Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




Αγαπητοί συμπολίτες
Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης απευθυνόμαστε στους συνδημότες- συνδημότισσες σε μια πολύ δύσκολη φάση για το λαό και τη χώρα . Η σημερινή κατάσταση προέκυψε από τις καταστροφικές αντιλαϊκές και αντεθνικές μεθοδεύσεις των μνημονιακών πολιτικών. Αυτές δημιούργησαν στην χώρα καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής ερήμωσης, μεγέθυναν την κοινωνική αδικία εξανεμίζοντας  κάθε προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό αναδύθηκε ο μεγάλος κίνδυνος του φασισμού.
Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που κυριάρχησαν, οδηγούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στραγγαλίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, παραχωρώντας το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία και τις κοινωνικές υπηρεσίες στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Υπεύθυνες για τη σημερινή απάνθρωπη κατάσταση είναι οι δικομματικές κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα που αυτές τροφοδότησαν (με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και την πελατειακή διαφθορά) στοχεύοντας στην αναπαραγωγή της εξουσίας τους και τα οφέλη των πολιτικών και οικονομικών συνεργατών τους, στη χώρα και το δήμο.
Μεγάλο θύμα αυτών των πολιτικών είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική των μνημονίων παράλληλα με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οδήγησε την Τ.Α. σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό, αφυδάτωσε περισσότερο το θεσμό από τον ενεργό ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών και ενίσχυσε παραπέρα την εξάρτησή της από την κεντρική εξουσία.
Η στέρηση θεσμοθετημένων πόρων από τις κυβερνήσεις και πριν το μνημόνιο, αλλά κυρίως στην περίοδο του μνημονίου οδηγεί τους δήμους σε απόγνωση και αδυναμία να επιτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες. Με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» μεταφέρθηκαν εκατοντάδες αρμοδιότητες στους δήμους, ενώ οι πόροι συρρικνώθηκαν κατά 65% περίπου, οπότε οι δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν με νέες αυξημένες αρμοδιότητες με μειωμένους πόρους, λιγότερο προσωπικό και με απαξιωμένα μηχανικά μέσα ή σχεδόν αχρηστευμένα.
Ο στόχος τους είναι διπλός: Να συμβάλει η Τ.Α. τα μέγιστα στην δημοσιονομική «εξυγίανση» της κεντρικής κυβέρνησης με περιορισμό δαπανών (δηλαδή μείωση μισθών εργαζομένων, απολύσεις, διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.) και παράδοση κερδοφόρων δημοτικών αρμοδιοτήτων στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως δημοτική καθαριότητα κ.λπ. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, να πληρώσουν τη διαφορά οι δημότες είτε με αυξημένα τέλη είτε με ελλιπείς υπηρεσίες, αλλά τελικά και με τα δύο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πλειοψηφία των δημάρχων στην Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) αντί να στοιχηθούν με τις απαιτήσεις της κοινωνίας βάζουν πλάτη στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων. Στο ίδιο πνεύμα και η δημοτική αρχή στην πόλη μας παρακολουθεί αμήχανη τα γεγονότα και το συντελούμενο έγκλημα από την κεντρική εξουσία σε βάρος της Τ.Α. Όποια αντίδραση και αν υπάρχει, είναι προσχηματική και μόνο στα λόγια. Αντί να συμπαραταχθεί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο Δήμο για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, αρκείται σε ευχολόγια και αποφάσεις, που ποτέ δεν υλοποιούνται, χαϊδεύοντας απλά τα αυτιά των ψηφοφόρων.
Η τοπική δημοτική αρχή αντί να διαμορφώσει ένα διεκδικητικό κίνημα με στόχο την προστασία των δημοτών από τις υλοποιούμενες πολιτικές με στόχο την εξασφάλιση των στοιχειωδών μέσων σε όλους, δέχεται μοιρολατρικά την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Αντί ο δήμος Πρέβεζας να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πρότασης που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής, να πιστέψει στην δυναμική της διεκδίκησης και να απαγκιστρωθεί από τις καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών που έφεραν την κοινωνία της πόλης μας και της δημοτικής μας περιφέρειας στο σημερινό απαράδεκτο χάλι, αρκείται στην διαχείριση της μιζέριας.
Αντί να υπερασπιστεί και να αναβαθμίσει το δημοτικό περιβάλλον, ανέχθηκε και αδιαφόρησε για την συντελούμενη υποβάθμιση και καταπάτηση του δημόσιου χώρου με τη βοήθεια και την ανοχή και των άλλων κρατικών αρχών.
Σήμερα όλο και περισσότερο οι πολίτες νοιώθουν ότι η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της πορείας. Αυτή η ανατροπή πρέπει να εκφρασθεί καθαρά στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση της ερχόμενης άνοιξης.
Εμείς οι πολίτες, που ζούμε καθημερινά την ένταση αυτής της αφόρητης κοινωνικά και πολιτικά κατάστασης, παίρνουμε την πρωτοβουλία για πλατιά συνένωση δυνάμεων με στόχο την αλλαγή σελίδας στα δημοτικά πράγματα της πόλης και καταθέτουμε τους παρακάτω άξονες δράσης που μπορούν να αποτελέσουν τα σημεία συνάντησης δημοτικών παρατάξεων, συλλογικών φορέων, ενεργών πολιτών με παρουσία στα δημόσια πράγματα:

·                                 Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών: τροφής, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, νερού, φυσικού περιβάλλοντος, δημόσιου χώρου και καλούμε σε αγωνιστική συνεργασία φορείς και πολίτες για τη διεκδίκηση της καθολικότητάς τους.
·                                 Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών. Είμαστε αντίθετοι στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.
·                                 Υποστηρίζουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις για την διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων, τασσόμαστε υπέρ της οργάνωσης και της στήριξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης μαζί με τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες στην πόλη και την ύπαιθρο και αντιτασσόμαστε σε κάθε μορφή αποκλεισμού.
Πηγαίνοντας πιο πέρα τις κοινωνικές δομές του δήμου, στηρίζουμε την δημιουργία αυτόνομων αυτοδιοικούμενων δομών επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό για την προστασία σωματικής και ψυχικής υγείας, την προστασία από την φτώχεια και την ανασφάλεια.
·                                 Στηρίζουμε δομές όπως το κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φροντιστήριο μαθημάτων και γλωσσών, τις συλλογικές κουζίνες ιδιαίτερα στους σχολικούς χώρους, τα κινήματα παραγωγών για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Ενισχύουμε τα διεκδικητικά και αλληλέγγυα χαρακτηριστικά τους.
·                                 Υπερασπιζόμαστε τη δημοτική περιουσία και τη διαφύλαξή της καθώς και το φυσικό και αστικό περιβάλλον από την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτική καταστροφή, όποια και αν είναι τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το δημόσιο δημοτικό χώρο.
·                                 Απαιτούμε τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους με εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε να προηγείται της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων η μεταβίβαση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.
·                                 Επιδιώκουμε την επιχειρησιακά και κοινωνικά αποδοτική λειτουργία της Δημοτικής Ύδρευσης, των Κοινωφελών Δημοτικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Ταμείου, της Αποκομιδής και Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ιδιαίτερα η τελευταία να γίνεται από δημότες και Δήμο με σεβασμό του περιβάλλοντος, του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας.
·                                 Καταγγέλλουμε το υφιστάμενο σύστημα εκλογής-προικοδότησης της δημοτικής αρχής, στην οποία δωρίζονται τα 3/5 των εδρών για συγκρότηση τεχνητής πλειοψηφίας (πράγμα που αλλοιώνει κάθε έννοια αναλογικής εκπροσώπησης) και ζητούμε την αντικατάστασή του από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής της Τ.Α. και όχι μόνο.
·                                 Προωθούμε συλλογικό μοντέλο λειτουργίας του σε αντίθεση με το δημαρχοκεντρικό - παραγοντικό μηχανισμό λειτουργίας των τελευταίων τετραετιών και την υφιστάμενη αντιδημοκρατική και αδιαφανή διαδικασία ψήφισης-έγκρισης-απόρριψης των προϋπολογισμών και ισολογισμών με αλαζονικό «ΝΑΙ-ΟΧΙ».
·                                 Υποστηρίζοντας τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του Δήμου με κάθε επικοινωνιακή διαφάνεια, προτείνουμε : Τη δημιουργία συμμετοχικών θεσμών για ανάπτυξη ισότιμων και αμφίδρομων σχέσεων της δημοτικής αρχής με τους πολίτες (όπως οι λαϊκές συνοικιακές και κοινοτικές συνελεύσεις, η συμμετοχική κατάρτιση προϋπολογισμού και τα τοπικά δημοψηφίσματα) και την παροχή χώρων στους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους δημόσιους λειτουργούς και τους λειτουργούς των ΜΜΕ (για την παρακολούθηση των συνεδριάσεων όλων των δημοτικών οργάνων και των εξελισσόμενων διεργασιών) και τη συμμετοχή στη προσπάθεια αυτή της δημοτικής ραδιοφωνίας, με αναβάθμιση του ρόλου της και σύνδεση της με την κοινωνία .
·                                 Σχεδιάζουμε και διεκδικούμε την εφαρμογή τοπικού προγράμματος ανάπτυξης αξιοποιώντας της δυνατότητες της περιοχής σε κηπευτικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με διεκδίκηση αιτημάτων για ενδεχόμενη ενεργειακή αναβάθμιση της δημοτικής περιφέρειας, προστασία του Αμβρακικού και αξιοποίηση του λιμανιού , που θα διευκολύνουν την επιτόπια παραγωγή και μεταποίηση και τη μεταφορά.
·                                 Προωθούμε την ισότιμη συμμετοχή της ολόκληρης της δημοτικής περιφέρειας στα δημοτικά πράγματα και με πρόγραμμα τακτικών συνεδριάσεων των δημοτικών οργάνων στους δημοτικούς χώρους των πρώην Δήμων Λούρου και Ζαλόγγου και άλλων πρώην κοινοτήτων.
Πιστεύουμε ότι η διεκδίκηση των παραπάνω διαμορφώνουν ένα αγωνιστικό δημοτικό πρόγραμμα για να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη επίθεση κατάλυσης της Τ.Α. ως διακριτού πόλου στη λειτουργία του δημόσιου κοινωνικού χώρου και να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετατροπή της σε γραφειοκρατικό-δημαρχιακό μηχανισμό και υποκατάστημα της κεντρικής διοίκησης.
Συγκροτούμε μέτωπο της Τ.Α., των εργατικών σωματείων, των φορέων ανέργων και απολυμένων, των συνεταιρισμών, των συνελεύσεων των συνοικιών και των συνελεύσεων των πρώην κοινοτήτων, που θα αντισταθεί στην νεοφιλελεύθερη επίθεση και θα συμβάλλει στην δημοκρατική ανατροπή της σημερινής κατάστασης.
Ξεκινάμε σήμερα με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτής, λαϊκής, δημοτικής συμμαχίας ανεξάρτητα από προσωπικές πολιτικές αφετηρίες, σταθερά προσανατολισμένης στη διεκδίκηση μιας άλλης πρότασης ζωής για την πόλη μας και το δήμο. Μιας πρότασης που στοχεύει στην ικανοποίηση των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών απέναντι στην θεοποίηση του κέρδους και τον ατομισμό.


Η Διακήρυξη ψηφίστηκε απ ό την Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας  αφού συμπληρώθηκε από την παράταξη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ ΛΟΥΡΟΣ ΖΑΛΟΓΓΟ

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ