Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ- ΛΟΥΡΟΣ - ΖΑΛΟΓΓΟ


 


Φίλες και φίλοι του "ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ"


Συνάντηση  την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 20:00, στα γραφεία του
ΤΕΕ, στην Λ. Ειρήνης απέναντι από τον ΟΤΕ με σκοπό την συνδιαμόρφωση της

ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Με την ευκαιρία της προετοιμασίας των δημοτικών εκλογών, επικοινωνούμε μαζί σας στη σημερινή φάση της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. Κρίσης που προέκυψε από τις καταστροφικές αντιλαϊκές και αντεθνικές μεθοδεύσεις των μνημονιακών πολιτικών και την ανάδυση (ή προώθηση) φασιστικών-νεοναζιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία και στην Πρέβεζα.
Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, που κυριάρχησαν, παραχωρώντας το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο χώρο και τις κοινωνικές υπηρεσίες στην ιδιωτική κερδοσκοπία-κερδοφορία, δημιούργησαν στην χώρα καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής ερήμωσης, μεγέθυναν την κοινωνική αδικία και εξανέμισαν κάθε προσδοκία για μια καλύτερη ζωή.
Υπεύθυνες για τη σημερινή απάνθρωπη κατάσταση είναι οι δικομματικές κυβερνήσεις και οι συνεργάτες τους, που συγκρότησαν ένα αντιδημοκρατικό πολιτικό δίκτυο θεμελιώνοντάς το σε ένα καλπονοθευτικό μονοκομματικό εκλογικό σύστημα, το οποίο τροφοδότησαν με την πελατειακή διαφθορά και με στόχευση την αναπαραγωγή της εξουσίας τους και τα οφέλη των δικτυωμένων πολιτικών και οικονομικών συνεργατών τους, στη χώρα και στην Πρέβεζα.
Θύμα αυτών των πολιτικών δράσεων υπήρξε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ταυτόχρονη εφαρμογή των μνημονίων και η εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οδήγησε την Τ.Α. σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό, αφυδάτωσε περισσότερο το θεσμό από τον ενεργό ρόλο του με συμμετοχή των πολιτών και ενίσχυσε παραπέρα την εξάρτησή της από την κεντρική εξουσία. Η πόλη δεν διανοείται πια να λειτουργεί σαν αυτοδιοικούμενη κοινότητα αφού γίνεται κατεχόμενο έδαφος, ενώ ο φασισμός καραδοκεί.
Η στέρηση πόρων που είχαν θεσμοθετηθεί για τους δήμους, πριν ακόμα εφαρμοσθεί το μνημόνιο, αλλά κυρίως και στην περίοδο του μνημονίου, και η αδυναμία να επινοηθούν οριζόντιες ανακουφιστικές κοινωνικές δράσεις, οδήγησε σε αδυναμία να επιτελέσουν αυτοί τις βασικές τους λειτουργίες. Τους μεταφέρθηκαν νέες αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ οι πόροι τους συρρικνώθηκαν απελπιστικά.
Ο στόχος ήταν διπλός: Να «μπαλώσει» η Τ.Α. τη δημοσιονομική «εξυγίανση» του Κράτους με μείωση μισθών των εργαζομένων, απολύσεις, διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ., και με παράδοση κερδοφόρων δημοτικών αρμοδιοτήτων στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, να πληρώσουν τη διαφορά οι δημότες είτε με αυξημένα τέλη, είτε με ελλιπείς υπηρεσίες, αλλά τελικά και με τα δύο ή και με την ίδια τους τη ζωή. Μια περίληψη όλων αυτών βλέπουμε εμείς οι Πρεβεζάνοι και στην κατάντια του νοσοκομείου.
Για να αντισταθεί στη στημένη αυτή μέγγενη, η δημοτική αρχή δεν πρέπει να παρακολουθεί αμήχανη τα γεγονότα και το έγκλημα που συντελείται από την κεντρική εξουσία σε βάρος της Τ.Α. και της περιφέρειας. Αντί αυτή να αρκεστεί σε ευχολόγια ή αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται, πρέπει να συμπαραταχθεί με τους δημότες και τους εργαζόμενους (παντού αλλά και στο Δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες) για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να διαμορφώσει διεκδικητικό πνεύμα και καθοδηγητικό κοινωνικό κίνημα με στόχο την προστασία των δημοτών και την εξασφάλιση των στοιχειωδών μέσων σε όλους.
Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πρότασης που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής, να πιστέψει στην δυναμική της διεκδίκησης και την αξία της κοινωνικής συνεργασίας, ώστε να απαγκιστρωθεί από τις κατακόρυφες πολιτικές και τις οριζόντιες σχέσεις, που έφεραν την κοινωνία της πόλης μας και της δημοτικής μας περιφέρειας στο σημερινό απαράδεκτο χάλι.
Σήμερα όλο και περισσότερο οι δημότες πρέπει να αισθανθούν ότι η ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών που επικράτησαν στην Πρέβεζα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της πορείας. Αυτή η ανατροπή πρέπει να εκφρασθεί καθαρά στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την τοπική αυτόδιοίκηση. Αποτελούν, άλλωστε, τη μοναδική μας θεσμοθετημένη τοπική πολιτική δυνατότητα.
Εμείς οι δημότες, που ζούμε καθημερινά την ένταση της αφόρητης κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για συνένωση δυνάμεων με στόχο την αλλαγή σελίδας στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Καταθέτουμε εδώ τους παρακάτω άξονες δράσης, που μπορούν να αποτελέσουν τα σημεία συνάντησης ενεργών δημοτών με παρουσία στα δημόσια πράγματα, συλλογικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων:
  • Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών δικαιωμάτων: τροφής, στέγης και περίθαλψης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημόσιου χώρου και μετακίνησης στην πόλη και στην ύπαιθρο, επικοινωνίας και πολιτισμού, νερού και φυσικού περιβάλλοντος, και κάλεσμα σε αγωνιστική συνεργασία φορέων και δημοτών για τη διεκδίκηση της καθολικότητας αυτών των δικαιωμάτων με κεντρικό πρόταγμα το δημόσιο νοσοκομείο. Διεκδικούμε τη ζωή.
  • Υπεράσπιση της δημοτικής περιουσίας και της διαφύλαξής της καθώς και του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος από την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτική καταστροφή και εκμετάλλευση, όποια και αν είναι τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το δημόσιο δημοτικό χώρο.
  • Σύναψη ενός τοπικού κοινωνικού συμφώνου ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της οικονομίας, με αναγνώριση των δικαιωμάτων και προστασία των μικρών επιχειρήσεων και εθελοντική ένταξή τους σε συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα προμηθευτών και καταναλωτών.
  • Επιδίωξη της επιχειρησιακά και κοινωνικά άριστης λειτουργίας της Δημοτικής Ύδρευσης, των Κοινωφελών Δημοτικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Ταμείου, της Αποκομιδής και Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ιδιαίτερα η τελευταία να γίνεται από νοικοκυριά και Δήμο με σεβασμό του άλλου, του περιβάλλοντος, του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας.
  • Απαίτηση στη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους με εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε να προηγείται της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων η μεταβίβαση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων με πρόταξη της πρόληψης, σε ό,τι αφορά την υγεία.
  • Συμπαράταξη υπέρ της οργάνωσης και της στήριξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης μαζί με τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες στην πόλη και την ύπαιθρο. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, με παράλληλη υποστήριξη της δράσης αυτοδιοικούμενων δομών για επικοινωνία, αλληλοβοήθεια, προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ζωής, με την αποτροπή των αποτελεσμάτων της ανομίας, της ανέχειας, της ανασφάλειας και κάθε μορφής αποκλεισμού.
  • Υποστήριξη δομών τέτοιων όπως το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό εστιατόριο, το κοινωνικό φροντιστήριο μαθημάτων και γλωσσών, των συλλογικών εστιάσεων, ιδιαίτερα σε σχολικούς και εργασιακούς χώρους, των κινημάτων παραγωγών για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, στο κέντρο της πόλης και σε άλλες συνοικίες και σε μονάδες συλλογικής εστίασης.
  • Αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών. Αντιπαράταξη στις νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.
  • Καταγγελία του υφισταμένου συστήματος εκλογής-προικοδότησης της δημοτικής αρχής, (στην οποία δωρίζονται τα 3/5 των εδρών για συγκρότηση τεχνητής πλειοψηφίας, πράγμα που αποκλείει κάθε έννοια αναλογικής λαϊκής εκπροσώπησης και κάθε ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής διαβούλευσης) και διεκδίκηση της αντικατάστασής του από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής της Τ.Α. και όχι μόνο.
Ήρθε η ώρα
  • Να σχεδιάσουμε την εφαρμογή τοπικού προγράμματος ανάπτυξης αξιοποιώντας τις δυνατότητες της περιοχής σε κηπευτικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με ικανοποίηση αιτημάτων για ενδεχόμενη ενεργειακή αναβάθμιση της δημοτικής περιφέρειας, προστασία του Αμβρακικού και προβολή του λιμένος, που θα διευκολύνουν την επιτόπια παραγωγή και μεταποίηση καθώς και τη μεταφορά.
  • Να προωθήσουμε την ισότιμη συμμετοχή ολόκληρης της δημοτικής περιφέρειας και των παρατημένων οικισμών της στα δημοτικά πράγματα με πρόγραμμα τακτικών συνεδριάσεων των δημοτικών οργάνων στους δημοτικούς χώρους των πρώην Δήμων Λούρου και Ζαλόγγου και άλλων πρώην κοινοτήτων.
  • Να προωθήσουμε συμμετοχικό μοντέλο λειτουργίας και ανασυγκρότησης του Δήμου, διαφανών διεργασιών και αμφίδρομων σχέσεων της δημοτικής αρχής με τους πολίτες σε αντίθεση με το δημαρχοκεντρικό – παραγοντικό μηχανισμό λειτουργίας των τελευταίων τετραετιών και την υφιστάμενη αντιδημοκρατική και αδιαφανή διαδικασία ψήφισης-έγκρισης-απόρριψης προϋπολογισμών, ισολογισμών και άλλων θεμάτων με αλαζονικό «ΝΑΙ-ΟΧΙ».
  • Να κάνουμε το δημόσιο χώρο της πόλης «κοινό σπιτικό» και το δημαρχείο «σπίτι του δημότη» και να προτείνουμε παροχή χώρων στους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους, στους δημόσιους λειτουργούς και τους λειτουργούς των ΜΜΕ (για την παρακολούθηση των διεργασιών και των συνεδριάσεων όλων των δημοτικών οργάνων) και δημοκρατική κοινωνική και πολιτική αναβάθμιση της δημοτικής ραδιοφωνίας.
Πιστεύουμε ότι η διεκδίκηση των παραπάνω διαμορφώνει μια αγωνιστική πρόταση -που μπορεί να συμπληρωθεί- για να αντισταθούμε στην εθνική και τοπική επίθεση κατάλυσης της Τ.Α. και τη διάδοση των φασιστικών ιδεωδών στη χώρα και στην Πρέβεζα, πόλη και ύπαιθρο, και να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετατροπή της Τ.Α. σε γραφειοκρατικό-δημαρχιακό μηχανισμό επανεκλογής και υποκατάστημα της κεντρικής διοίκησης.
Ας συγκροτήσουμε λοιπόν μέτωπο της Τ.Α., των εργατικών, επαγγελματικών και επιστημονικών σωματείων, των φορέων ανέργων και απολυμένων, των συνεταιρισμών, των συνελεύσεων των συνοικιών και των συνελεύσεων των πρώην κοινοτήτων, που θα αντισταθεί στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, θα συμβάλει στη δημοκρατική ανατροπή της σημερινής κατάστασης, θα αναζωογονήσει τη συλλογική ελπίδα για το αύριο.
Ας ξεκινήσουμε σήμερα με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτής, λαϊκής, δημοτικής συμμαχίας ανεξάρτητα από προσωπικές πολιτικές αφετηρίες, σταθερά προσανα-τολισμένης στη διεκδίκηση μιας πρότασης ζωής για το δήμο, την πόλη μας και την ύπαιθρο.
Ας καλέσουμε τώρα σε συστράτευση όλους τους δημότες. Από παθητικοί δέκτες να γίνουμε συνδημιουργοί της ζωής που μας αξίζει.