Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ- ΛΑΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΡΑΠΟ

 

«Τα 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι»


22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι αλλά και δεκάδες ακόμη προβληματισμοί για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, διατυπώθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Λάσκου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Πρέβεζα.
Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, βρέθηκαν στην Οικία Αθανασιάδη για να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τον Πρεβεζάνο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Χρήστο Λάσκο, οι οποίοι μίλησαν για το βιβλίο τους και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Για το βιβλίο εκτός από τους συγγραφείς μίλησε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος πολιτισμού Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
DSC 5563
Οι συγγραφείς στο βιβλίο τους δεν διστάζουν να διερευνήσουν ένα από τα πλέον επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα περί της χαμηλής παραγωγικότητας, της πτωτικής ανταγωνιστικότητας και της υπέρμετρης αύξησης των μισθών τα χρόνια της «ευμάρειας». Σύμφωνα με επίσημα ελληνικά διεθνή στοιχεία, η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα προσέγγισε το 2009 το 89% της μέσης εργασιακής παραγωγικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 «παλαιών χωρών», τη στιγμή που το κατά κεφαλή ΑΕΠ φθάνει μόλις το 76%.
Είναι αλήθεια- λένε- ότι οι πραγματικοί μισθοί σε γενικές γραμμές ακολούθησαν την αύξηση της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα το μερίδιο των μισθών , ειδικά την τελευταία δεκαετία, να παραμείνει σχετικά σταθερό, σε αντίθεση με την με την περίοδο που ακολούθησε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν παρουσιάσθηκε σαφής μείωση.
Αυτό όμως δεν άλλαξε το δεδομένο πως στην κατάταξη των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με κριτήριο της ακαθάριστες αποδοχές ανά απασχολούμενο σε ευρώ, η Ελλάδα διατηρούσε το 2009 μία από τις τελευταίες θέσεις, δεδομένου ότι το περίφημο εργασιακό κόστος στην περίοδο 1981-2008 σημείωσε πτώση 12%. «Παρ΄ όλα αυτά, το υποτιθέμενα υψηλό κόστος εργασίας κατηγορείται ως ο κύριος λόγος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την κρίση που περνάει η ελληνική οικονομία» τονίζουν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς, στο βιβλίο το οποίο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία.
Πηγή atpreveza.gr