Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Ως μια ξέχειλη δεξαμενή τεραστίων διαστάσεων η οποία απειλεί να βάλει σε κίνδυνο όλη την πεδιάδα της Παραμυθιάς και του Φαναρίου, χαρακτηρίζουν τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ σήμερα.
Οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου για το συγκεκριμένο θέμα και καλούν τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους αφού η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα.
«Μέρα με τη μέρα τα μελετητικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις, που έχουν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο έργο, βγαίνουν την επιφάνεια με όλο και πιο δραματικό τρόπο. Προχτές ήταν ο αγωγός που ξέβραζε τα στραγγίσματα στο ρέμα που καταλήγει στο Κωκκυτό, χτες οι δείκτες που έδειχναν μεγαλύτερη ρύπανση των στραγγισμάτων στην έξοδο της δήθεν επεξεργασίας τους και η παράνομη μεταφορά τους στην Πάργα, σήμερα το πλημμύρισμα και ίσως το ξεχείλισμα του σούπερ ρυπογόνου μείγματος, αύριο ποιός ξέρει τί έπεται και ποιό άραγε θα είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πληρωθεί όχι από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους.»αναφέρουν οι κάτοικοι υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με εξωφρενική ψυχραιμία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ασυδοσία των σημερινών υπευθύνων η οποία τρέφεται και γιγαντώνεται από την «ντε φάκτο» ατιμωρησία σημειώνοντας ότι :
«Είναι πλέον καιρός να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία και τον απαράδεκτο περιφερειακό σχεδιασμό που την δημιουργεί και την καθοδηγεί. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι συνεχώς θα επιβεβαιώνεται με όλο και πιο δραματικό τρόπο, αυτό που έχει καταγγελθεί πολλαπλές φορές : ότι η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει.
Αυτές οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες ατομικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που έφεραν το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να δικαιώσει τις χρόνιες καταγγελίες μας.
Αυτές οι ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο υπό την πίεση ενός δημοκρατικού μετώπου, που παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα στο ζήτημα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Οι άνθρωποι αυτής της Θεσπρωτικής γωνιάς, είτε από την μεριά του πολύπαθου Καρβουναρίου, είτε από την κύρια λεκάνη απορροής του ΧΥΤΑ στην μεριά του Κωκκυτού, οι οποίοι αναγνωρίζουν τους κίνδυνους που εγκυμονούνται από την ασυδοσία με την οποία κάποιοι χειρίζονται το ζήτημα των απορριμμάτων, πρέπει άμεσα να συντονίσουν τις δράσεις τους
Πηγή atpreveza