Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μια αναγκαία διευκρίνιση για το έργο της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                    Θέμα: Μια αναγκαία διευκρίνιση για το έργο της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

        Αμηχανία και αγωνία  έχει προκαλέσει στο μνημονιακό στρατόπεδο και τα προπαγανδιστικά έντυπα που το στηρίζουν, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, η νίκη του  ψηφοδελτίου  του ΣΥΡΙΖΑ,  με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου στην Αττική.  Και αυτό γιατί, ξέρουν καλά, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πρόκριμα για την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το μνημονιακό πολιτικό και  μιντιακό κατεστημένο έχει θορυβηθεί για τα καλά.
       Και αυτό γιατί η Περιφέρεια Αττικής γύρισε σελίδα. Πέρασε στην εποχή της διαφάνειας και της συλλογικότητας.  Η δράση της, η οποία μεταφράζεται σε κάποια πρώτα μεν, ενδεικτικά δε βήματα, αποδεικνύει έμπρακτα τη διαφορετική της φιλοσοφία. Αυτή ακριβώς που την  διαφοροποιεί ριζικά από το παρελθόν και την πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές λιτότητας. Στόχος της είναι η ανάδειξη του άξονα της Κοινωνικής Πολιτικής ως κρίσιμου εργαλείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Περιφέρεια Αττικής. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, προέβλεψε τον εξαπλασιασμό των δαπανών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από περίπου 2 εκ έφτασε στα 13 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν με τη κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης και επανένταξης αστέγων, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, στήριξης κακοποιημένων γυναικών, σίτισης απόρων, παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
       Πιο συγκεκριμένα, επειδή σήμερα κανείς πολίτης δε μπορεί να στερείται του βασικού κοινωνικού αγαθού που είναι  το ηλεκτρικό ρεύμα, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε έχοντας συναίσθηση  της κοινωνικής της ευθύνης στο πρόγραμμα « Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους». Αναλαμβάνει έτσι άμεσα τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού. Το πρόγραμμα ξεκινάει τούτη την περίοδο, παραμονές εορτών, έτσι ώστε να μη μείνει ούτε ένα νοικοκυριό στο σκοτάδι αυτές τις γιορτινές μέρες. Το πρόγραμμα θα διασυνδεθεί με τους Δήμους και άλλους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη  διεισδυτικότητα, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
        Απέναντι στο εμπεριστατωμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό πρόγραμμα  «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» της νέας περιφερειακής αρχής, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, τη Δευτέρα σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, εξέφρασε την ειρωνεία του, ψελλίζοντας «ένα ευρώ την ημέρα». Ακολούθησε την Πέμπτη στην Πρέβεζα, πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας, η οποία χρησιμοποίησε φράσεις εντυπωσιασμού για να δυσφημίσει τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
      Σχετικά με τον Υπουργό Εσωτερικών, πρέπει να τονιστεί  ότι δε μπήκε στο κόπο να ασχοληθεί με την ουσία του ζητήματος. Δεν είπε λέξη για την ταμπακιέρα. Για το γεγονός δηλαδή ότι το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους»,  για το οποίο η νέα περιφερειακή αρχή έχει εντάξει κονδύλι ύψους 2,5 εκατ. Ευρώ στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό που κατέθεσε το φθινόπωρο, θα ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που έχει πλήξει η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης στην οποία είναι μέλος.
     Καλό θα ήταν για το τόπο μας, αν ο Υπουργός Εσωτερικών δεν επιδίδονταν σε στείρα αντιπολίτευση και μας ρωτούσε για να μάθει τα στοιχειώδη. Δηλαδή πόσο στοιχίζει το ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες. Θα μάθαινε τότε ότι για τις απολύτως βασικές ανάγκες της, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 33 κιλοβατώρες το μήνα, που, σύμφωνα με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κοστίζει περίπου (μέση εκτίμηση) 15 ευρώ (300 χ  0,48) - αν επίσης υπολογίσουμε και μέρος άλλων χρεώσεων, το ποσό φτάνει περίπου στα 30 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα 360 ευρώ αντιστοιχούν στις βασικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας το  χρόνο. Και εν πάση περιπτώσει, αν ο υπουργός θεωρεί ασήμαντο το ποσό, γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, δεν το χορηγούσε;
    Το μήνυμα που εκπέμπει η Περιφέρεια Αττικής είναι σαφές: είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η Περιφέρεια Αττικής θα επιτελέσει το έργο της. Προς όφελος των πολιτών. Αφήνοντας πίσω τη φαυλότητα του χθες και  τη διαφθορά του παρελθόντος. Μακριά από τα στεγανά, την αδιαφάνεια και τα κλειστά κυκλώματα  που επιδίδονταν σε παιχνίδια εξουσίας, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από πρακτικές κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, οι οποίες εκθέτουν όσους παρεμβαίνουν στο δημόσιο βίο καθώς και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
     Η ουσία, πάντως, είναι ότι η νέα περιφερειακή αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες και ενεργεί έτσι ώστε η Περιφέρεια Αττικής να λειτουργεί ως ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση. Την κρίση, ακριβώς, που τροφοδοτεί η πολιτική της συγκυβέρνησης. Ευτυχώς, οι πολίτες διαθέτουν πολιτικό ένστικτο και  κρίνουν.

Οφείλουμε να προσθέσουμε στο κλείσιμο αυτού του σχολίου μας ότι το πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους» δεν είναι το πρόγραμμα της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να υλοποιήσει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου προκειμένου να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα στις συνθήκες της συγκυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου. Το ελάχιστο κοστολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς – που έχει κατηγορηθεί και ως «τάξιμο» – αφορά δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, έως την ποσότητα των 300 Kwh το μήνα ανά οικογένεια. Και είναι ένα πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει πίσω.