Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ερώτηση Προς τους κ.κ Υπουργούς: - Οικονομικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής



  


Στις 30-06-2014, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Ιδιωτικοποίηση 51.615τ.μ. στην Αμμουδιά Πρέβεζας, μέσω Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., με στόχο την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, παρά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς».
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διαθέτει πλέον νομιμοποίηση λόγω των πρόσφατων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη  πολιτική της,  βγάζοντας «στο σφυρί» τα ακίνητα του Δημοσίου και εκποιώντας παραλίες-φιλέτα της χώρας μας.
Ειδικότερα, η δικομματική κυβέρνηση μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. σκοπεύει να «θυσιάσει» την παραλία της Αμμουδιάς του Δήμου Πάργας έκτασης περίπου 52 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, στο βωμό της κατασκευής φαραωνικών τουριστικών εγκαταστάσεων, διαφημίζοντάς την  ως «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση». Για πρώτη φορά στην ιστορία, το φυσικό κεφάλαιο της χώρας, παραλίες και υγροβιότοποι, χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ΄ αυτά.
Η κινητοποίηση και η αγωνιστική παρέμβαση όλων των συμπολιτών μας, των επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και όλων των συλλογικοτήτων,  που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική, είναι αναγκαίες προκειμένου  να ματαιώσουμε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, να αποτρέψουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται  και να ανατρέψουμε τα μνημονιακά σχέδια, ανοίγοντας το δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους συμπολίτες μας και στη χώρα.



Ερώτηση
Προς τους κ.κ Υπουργούς:

- Οικονομικών
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: “Ιδιωτικοποίηση μέσω Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και με στόχο την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, 51.615 τ.μ στην Αμμουδιά Πρέβεζας, παρά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς”


Με απόφαση της μνημονιακής συγκυβέρνησης, μεταβιβάσθηκαν πρόσφατα στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για ιδιωτικοποίηση, 51.615 τ.μ. στην περιοχή Αμμουδιά του Δήμου Πάργας, του Νομού Πρέβεζας, όπου σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ταμείου υπάρχει η βούληση να γίνουν στο σημείο παραθεριστικές κατοικίες. Η έκταση η οποία προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, βρίσκεται σε μια σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή, στις εκβολές του Αχέροντα, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Πρεβέζης, πλαισιωμένη από μια εξαιρετική παραλία.

Η Αμμουδιά αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο, με μεγάλη ιστορική παράδοση και εξαιρετική περιβαλλοντική αξία. Η ευρύτερη περιοχή της Αμμουδιάς και γενικότερα το Δέλτα του Αχέροντα, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, συνολικής έκτασης 4.935 εκταρίων. Επίσης, οι εκβολές του Αχέροντα αποτελούν σημείο αναφοράς των υγρότοπων της Δυτικής Ελλάδας καθώς στις όχθες του συναντώνται πλήθος σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, προστατευμένες από διεθνείς συμβάσεις και υπό την προστασία της τοπικής δασικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το «πωλητήριο» στο site του ΤΑΙΠΕΔ, η γη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών. Προκαλεί εύλογες απορίες το πώς αυτή η ιδιωτικοποίηση είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προαναφέραμε, καθώς η έκταση αυτή είναι κείμενη στο Δέλτα του Αχέροντα. Παράλληλα, είναι απορίας άξιον το πώς μια τέτοια “επένδυση” θα συνδεθεί με την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Πάργας, ποια θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς και ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που προσδοκά να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή η περιοχή της Αμμουδιάς είναι μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ορόσημο για τους πολίτες της Πάργας, με την προστασία και την ήπια ανάδειξή του να αποτελεί κεντρικό στόχο και καθήκον για όλους.

Επειδή παρά τις διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών, τόσο τα «πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες», όσο και οι «θέσεις εργασίας» παραμένουν λόγια, ενώ αυτό που γίνεται πράξη είναι ψευδεπίγραφες «επενδύσεις» (δηλαδή βίλες πολυτελείας) που προωθούν τον τουρισμό «για λίγους», την αποικιοκρατικού τύπου παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση αιγιαλών και μαρίνων και την οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Με ποια λογική και με ποια συνταγματική νομιμότητα, εκποιείται η Αμμουδιά Πρέβεζας, σαφώς προστατευμένη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000;

2. Με ποια λογική και με ποια συνταγματική νομιμότητα, στερούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής την πρόσβαση σε ελεύθερο δημόσιο χώρο αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού;

3. Με ποια λογική και με ποια συνταγματική νομιμότητα, διακινδυνεύεται το Δέλτα του Αχέροντα, καθώς είναι προστατευόμενος βιότοπος, έκταση ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και απόλυτης προστασίας;

4. Πώς εξυπηρετούνται οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση αιγιαλών και μαρίνων, την οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή;

5. Ποια τα ανταλλάγματα που προσδοκά να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο;

6. Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να ανακληθεί αυτή η καταστροφική για την περιοχή, την τοπική αλλά και την εθνική μας οικονομία, το περιβάλλον και τους κατοίκους εκποίηση-ξεπούλημα;


Ο ερωτών Βουλευτής:

Μπάρκας Κώστας