Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ψίχουλα ή κωλοτούμπα

Του Δημήτρη Παπαδήμου 
Αυγή 18/2/2015

Σύσσωμα και συλλήβδην τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το ΚΚΕ, συναγωνίζονται ποιο θα προφητεύσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τις εξαγγελίες της. Στην προσπάθειά τους αυτή, ορισμένοι ισχυρίζονται πως προχώρησε ήδη, ή θα προχωρήσει, σε «κωλοτούμπα», ή κυβίστηση επί το αρχαιοπρεπέστερον. Άλλοι θεωρούν ότι οι εξαγγελίες δεν είναι παρά «ψίχουλα» και πως δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλοι, τέλος, καταφέρνουν και ισχυρίζονται και τα δύο!
Θα επιχειρήσω παρακάτω μια σταχυολόγηση των πρώτων εξαγγελιών των υπουργών της κυβέρνησης, πριν ακόμη περάσουν παρά λίγες ημέρες από την ορκωμοσία τους και θα αναρωτηθώ πώς χαρακτηρίζεται καθεμιά απ' αυτές.
* Επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και άλλων απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Συντονισμένες ενέργειες για τον εξονυχιστικό έλεγχο των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ και είσπραξη των φόρων που θα βεβαιωθούν - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Κατάργηση της ασυλίας των μηχανισμών λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, τσιγάρων - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Μείωση και πώληση του στόλου των υπερπολυτελών αυτοκινήτων των κυβερνητικών στελεχών - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Εξοικονόμηση των υπέρογκων δαπανών της Δημόσιας Διοίκησης σε ειδικούς συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους (κοινώς ημετέρους) - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Ενίσχυση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Απόσυρση των κλουβών της ΕΛ.ΑΣ. από το κέντρο της Αθήνας - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του μέσω αυτού του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της σύστασης ειδικού υπουργείου - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
* Επαναλειτουργία της ΕΡΤ από μηδενική βάση - ψίχουλα ή κωλοτούμπα;
Θα μπορούσα να καταγράψω ακόμη δεκάδες εξαγγελίες, βάζοντας το ίδιο ερώτημα, στο οποίο η απάντηση είναι προφανής ούτε ψίχουλα, ούτε κωλοτούμπα. Δεν θα το κάνω για λόγους οικονομίας του άρθρου. Θα τονίσω μόνο την κατηγορηματική δήλωση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού ότι το Μνημόνιο και η τρόικα καταργήθηκαν οριστικά. Καταργήθηκαν δηλαδή οι διατάξεις που ανατροφοδοτούσαν τη συνεχιζόμενη κρίση (Μνημόνιο), καθώς και ο ελεγκτικός μηχανισμός που καταργούσε την εθνική μας ανεξαρτησία (τρόικα). Το λιγότερο που θα απαιτούσε η κοινή λογική από τα κόμματα αυτά θα ήταν να περιμένουν τις εξελίξεις πριν αρχίσουν τις «μετά Χριστόν προφητείες»... Και πολύ περισσότερο να συνταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τα ιερατεία του νεοφιλελευθερισμού της Ε.Ε. Πράγμα το οποίο έχει αντιληφθεί και μεγάλος αριθμός των δικών τους ψηφοφόρων, που εγκρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης (πρόσφατες δημοσκοπήσεις Public Issue, Metron Analysis, Alco, GPO) και κατεβαίνουν στις πλατείες σε δυναμική συμπαράσταση. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε!
Και κλείνω με την επωδό του διευθυντή του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη στις εκπομπές του: «Τι δεν καταλαβαίνεις;»!