Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Στη χώρα μας ουδέποτε οικοδομήθηκε ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προσανατολισμό του την προάσπιση της υγείας των πολιτών, ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος που απορρέει και από το συνταγματικό πλαίσιο. Επίσης ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης, που θα καθορίζει την στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών υγείας.
            Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την κρίση του συστήματος, εφαρμόζεται όλο πιο απροκάλυπτα και επιθετικά, η στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και των συγκυβερνήσεων που την υλοποιούν, για ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους, διαμόρφωσης συνθηκών επέκτασης του επιχειρηματικού τομέα, στο χώρο των υπηρεσιών και της ασφάλισης υγείας.
Ιδιαίτερα στην Πρέβεζα οι κάτοικοι της πόλης εδώ και χρόνια εκφράζουν την ανάγκη για ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και με εύκολη πρόσβαση σ' αυτό. Το αίτημα αυτό των κατοίκων εδώ και μια εικοσαετία προβάλλεται ως προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Το υπάρχον παλιό νοσοκομείο που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, είναι μικρής δυναμικότητας, συρρικνώνει, βαθμιαία, τις δομές της περίθαλψης που παρέχει  και λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό εξαγγέλθηκε πρόσφατα μέσω συνέντευξης τύπου στα Μ.Μ.Ε., από το βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Τσουμάνη, η ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην περιοχή μας. Η εξαγγελία αυτή, βέβαια, διόλου καθησυχάζει τους πολίτες της Πρέβεζας, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από 12.000 υπογραφές για την διάσωση του Νοσοκομείου, μιας και δεν συνοδεύεται από κανένα εχέγγυο υλοποίησής της. Ειδικότερα μέσω της εξαγγελίας δεν απαντώνται τα κρίσιμα ερωτήματα της ύπαρξης ολοκληρωμένης μελέτης για την ανέγερση του Νοσοκομείου και της πηγής χρηματοδότησής του και, βέβαια, δε μπορεί να αποσυνδεθεί από τις επικοινωνιακές ανάγκες μιας κυβέρνησης και ενός διαπλεκόμενου συστήματος, που βρίσκεται σε αποδρομή.
Σε κάθε περίπτωση και πέραν των οποιοδήποτε εξελίξεων, αναφορικά με την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην λειτουργία του υπάρχοντος Νοσηλευτικού Ιδρύματος και να στηριχθεί η λειτουργία του, η οποία είναι οριακή, τόσο από πλευράς  ανθρωπίνων πόρων (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοί του), όσο και από πλευράς υποδομών.
Για την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, ο τομέας της υγείας αποτελεί προτεραιότητά της και δεσμεύεται για την υλοποίηση ενός αναβαθμισμένου, δωρεάν και καθολικού συστήματος υγείας, όπου όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας, ιδεολογίας, τόπου κατοικίας, εργασιακής θέσης ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.

ΠΡΕΒΕΖΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ