλαια.
Φαίνεται ότι υλοποιείται στην Υγεία απόλυτα το πλάνο της Task Force, κάτι που σημαίνει ότι τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Πρέβεζας θα μπουν στο «στόχαστρο», καθώς και οι δομές του ΕΟΠΠΥ (πρώην ΙΚΑ) που καταργούνται και βγάζουν σε διαθεσιμότητα 10.000 εργαζόμενους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα  συμφωνα με τι επιταγές της Τρόικα.  
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, ενώ στηλιτεύτηκε η απουσία των γιατρών, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν, σε μία εποχή που η Υγεία δέχεται «καθολική» επίθεση. Υπήρξαν μάλιστα και αιχμές περί συντεχνιακής λογικής του συγκεκριμένου κλάδου, την ώρα που όπως τονίστηκε δεν λαμβάνεται καν υπ' όψη η ιδιαίτερη μορφολογία της ελληνικής επαρχίας, στον όποιο σχεδιασμό. Μπήκε ακόμη το ζήτημα της συγκρουσιακής λογικής και του γενικού ξεσηκωμού, που πρέπει να προτάξει η Επιτροπή, καθώς η «επίθεση» στη δημόσια Υγεία, είναι και επίθεση στην Παιδεία, το μεροκάματο, την εργασία, την ασφάλιση. Τονίστηκε επίσης και το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζομένους, ώστε να εξασφαλιστεί η συσπείρωση της αντίδρασης σε κάθε κλάδο που θα πληγεί.
Ξεκαθαρίστηκε επίσης πως δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με εκείνους που υλοποιούν τις πολιτικές που υποβαθμίζουν το Νοσοκομείο και τις δομές Υγείας στην περιοχή μας. Επίσης  από ομιλητές τονίσθηκε η ανάγκη  η επιτροπή αγώνα να ανοιχθεί και να απευθυνθεί στους φοιτητές του ΤΕΙ και στους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΠΥ πρώην ΙΚΑ.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα αποφάσισαν τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου  της Επιτροπής, την προετοιμασία μιας εκδήλωσης στο Θεσπρωτικό (σε πρώτη φάση) και σε άλλα χωριά του Νομού Πρέβεζας με ταυτόχρονη προβολή του ντοκυμαντέρ SICKO, την έκδοση ενός κειμένου-ανακοίνωση, που θα μοιραστεί στους πολίτες της Πρέβεζας στις δράσεις που θα γίνουν, τη συμπαράσταση στην οικογένειά ενός συμπολίτη μας, που έφυγε από τη ζωή και τα νοσήλεια θα κληθούν να τα πληρώσουν άτομα της οικογένειάς του.
 Να γίνουν στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου στο χρονικό διάστημα 20-29 Δεκεμβρίου,  ώστε να προετοιμασθεί  ένα μεγάλο παμπρεβεζάνικο συλλαλητήριο.