Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ - Πρέβεζας Όχι στο κλείσιμο του Μουσείου Νικόπολης και του Αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης


Η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου παραμένοντας πιστή στην εφαρμογή των μνημονίων διαλύει καθημερινά την ελληνική κοινωνία και αποδιαρθρώνει τις δομές της χώρας. Μετά τη συστηματική διάλυση των δομών υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αποψίλωση των προνοιακών δομών στραγγαλίζει και το χώρο του πολιτισμού.
Η ΛΓ΄ εφορία αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι το μουσείο της Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης θα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού!  Ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  έχει καταθέσει ερώτηση και πρόκειται να κατατεθεί επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό πολιτισμού.
Την ίδια εποχή που η κυβέρνηση αναδεικνύει επικοινωνιακά την ανασκαφή της Αμφίπολης, την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση κλείνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και το αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, αδιαφορώντας στην ουσία για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, σε μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά από τα αντικοινωνικά μέτρα και ξεχνώντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν: επισκέψεις από σχολεία, στη βάση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του Μουσείου, εκδηλώσεις ανοιχτές στην κοινωνία με διάφορες θεματικές και συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά στο τουριστικό ρεύμα και στα δημόσια έσοδα.
Αντίθετα η κυβέρνηση έρχεται να πριμοδοτήσει την εικόνα διάλυσης και στο χώρο του πολιτισμού. Αρχαιολογικοί χώροι αφύλακτοι, μουσεία υποστελεχωμένα σε επιστημονικό προσωπικό και σε προσωπικό φύλαξης δημιουργούν μια εικόνα πλήρους αδιαφορίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Απαιτούμε άμεση πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού και όχι καταφυγή σε προσωρινές λύσεις. Απαιτούμε τη συνολική και σε βάθος αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πολιτισμού. Απαιτείται πλέον ένας νέος σχεδιασμός και προγραμματισμός, μια εκ βάθρων αλλαγή της πολιτικής για την αρχαία μας κληρονομιά με ενίσχυση της προστασίας, συντήρησης και φύλαξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των Μουσείων με παράλληλη ενίσχυση με πιστώσεις και ανθρώπινο δυναμικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μόνο έτσι η αρχαιολογική υπηρεσία θα καταφέρει να φέρει την πολιτιστική μας κληρονομιά κοντά στους πολίτες.
Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό.
Η πολιτική των μνημονίων βλάπτει σοβαρά και τον πολιτισμό.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Πρέβεζα 29-9-2014