Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ Τ/Σ MEGA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ, Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΚΑΙ Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ



Θα υπάρχει ενημέρωση όλων των εταίρων στο πλαίσιο του Eurogroup σχετικά με τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί,  με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες είχε στείλει ο κ. Βαρουφάκης και εγκρίθηκαν από το προηγούμενο Eurogroup. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προβλέπεται να συζητηθούν και να παρουσιαστούν από την ελληνική πλευρά -οι οποίες, προφανώς, θα τρέχουν παράλληλα- είναι μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και ακριβώς γι αυτό το λόγο προχωράνε.
Σχετικά με τις 100 δόσεις η ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, πρώτα από όλα, και με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, καταθέτει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει δημοσιονομικό όφελος, επομένως δεν μπορεί να κολλήσει για οποιονδήποτε λόγο με βάση την απόφαση του Eurogroup - εκτός αν τεθεί ζήτημα για δημοσιονομικό όφελος,  κάτι το οποίο είναι παράλογο, κατά την άποψή μας. Επομένως, από αυτή την άποψη θα παρουσιαστούν όλα αυτά τα ζητήματα και στο, Eurogroup έτσι ώστε να έχουν γνώση οι εταίροι. Το νομοσχέδιο, όπως σας είπε η κ. Βαλαβάνη, θα κατατεθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Ενημέρωση, μπορεί να υπάρχει, δεν το θεωρώ κακό. Νομίζω κανείς δεν το θεωρεί κακό. Κακό θα ήταν, να έρχεται κάποιος από το εξωτερικό, όπως γίνονταν σε όλο το προηγούμενο διάστημα και να σου υπαγορεύει, τι θα νομοθετήσεις και τι δεν θα νομοθετήσεις.

Για τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τη τρόικα:
Σημασία έχει η ουσία και η ουσία είναι ότι η τρόικα, με τον τρόπο που την ξέραμε, ως μια αποστολή τεχνικών κλιμακίων, η οποία έρχεται, μιλάει με υπουργούς, επιβάλλει πολιτικές, δεν υπάρχει  καμία άφιξη, καμία επίσκεψη και κανένα σχέδιο για έλευση της τρόικας. Σε επίπεδο συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Για τη συνέντευξη τύπου της κ. Κωνσταντοπούλου
Η κ. Κωνσταντοπούλου, η Πρόεδρος της Βουλής, χθες έδωσε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, σε σχέση με τη λειτουργία της Βουλής. Μέσα σε όλα αυτά που είπε, έκανε δηλώσεις για την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή, για  την αναβάθμιση των λειτουργιών του Κοινοβουλίου, για τη δημοσιότητα των διαδικασιών της Βουλής, σε σχέση ταυτόχρονα και με τον περιορισμό πολλών προνομίων, τα οποία λειτουργούν εν τέλει με τρόπο καταχρηστικό, από τους ίδιους τους βουλευτές. Επομένως, όλα αυτά κινούνται σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση. Στο συγκεκριμένο που με ρωτάτε, αυτό που είπε είναι, ότι θα γίνει έλεγχος - δεν είπε ότι είναι άκυρες - εάν υπάρχουν ζητήματα ακυρότητας αυτών των αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι το νομοθετικό και το κυβερνητικό έργο. Για την κυβέρνηση, οι νόμοι αυτοί που πρέπει να ακυρωθούν, θα ακυρωθούν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας νόμους, που ήδη υπάρχουν, με άλλους νόμους. Και η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία θα επιτελέσει αυτό το έργο σε σχέση με την ακύρωση νόμων.
 Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ήδη, ένα θεσμικό ρόλο πολύ συγκεκριμένο και ακριβώς μέσα από αυτό το θεσμικό της ρόλο προβαίνει σε αυτή την κίνηση. Η όλη κίνηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η συνέντευξη που έδωσε χθες, κατά την άποψή μας, κινείται σε μια θετική κατεύθυνση για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, όλα αυτά τα οποία σας είπα πριν. 




Σχετικά με το υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Δίωξης Αλλοδαπών:
 Το συγκεκριμένο έγγραφο, είναι υπηρεσιακό από την Υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο υποστράτηγος, ο οποίος εξέδωσε την εντολή, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και κανέναν από την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.
Ο κ. Πανούσης διένειμε μία σειρά από έγγραφα υπηρεσιακά, τα οποία υπήρχαν στη διάθεσή του, στο πλαίσιο μίας καλύτερης ενημέρωσης. Ειδικά, για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι η παράγραφος 3 του συγκεκριμένου ενημερωτικού υπηρεσιακού εγγράφου, ο κ. Πανούσης, η κα Χριστοδουλοπούλου και η κυβέρνηση έχουν διαψεύσει από την πρώτη στιγμή ότι υπήρξε η οποιαδήποτε παραίνεση προς την πλευρά του συγκεκριμένου υποστράτηγου. Το θέμα, το οποίο προέκυψε, κατά την άποψή μας, είναι ένα μείζον θέμα. Είναι ένα μείζον θέμα, το οποίο προέκυψε μόνο και μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα και θέματα, κατά έναν τρόπο, ο οποίος είναι εξαιρετικά αδόκιμος. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, ένα θέμα εκ του μη όντος με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα, χωρίς να ρωτήσει τον οποιονδήποτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αυτό δημιούργησε μία κατάσταση, την οποία εκμεταλλεύτηκε με τρόπο άριστα οργανωμένο – και αυτό δημιουργεί απορίες στην κυβέρνηση – η αξιωματική αντιπολίτευση. Να σας θυμίσω την άμεση αντίδραση του κ. Σαμαρά μετά τη δημοσίευση αυτού του εγγράφου από τηλεοπτικό σταθμό, και την σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση μιας ανακοίνωσης μιάμισης περίπου σελίδας, από το Σωματείο των Συνοριοφυλάκων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει την παραμικρή εντολή σε σχέση με αυτό το ζήτημα και αυτό που, πραγματικά, μας προκαλεί απορία είναι εν τέλει, ποιος – σύμφωνα με αυτούς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έδωσαν αυτή την εντολή – έχει την αίσθηση ότι αποφασίζει, με ποιον τρόπο και ποιο χρόνο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Η ΝΔ, προσπάθησε να πατήσει σε ένα θέμα, το οποίο δεν υφίσταται. Επιλέγει να ανοίξει αυτό το ζήτημα με τρόπο, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για λόγους που έχουν να κάνουν ενδεχομένως, με τη σημερινή ημέρα και με την Κ.Ο. της ΝΔ: «Να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο», αυτό προσπαθεί να κάνει η ΝΔ, βλέποντας τη μεγάλη απήχηση που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία «βαλβίδα αποσυμπίεσης» ενδεχομένως και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της, που συνεδριάζει σήμερα.
Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μέσα στην Αστυνομία σε μία περίοδο, πραγματικά, που καθένας, ενδεχομένως, να μπορεί να εκμεταλλευτεί διάφορες καταστάσεις. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν είναι δυνατόν το απόγευμα της μίας μέρας να βγαίνει μία εντολή που αποτελεί νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Μάλιστα σε κάποια δελτία ειδήσεων και ο κ. Σαμαράς  στην ουσία ισχυρίστηκαν ότι από το επόμενο πρωί υπάρχει εντολή ανοίγματος όλων των συνόρων και κλεισίματος χωρίς σχέδιο όλων των Κέντρων Κράτησης, κάτι το οποίο δεν προέβλεπε, ούτε καν από αυτό το άκυρο έγγραφο. Σε ζητήματα σοβαρά μεταναστευτικής πολιτικής, οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι υπουργοί και η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης.
Η κα Χριστοδουλοπούλου είναι η υπεύθυνη υπουργός, η οποία θα φέρει, όταν επιλέξει και με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει, τα ζητήματα αυτά της μεταναστευτικής πολιτικής, και όχι όταν το επιλέξει ο υποστράτηγος.

Σχετικά με Αμυγδαλέζα:
 Πριν από μία – δύο εβδομάδες, όλα τα τηλεοπτικά δελτία και πολύ καλά έκαναν, ασχολούνταν με την Αμυγδαλέζα. Πολύ καλά έκαναν και μεγάλη μας χαρά, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ενδιαφέρει ως κοινωνία. Είναι ένα ‘αγκάθι’ στον πολιτισμό της χώρας μας και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου στοιβάζονται ανήλικα παιδιά, έγγυες γυναίκες, άνθρωποι που έχουν υποστεί βασανιστήρια.
Για να υπάρξει μία αποσυμφόρηση αφήνονται καθημερινά σύμφωνα με τον νόμο 10-15-20 άτομα από την Αμυγδαλέζα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τα αρμόδια υπουργεία έκαναν αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Να βρίσκουν και να χρησιμοποιήσουν κονδύλια, τα οποία είναι αχρησιμοποίητα και λιμνάζουν έτσι ώστε να φτιαχτούν αυτές επιτέλους οι δομές, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ‘πατήσει καμία μπανανόφλουδα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, άλλωστε αυτό δεν το κάναμε ούτε όταν ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν το κάναμε ούτε στην προεκλογική περίοδο, δεν θα το κάνουμε και τώρα, πολύ περισσότερο που είμαστε κυβέρνηση. Δεν θα μπούμε σε μία διαδικασία ξενοφοβίας, αντανακλαστικών μίσους και διαχωρισμού των ανθρώπων.
Ότι κάνουμε, θα το κάνουμε με πλήρη γνώση του ποια είναι η κατάσταση στην Αθήνα. Τη γνωρίζουμε όλοι μας πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά να είστε σίγουροι, δεν θα αφήσουμε να πρυτανεύσουν τα μηνύματα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, με τον τρόπο με τον οποίο ξαναπροσπαθούν να μπουν στην ατζέντα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές οι ιδέες έχασαν στις 25 του Γενάρη. Αυτές οι ιδέες θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Υπάρχει κινητοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε κανείς από αυτούς τους ανθρώπους να μην μένει στον δρόμο.
Αυτό που μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε και να διασφαλίσουμε είναι αυτό ακριβώς που έχει ειπωθεί από τα αρμόδια χείλη στο υπουργείο Οικονομικών, ότι όποτε υπάρχει χρηματοδοτική υποχρέωση της χώρας , είτε αυτή έχει να κάνει με λήξεις  εντόκων γραμματίων, είτε με δάνεια –ομόλογα τα οποία λήγουν σε σχέση με το ΔΝΤ ή με την ΕΚΤ το καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντοτε σε να θέση αποπληρώνει αυτές τις οφειλές. Το ίδιο προφανώς ισχύει  και σε πολύ μεγαλύτερο και δεσμευτικό βαθμό και για το εσωτερικό της χώρας, σε σχέση με τις οφειλές του Δημοσίου.
Να είναι σίγουροι όλοι οι φορολογούμενοι, όλοι οι δικαιούχοι ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση εκπονεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση,  την οποία κληρονόμησε. Ο κ. Χαρδούβελης σ’ αυτό το στούντιο, το Σαββατοκύριακο, είχε πει αν δεν κάνω λάθος ότι «ξέραμε για τον Μάρτιο, υπάρχει ένα ταμειακό έλλειμμα γύρω στα 4,5 δις ευρώ». Δεν Δημιουργήθηκε στις 26 του Γενάρη αυτό το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Υπήρχε και στις 24 του Γενάρη, υπήρχε και το Δεκέμβρη. Όλοι το γνωρίζαμε. Επομένως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση για την οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία  κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για να διασφαλίσουν την ομαλή ροή των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας.
Μας έλεγαν για ένα “success story”, ότι κληρονομήσαμε μια επιτυχημένη οικονομία που είχε πατήσει στα πόδια της. Την ψάχνουμε αυτή την οικονομία.

Δεν υπάρχει πρόβλημα, σε σχέση με το χρηματοδοτικό. Το θέμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι τα ζητήματα – αυτό που είπαμε και πριν – της καθημερινότητας. Είναι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική κρίση, είναι το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γι’ αυτό και φέρνουμε νομοσχέδιο, είναι το πρόβλημα με τα εργασιακά, γι’ αυτό θα έρθει νομοσχέδιο μέσα στο Μάρτη. Ταυτόχρονα παίρνουμε πρωτοβουλία – το γνωρίζετε – και θα κατατεθεί, από το αρμόδιο υπουργείο το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.