Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στο Υπουργείο Πολιτισμού και για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πρέβεζας.



             
Το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου οργανισμού, που συρρικνώνει τις δομές, τις θέσεις υπαλλήλων και ευθύνης, προχώρησε χωρίς κανένα ενιαίο σύστημα κριτηρίου στις αναθέσεις/ τοποθετήσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και σε μετακινήσεις προσωπικού.
            Αυθαίρετα και μονομερώς με απόφαση Υπουργού, αποφασίστηκε και η μετακίνηση της Προϊσταμένης Διεύθυνσης της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,  κας Χριστίνας Μερκούρη, από τη Πρέβεζα στη Ζάκυνθο. Η μετακίνηση αυτή δεν αντιστοιχεί σε οριστική τοποθέτηση, αλλά σε προσωρινή και θα ακολουθήσει επόμενη Υπουργική απόφαση.
            Σύμφωνα ακόμα και με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4275/2014,  η τοποθέτηση προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες κατά το μεταβατικό διάστημα και μέχρι την τελική επιλογή με τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο, γίνεται  «με απόφαση του οικείου Υπουργού κατά προτεραιότητα από τους Προϊσταμένους που υπηρετούν στον οικείο φορέα και ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου του ίδιου επιπέδου κατόπιν επιλογής…».

   Αλήθεια,
-          εφόσον οι τοποθετήσεις είναι προσωρινές και η τοποθέτηση προϊσταμένων στη μεταβατική αυτή φάση, έπρεπε να γίνει κατά προτεραιότητα, από τους ήδη υπηρετούντες στη ίδια θέση ευθύνης, ποιος ο λόγος της δυσμενούς απόφασης, αν συνυπολογιστεί ότι η συγκεκριμένη Προϊσταμένη, υπηρετούσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 2010 και είχε επιλεγεί με κριτήρια, δηλαδή με βαθμολογία;
-          Γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν μερικούς μήνες, μέχρι την οριστική κρίση; Ποια είναι η σκοπιμότητα της αυθαίρετης, μονομερούς και δυσμενούς πράξης του Υπουργού και όσων τον συμβουλεύουν;
-          Από πού αντλούν την αίσθηση παντοδυναμίας και αδιαφορίας για το νομικό πλαίσιο που οι ίδιοι θεσμοθετούν;
-          Γιατί θεωρούν ότι νομιμοποιούνται να συμπεριφέρονται περιφρονητικά και με πρωτοφανή απαξία, απέναντι  στους εργαζόμενους και τα στελέχη της Διοίκησης, χωρίς ίχνος αναγνώρισης της προσφοράς και της προσωπικής ζωής;
-          Μήπως η εμπέδωση κλίματος ανασφάλειας και με ανομολόγητο στόχο την υποταγμένη και ελεγχόμενη διοικητική ιεραρχία, είναι αυτό που καθορίζει τη συμπεριφορά των οπαδών του   «μικρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού» κράτους;
             Είναι κοινή συνείδηση στην περιοχή μας, ότι η παρουσία της κας Μερκούρη στην Πρέβεζα, συνδέθηκε με μια αθόρυβη και σοβαρή δουλειά στην κατεύθυνση διαχείρισης των πόρων, ανάδειξης και αποκατάστασης των Μνημείων. Με τη σταθερή και αδιάλειπτη επιλογή της, στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων  στην κοινωνία και τα σχολεία, συνέβαλε στη  μορφωτική - παιδαγωγική τους λειτουργία.
             Η αιφνιδιαστική εκτός κριτηρίων και νομιμότητας μετακίνησή της, συνιστά πρόκληση και δίωξη και έτσι εκλαμβάνεται  από το μεγαλύτερο   μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Απαιτούμε την ανάκληση της αυθαίρετης και αυταρχικής απόφασης.

Αυτή η συγκυβέρνηση των μνημονίων, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής κατεδάφισης, όσο παραμένει, εκτός των άλλων, συνιστά κίνδυνο και για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


                                                                              Πρέβεζα 3 Νοεμβρίου 2014


                                                                     Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας